Poslovil se je sloviti snemalec in producent Aco Razbornik

Umrl je eden od velikanov slovenske glasbe, snemalec in producent ter ustanovitelj znamenitega ljubljanskega Studia Tivoli Aco Razbornik.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
petek, 1. 3. 2024, 14:34


aco-razbornik
Aco Razbornik
Studio Tivoli

Da se je poslovil leta 1946 rojeni velikan slovenske glasbene produkcije, so prvi poročali na Valu 202. »Aco Razbornik. THE mojster. 1946 - 2024. Hvala za Odpotovanja in vse glasbe generacij,« je zapisal prav tako legendarni radijski voditelj na Valu 202 Andrej Karoli.

Kot poroča portal Siol, se je Razbornik v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot človek, ki je posnel vrsto najbolj kultnih slovenskih albumov. Že leta 1973 sta skupaj s kantavtorjem Tomažem Pengovom pri Pengovu doma z improvizirano opremo posnela album Odpotovanja, ki danes uživa kultni status. Razbornik je zase dejal, da je začel kot samouk in amater. V 80. letih je nato ustanovil Studio Tivoli in tam posnel več kot 500 albumov, kot mojster zvoka je po poročanju Siola sodeloval z največjimi imeni slovenske glasbe, kot so Buldožer, Pankrti, Lačni Franc, Laibach, Siddharta in Big Foot Mama, ter z glasbeniki s področja nekdanje Jugoslavije, kot so Bijelo dugme, Ekatarina Velika, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Josipa Lisac in Mišo Kovač, snemal pa je tudi z Andreo Bocellijem in Josejem Carrerasom.

Andrej Karoli, Aco Razbornik, Lado Jakša, Borut Činč leta 2014.
Andrej Karoli, Aco Razbornik, Lado Jakša, Borut Činč leta 2014.
Vito Tofaj