Počivalšek je bil o preiskavi vnaprej obveščen, telefona ni hotel odkleniti! Minister pravi, da lažejo

Parlamentarna preiskovalna komisija z zaslišanjem nekdanjih preiskovalcev na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) razkriva obseg političnega vmešavanja aktualne vlade v delo policije, predvsem pri preiskovanju njenih članov in zaveznikov.

Svet24
Avtor: Svet24 / B.K.
sreda, 13. 10. 2021, 15:12


zdravko počivalšek
Zdravko Počivalšek zanika navedbe preiskovalcev.
STA

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec LMŠ Rudi Medved je danes opravila prvo serijo zaslišanj. Od vodstvenih kadrov v NPU so skušali izvedeti ali se je vlada vmešavala v delo policije oziroma vplivala na potek ali izid predkazenskih in drugih postopkov.

Zaslišani so bili nekdanji direktor NPU Darko Muženič, pomočnik direktorja NPU David Antolovič, nekdanji vodja preiskav na NPU Igor Kekec in nekdanji vršilec dolžnosti direktorja NPU Uroš Lepoša.

Počivalšek je bil o preiskavi vnaprej obveščen

Vodja preiskav na NPU Kekec je v zaslišanju potrdil domnevo predsednika komisije, da je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pri katerem so kriminalisti lani opravili hišno preiskavo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi medicinskih ventilatorjev, ki jih je država kupila od podjetja GenEplanet, o preiskavi vnaprej obveščen. O tem je opozoril, da gre za “predkazenski postopek, ki še vedno poteka,” zato o teh zadevah ne more govoriti, “saj bi s tem razkril, kaj vse je bilo najdeno pri hišnih preiskavah oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah.”

Telefona ni hotel odkleniti, zato so ga poslali v Nemčijo, kaj se je zgodilo dalje, ni znano

Kekec je potrdil tudi, da so preiskovalci pri hišni preiskavi zasegli Počivalškov telefon, ki pa ga minister ni hotel odkleniti. "Zato je bila pridobljena odredba sodišča, a ker oseba ni dala vstopnega gesla za odklep telefona, smo zato stopili v kontakt z službo v tuji državi, kjer se je odpravil odklep." Telefon je bil odklenjen in poslan nazaj v Ljubljano, ali se je preiskava nato opravila, pa Kekec ne ve, saj je bil iz primera premeščen.

Petra Grah Lazar vedela za hišno preiskavo pri Snežiču

Odgovarjal je tudi na vprašanje glede domneve, da je bil tudi strokovnjak za davčno optimizacijo Rok Snežič vnaprej obveščen o hišni preiskavi. V. d direktorice NPU Petra Grah Lazar se je sicer zaradi poznanstva s Snežičem umaknila iz preiskave, a je po Kekčevih besedah za hišno preiskavo morala vedeti, saj so morali na NPU zagotoviti spremembe v organizaciji dela. "Kaj je povedala, če je povedala, to so moje domneve, špekulacije, ne vem," je dodal Kekec.

Takšnih pritiskov na preiskovalce še ni bilo

Kekec je ob tem poudaril, da v vsej svoji karieri še ni bil deležen takšnih pritiskov in vmešavanja v njegovo strokovno delo kot ob hišnih preiskavah lanskega junija.

Kekca so sicer letos z mesta vodje preiskav premestili na delovno mesto namestnika vodje skupine za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljana, čeprav  formalno še vedno opravlja bivšo funkcijo, a odtlej sedi v Tacnu, brez dostopa do svojih nekdanjih primerov.

Na povedano se je na Facebooku že odzval minister Počivalšek. Trdi, da je Kekec lagal, ko je dejal, da preiskovalcem ni dal gesla za odklepanje telefona. Pravi, da so vsa gesla pridobili od njegovega pooblaščenca. "Od preiskovalcev pričakujem, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na njihovo delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi," zaključuje predsednik SMC.