Scholza potisnili v kot, bo v Ukrajino vendarle poslal rakete, ki lahko dosežejo Moskvo?

Bo smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega tista kaplja čez rob, da bodo Ukrajinci od Nemčije prejeli to, za kar prosijo že več kot eno leto? Nemčija bi se lahko kmalu omehčala in v Ukrajino poslala svoje rakete dolgega dosega taurus.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
torek, 20. 2. 2024, 21:03


taurus, rakete
Raketa taurus z dosegom 500 kilometrov bi lahko dosegla tudi Moskvo.
Profimedia

Nemška mavrična vladna koalicija je kot kaže vendarle prišla do soglasja, da je nastopil trenutek, ko je treba v Ukrajino poslati tudi nemške rakete taurus z dosegom kar 500 kilometrov. Gre za rakete z izjemno močno bojno konico, s katero je mogoče uničiti tudi okrepljene položaje in infrastrukturo, vključno z mostovi. »Pravi odgovor je, da se zdaj pošlje vse, kar imamo, vključno s taurusom,« je po poročanju bruseljskega časnika Politico po smrti Navalnega poudarila predsednica nemškega parlamentarnega odbora za obrambo in poslanka koalicijske stranke FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Ukrajinske oblasti za te rakete prosijo že več kot leto dni, lanskega maja pa so Berlin zanje prosile tudi uradno. A so nemške oblasti z odločitvijo vseskozi oklevale, predvsem zaradi strahu, ker bi ukrajinska vojska s temi raketami končno dobila zmogljivost, da denimo uniči Krimski most, ki Krimski polotok povezuje z Rusijo, ali pa bi jih lahko celo uporabila za napade na tarče v sami Rusiji. Gre namreč za še precej naprednejšo raketo od britansko-francoskih raket dolgega dosega storm shadow oziroma scalp, ki jih je Ukrajina v omejenem številu že prejela. Rakete taurus bi lahko dosegle celo Moskvo, pri čemer naj bi se bile sposobne izogniti večini ruskih sistemov zračne obrambe.

Dobava raket taurus Ukrajini naj bi bila le še vprašanje časa.
Dobava raket taurus Ukrajini naj bi bila le še vprašanje časa.
Profimedia

Scholzu zvili roko

Nemški koalicijski partnerji so zdaj pripravili predlog nove vojaške pomoči Ukrajini, o katerem bodo v bundestagu odločali v četrtek. Predlog vključuje dobavo streliva, bojnih vozil in drugih sistemov, a v njem z besedo niso omenjene rakete taurus, temveč je omenjeno zgolj »orožje dolgega dosega.« Ameriški časnik Financial Times medtem poroča, da so rakete taurus edino orožje v nemškem arzenalu, ki ustreza tej definiciji. Kot je glede predloga na družabnem omrežju X zapisala Strack-Zimmermannova, lahko to »pomeni samo manevrirne izstrelke taurus, a jih je SPD pozabila omeniti z imenom.« Zanimivo, dobavo raket taurus podpirajo tudi Zeleni, medtem ko naj bi največ nasprotovanja tej potezi prihajalo iz urada kanclerja Olafa Scholza. V kolikor bi bil predlog sprejet, bi nemškim poslancem uspelo, da Scholza, ki dobavi domnevno trmasto nasprotuje, pri tem osamijo, saj dobavo raket podpirajo tudi v opozicijski CDU. Odločitvi tako nasprotujejo le še v skrajni levici in skrajni desnici. Opozicijska CDU, ki ji je nekdaj predsedovala Angela Merkel, je sicer pripravila tudi svoj predlog, v katerem pa so rakete taurus izrecno navedene. Mnogi poslanci koalicije so že napovedali, da so pripravljeni glasovati tudi za ta predlog.

Kljub odlašanju in mencanju, ko je govora o raketah taurus, Nemčija od vseh evropskih držav Ukrajini namenja daleč največ vojaške pomoči. Z vidika količine dobavljene vojaške pomoči zaostajajo le za ZDA.