Nato bo pred nosom Rusije izvedel največjo vojaško vajo po razpadu Sovjetske zveze

V Severnoatlantskem zavezništvu so danes naznanili začetek največje vojaške vaje v zadnjih treh desetletjih.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
četrtek, 18. 1. 2024, 16:41


nato, tanki
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Zveza Nato bo naslednji teden začela vojaško vajo z imenom Steadfast Defender 2024. Trajala bo do konca maja, v njej pa bo po današnjih besedah vrhovnega poveljnika Natovih sil v Evropi Christopherja Cavolija sodelovalo približno 90.000 vojakov. To bo največja vojaška vaja Nata od konca hladne vojne. V okviru vojaških vaj bo potekalo urjenje, kako bi lahko v primeru izbruha vojne ameriški vojaki podprli evropske zaveznike v državah, ki mejijo na Rusijo. Sodelovalo bo več kot 50 ladij, vključno z letalonosilkami in rušilci, ter več kot 80 lovskih letal, helikopterjev in brezpilotnih letalnikov. Na kopnem bo v vaje vključenih najmanj 1100 bojnih vozil, vključno s 133 tanki in 533 bojnimi vozili pehote.

Kot je novinarjem v Bruslju po dvodnevnem srečanju obrambnih ministrov dejal Cavoli, bo zavezništvo v okviru te vojaške vaje »dokazalo svojo sposobnost utrditve evro-atlantskega območja s čezatlantskim premikom sil iz Severne Amerike.« V vojaški vaji, v kateri bodo preverili sposobnost za posredovanje v primeru hujšega konflikta z Rusijo, bodo sodelovali vojaki vseh 31 članic Nata in tudi kandidatke Švedske. Po besedah Cavolija je vaja namenjena »odvračanju ruske agresije.«

Kot poroča STA, je Nato od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedel več vojaških vaj. Zadnje največje vaje zavezništva od konca hladne vojne pa so potekale leta 2018. Vaje imenovane Trojni stik (Trident Juncture) so večinoma potekale na Norveškem, v njih pa je sodelovalo približno 51.000 vojakov, med katerimi je bil tudi 232-članski kontingent Slovenske vojske.