Tudi danes bodo "švigale" strele. Kako se zaščititi pred njimi?

Pozor, še danes in jutri bo lahko vreme zelo burno. Ne samo veter in toča, človekovo varnost ogrožajo tudi strele.

Svet24
Avtor: Svet24 / P.K.
petek, 21. 7. 2023, 10:49


strela
Poskrbite za svojo varnost.
Profimedia

Danes bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Nekatere nevihte so lahko tudi močnejše. Jutri bo podobno, zaradi česar Agencija RS za okolje (Arso) izdaja opozorilo, naj bomo pripravljeni na morebitna hujša neurja in celo poraste hudournikov, ker bo ponekod lahko padla večja količina dežja.

Ljudje se bojijo, da bo danes in jutri škode še več, saj so jo neurja v zadnjih dveh tednih po državi povzročila že ogromno. Pa ne samo to; žal so terjala tudi smrtno žrtev. Med drugim sta se poškodovala mlada starša, ki sta s svojimi tremi hčerkami počitnikovala v kampu v bližini Bohinja, poleg tega so jo nekateri Slovenci skupili tudi zaradi udarov strel, saj so imeli zaradi tega zdravstvene težave.

Klemen Jevnikar
Klemen Jevnikar
Osebni arhiv

Pomembno za lastno varnost

Nevihte in neurja so napovedane tudi za konec tedna, zato previdnost ni odveč. Kaj lahko storimo, če nas nevihta ujame na prostem in kako se lahko zaščitimo pred udarom strel? Klemen Jevnikar iz Elektroinštituta Milan Vidmar: "Z nogami stopimo skupaj in počepnimo na tla. Nevihta lahko traja tudi dlje časa, zato se lahko na tla usedemo. Če imamo pri sebi nahrbtnik ali torbico, si ga/jo podložimo. Bistvo je, da smo čim nižje - čim bolj v stiku s tlemi in da nogi držimo čim bolj skupaj. Če smo na prostem v večji skupini, je dobro, da se razpršimo," je dejal za Svet24 TV.

Po njegovih besedah je pomembno tudi, da se ne zadržujemo na izpostavljenih mestih, kot so gorski vrhovi ali pa grebeni. "Ne zadržujemo se niti pod drevesi ali ob visokih drevesih, na vodi ali pa ob njej, pomembno pa je tudi, da odložimo vse kovinske predmete," je še povedal.