Sodba mladeničema, ki sta "zaradi mask" brutalno pretepla voznika avtobusa

»Naj zgnijeta v zaporu. Ubila sta mojega moža, ubila sta očeta treh hčera. 5. julija 2020 sta uničila moje življenje,« je po zanjo ne dovolj strogi sodbi povedala žena pokojnega voznika avtobusa.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
petek, 22. 9. 2023, 18:19


phillipe Monguillot, veronique monguillot
Philippe in njegova žena Veronique
Facebook

V mračnem obdobju epidemije koronavirusa je bilo nekaj smiselnih ukrepov, nekaj pa je bilo tudi nesmiselnih, na primer omejitev gibanja na občine. Nošenje zaščitne maske v zaprtih prostorih in v javnem potniškem prometu se je zdel v prvi fazi epidemije večini relativno nezahteven in koristen ukrep. Našli so se tudi posamezniki, ki tega niso upoštevali. Takšna sta bila Francoza, ki sta se zaradi dogodkov 5. julija 2020 znašla v sodnih klopeh.

Danes 25-letna Wyssem Manai in Maxime Guyennon sta v večernih urah tega dne vstopila na avtobus v francoskem mestu Bayonne. Voznik avtobusa je njiju in njune kolega opomnil, naj si popravijo maske, ki so jih imeli, kot še marsikdo tisti čas, poveznjene le čez usta ali brado. Mladeniči ga niso upoštevali in so se mu še posmehovali. 59-letni Philippe Monguillot je vztrajal, da so takšna pač pravila, najbolj srborita mladeniča pa sta ga napadla. Prijela sta ga, odnesla z avtobusa in ga začela pretepati. Po enem od udarcev je šofer padel in z glavo udaril ob rob pločnika. Manai in Guyennon sta voznika pustila ležati hudo poškodovanega, policisti pa so ju hitro izsledili in prijeli. Voznika avtobusa so odpeljali v bolnišnico, kjer je po petih dneh umrl zaradi posledic hudih poškodb glave.

V četrtek se je zaključilo sojenje. Obsojena sta bila na 15 in 13 let zapora. Žena pokojnega voznika je bila jezna, saj je pričakovala, da bosta šla na hladno za 30 let, kar je najvišja zaporna kazen v Franciji. »Naj zgnijeta v zaporu. Ubila sta mojega moža, ubila sta očeta treh hčera. 5. julija 2020 sta uničila moje življenje,« je za francoske medije dejala Veronique Monguillot.