Poslovila se je 110 let stara Tilka, najstarejša Slovenka, ki je preživela covid

V zavidljivem 111. letu starosti se je poslovila Matilda »Tilka« Bračun, pred smrtjo drugo najstarejša Slovenka in tudi najstarejša Slovenka, ki je preživela trdoživi covid-19.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 13. 3. 2024, 11:55


Matilda »Tilka« Bračun, Nataša Pirc Musar
Tilko je septembra lani v domu za starejše obiskala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.
Facebook / DEOS Celostna oskrba starejših

Matilda »Tilka« Bračun je bila rojena davnega leta 1913 v takratni Avstro-Ogrski. Sodeč po zapisu na spletišču Gerontology Wiki, spletni enciklopediji, posvečeni gerontologiji, je Tilka osnovno šolo končala v Ljubljani, nato je svoje življenje posvetila pletenju. Sprva se je zaposlila v nekdanji Pletenini, nekdaj sloviti tekstilni tovarni v ljubljanskih Mostah, kariero pa nato nadaljevala v nič manj legendarni ljubljanski tovarni Saturnus. Tam je delala do svojega pokoja, a je tudi v jeseni svojega življenja nadaljevala s pletenjem in šivanjem tapiserij.

Tilka je bila poročena in je povila tudi enega sina, a sta tako njen mož kot sin v onostranstvo odšla pred njo. Do leta 2017 je živela doma v Ljubljani, kjer je bila sama svoja mojstrica, nato se je stara 103 leta preselila v dom starejših v Horjulu. Na naslovnice slovenskih medijev se je zavihtela januarja 2021, ko je uspešno prebolela covid-19. Takrat je postala najstarejša Slovenka, ki je premagala to trdoživo bolezen.

Do svoje smrti je veljala za drugo najstarejšo še živečo osebo v Sloveniji. Starejša od nje je le Julijana Zakrajsek, ki se trenutno ponaša z osupljivimi 111 leti. Tilko sta septembra lani, na njen 110. rojstni dan, v domu starejših v Horjulu obiskala predsednica Nataša Pirc Musar in nekdanji predsednik Borut Pahor.

Vsi, ki bi se radi od Tilke poslovili, lahko to storijo jutri ob 12. uri na ljubljanskih Žalah.