Po zrezek črnega medveda kar na prodajni avtomat

Japonski samopostrežni avtomati, ki že ponujajo kitovo meso, polže ali žuželke, zdaj nudijo še eno specialiteto, ki bi na Zahodu bržkone dvigala brvi: meso medveda.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
torek, 4. 4. 2023, 10:05


profimedia-0752065411
Japonska se lahko pohvali z največjim številom prodajnih avtomatov na prebivalca na svetu.
Profimedia

Po poročanju BBC avtomat najdemo v mestu Semboku v severni prefkekturi Akita, ponuja pa meso črnega medveda, ki jih lokalni lovci jagajo v okoliških gorah. Postavili so ga sicer že novembra lani, a se je do danes dobro obnesel. Stranke imajo na voljo mastno ali pusto meso, cena pa 2200 jenov (dobrih 15 evrov) za 250 gramov. Avtomat je v lasti lokalne restavracije Soba Goro, kjer pravijo, da prodajo od 10 do 15 paketov na teden.

Po podatkih okoljskega ministrstva je bilo v zadnjih sedmih letih ubitih med 3.000 in 7.000 medvedov, saj so se srečanja med ljudmi in živalmi povečala. Vse več medvedov namreč zapušča gozdove in v lovu za hrano prihaja v zaselke in mesta, kar predstavlja grožnjo domačinom. Vlada je sicer omejila število črnih medvedov, ki jih lahko lovci ustrelijo, in sicer na 12 odstotkov njihove ocenjene populacije. V državi naj bi jih bilo okoli 15 tisoč.

Japonska se sicer lahko pohvali z največjim številom prodajnih avtomatov na prebivalca na svetu. Ti so nameščeni praktično na vsakem koraku, tudi v vaseh, še piše BBC.