Po Sloveniji pustoši vetrolom, piha »stoletni veter, jemlje tudi elektriko«

Danes v severni polovici Slovenije zaradi močnega vetra velja oranžno opozorilo. O težavah že poročajo predvsem z Gorenjske.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 20. 10. 2023, 12:16


vetrolom
Fotografija je arhivska.
Sašo Švigelj

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) so že včeraj opozarjali, da bo danes po Sloveniji pihal močan veter. »Veter nad Slovenijo bo zelo močan, na nadmorski višini 1500 m bo pihal s hitrostjo okoli 90 km/h, na višini 3000 m pa okoli 120 km/h. Tam, kjer bo relief močneje vplival na pot zraka, lahko močne sunke vetra pričakujemo tudi v nižinah, predvsem pa v alpskih dolinah,« so zapisali. Veter kot kaže v delih države že od jutra povzroča bolj ali manj resne težave. Kot nam je sporočil domačin iz Stare Fužine, naselja ob Bohinjskem jezeru, tam piha »stoletni veter, jemlje tudi elektriko.«

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so morali dopoldne ponekod gasilci zaradi vetra že na teren. Ob približno 8.30 uri je denimo močan veter podrl drevesa na cesti Ribčev Laz–Ukanc v občini Bohinj. Posledično je tam ostalo ujetih več vozil. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bistrica, ki so na celotni relaciji razžagali drevesa in jih umaknili iz cestišča. Malo pred 9. uro je veter drevesa podrl na cesto v naselju Iška v občini Ig. Posredovali so gasilci PGD Iška vas. Malo pred 10. uro so vetrolom zabeležili v Bohinjski Bistrici, kjer je odkrilo ostrešje stanovanjske hiše. O vetrolomu poročajo tudi iz Selnice ob Dravi in Kranjske gore.