Priljubljen, a zaradi parkirnine za nekatere težje dostopen raj

Zadnjo junijsko nedeljo smo na še neurejenem kopališču Lajšt na sotočju Idrijce in Belce ob zaprti gostinski brunarici našteli 79 avtomobilov.

Svet24
Avtor: Svet24 / Saša Dragoš
torek, 11. 7. 2023, 05:40


LAJST1
Kopališče Lajšt je po uvedbi visoke parkirnine ob poletnih vikendih že tretje leto slabo obiskano.
Saša Dragoš

Prvo julijsko nedeljo, ko je bilo za parkiranje prvič treba odšteti tri evre na uro, je bilo kljub brezplačnemu avtobusu obiskovalcev manj. Za omejevanje obiska se občina izgovarja na zavod za varstvo narave.

Naravno kopališče Lajšt, edino v občini Idrija in najbolj priljubljeno med vsemi zanimivostmi v občini med zunanjimi obiskovalci, je bilo minuli dve leti ob vikendih skromno obiskano. Parkirnina po tri evre na uro, kot jo poznajo le še v preobljudenih Bohinju in na Bledu, je kopalce odgnala ob Idrijco. Z avtomobili, parkiranimi nad reko, je cesta proti Idrijski Beli postala še bolj nevarna. Brezplačna avtobusa obiskovalcev očitno nista prepričala. Invalidom, družinam z otroki in starejšim pa je kopališče poleti ob vikendih skoraj nedostopno.

Bodo magnet novi, obetajoči najemniki?

"Lepo je, čeprav bazen še ni napolnjen in gostišče ne deluje. Otroci uživajo. Tu smo letos zadnjič, saj si parkirnine ne moremo privoščiti. Avto bus iz Idrije za nas ne pride v poštev," je povedal oče družine Reberšek iz okolice Ljubljane. "Še prenizka parkirnina je. Pridite na vroč dan in boste videli, kje vse so parkirani avtomobili," pa sta ocenila obiskovalca Ivan in Milan iz Idrije. Na Lajšt prikolesarita vsak sončen dan. Ker s parkirnino nimata opraviti, očitno ne vesta, da so avti vsepovsod parkirani, ker se vozniki izogibajo parkirnini.

Najbolj so zaželeni kolesarji, težava je, ker različno ovirani nanj ne morejo niti z brezplačnima avtobusoma,  je slišati opozorila.
Najbolj so zaželeni kolesarji, težava je, ker različno ovirani nanj ne morejo niti z brezplačnima avtobusoma, je slišati opozorila.
Saša Dragoš

"Cilj parkirnine je, da iz Lajšta odstranimo avtomobile. To od nas zahtevata tudi upravljalski načrt Krajinskega parka Zgornja Idrijca in po prejšnja študija štetja prometa," je povedal župan Tomaž Vencelj. Zato letos občina napoveduje poostreno kontrolo parkiranja. Lani porušen jez, s pomočjo katerega Idrijco zajezijo v bazen, so obnovili šele po junijskem vročinskem valu in tedaj pridobili novega najemnika gostinske brunarice. Fortunovi ob koncih tedna obljubljajo tudi hrano. Ker gre za slovite ponudnike, utegnejo prav ti na Lajšt pritegniti nekaj več obiskovalcev.

Lani so v 18 dneh vikendov pobrali vsega 5100 evrov parkirnine. Če se je vsak avto na Lajštu mudil le pet ur, pomeni da jih je bilo na dan vikenda manj kot 60. Ker niti avtobusa iz Črnega Vrha in Idrije nista vozila polna, je razsežno kopališče v najbolj vročih dneh gostilo le nekaj sto obiskovalcev.

Zakaj pa ne razumna vstopnina in parkirnina?

Obiskovalci se na kopanje pogosto odpravijo drugam ob reko Idrijco.
Obiskovalci se na kopanje pogosto odpravijo drugam ob reko Idrijco.
Wikipedia

V tolminskih koritih, v državnem Triglavskem narodnem parku (TNP), so denimo obisk začeli omejevati po lanskih 104.000 obiskovalcih, v še bolj občutljivih Škocjanskih jamah pred dvema letoma pri 200.000 obiskovalcih. Mimogrede: avtodomom v bližnji Idriji za celodnevno parkiranje na opremljenem parkirišču zaračunavajo pet evrov na dan. Postavlja se vprašanje, zakaj tudi na Lajštu ne uvedejo razumne vstopnine in parkirnine?

Vencelj meni, da bi bila vstopnina nezakonita. Ker se pri številnih omejitvah urejanja Lajšta v Idriji izgovarjajo na zavod za varstvo narave (ZVN), smo območno enoto v Novi Gorici vprašali, ali občina res le sledi njihovim zahtevam in čemu je v naravno bolj utesnjenih parkih vstopnina ob razumni parkirnini dovoljena. Ker so nas preusmerili na državni ZVN, na odgovore še čakamo.

To poletje bo Lajšt očitno še tretje leto skromno obljuden. Ob zastarelem kopališču sicer ponujajo najem opremljenih piknik 'jurčkov' po 30 evrov na dan. Na voljo so še igrišča za otroke, odbojko na mivki, pol košarkarskega igrišča in miza za namizni tenis.