Župan Beograda bi Titove posmrtne ostanke preselili v Kumrovec; "Naj se vrne, od koder je prišel ..."

Beograjski župan Aleksandar Šapić bi na mestu Hiše cvetja, kjer je pokopan Josip Broz Tito, raje videl muzej srbskih velikanov, recimo četniškega vodje Draže Mihajlovića.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
sreda, 3. 4. 2024, 21:20


profimedia-0331544499
Hiša cvetja v Beogradu je priljubljena turistična atrakcija.
Profimedia

Župan srbskega glavnega mesta Beograda Aleksandar Šapić bo sprožil pobudo, da se posmrtni ostanki Josipa Broza Tita iz znamenite Hiše cvetja preselijo v njegovo rojstno vas Kumrovec na Hrvaškem. "Sprožil bom pobudo, da se Hiša cvetja enkrat za vselej ukine in da se Josip Broz vrne v Kumrovec, od koder je prišel, in da bo Hiša cvetja kraj, kjer bodo počivali največji srbski velikani, muzej srbske zgodovine," je Šapić naznanil v objavi na Instagramu.

Med drugim piše, kako bi na Titovem mestu raje videl četniškega vodjo Dražo Mihajlovića, ki so ga Srbi po drugi svetovni vojni uspeli razglastiti za izdajalca, komunisti pa so njegove kosti razmetali, da ni jasno kje je njegov grob. "Broza pa hranimo na najlepši jasi v Beogradu. Še danes tam počiva, ne glede na vso zlo, ki ga je povzročil srbskemu narodu," je med drugim zapisal.

Titovi posmrtni ostanki dobrodošli v Sarajevu

Na izjave se je na Facebooku odzval premier sarajevskega kantona Nihad Uk, ki poudarja, da Tito po smrti ne bo ostal brez doma in da obstaja mesto, ki se ponaša z zapuščino partizanov, Sarajevo. "Gospod Šapić, če res nameravate uresničiti svojo idejo, da Beograd v skladu z vašo ideologijo potisnete še globlje v nacionalistične fantazije, posmrtni ostanki Josipa Broza Tita ne bodo ostali brez doma," poudarja Uk ter dodaja, da se bo v Sarajevu vedno našel prostor za Titovo zapuščino, kar potrjuje tudi dejstvo, da osrednja ulica še vedno nosi njegovo ime.