Nevarnost na Obali: Arso svari pred plimo, morje se lahko razlije

Glede na vremenske razmere v zadnjem tednu smo se zbudili v precej toplo jutro. Danes bo težave povzročal predvsem močan veter, a na slovenski obali preti tudi morje.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 20. 10. 2023, 09:22


piran, plima
Fotografija je arhivska.
Tomaž Primožič FPA/Bobo

Kot smo že poročali, za sever države danes velja oranžno opozorilo Agencije RS za okolje (Arso), kjer so včeraj med drugim navedli, da bo v petek »veter nad Slovenijo zelo močan.« Danes so opozorili tudi na morebitno razlivanje morja. Kot so navedli, bo ob plimi ob približno 12. ure povišana gladina morja, zato se lahko v tem času »morje razlije po nižjih delih obale predvidoma v višini okoli 10 cm.« Znova so opozorili tudi pred močnim vetrom. Po zadnjih podatkih Arsa bi lahko »najmočnejši sunki vetra ponekod po nižinah dosegali hitrosti okoli 70, v gorah pa tudi prek 100 km/h.«

Pri Arso so danes sporočili še, da je bilo današnje jutro »večjem delu Slovenije med najtoplejšimi v drugi polovici oktobra v zadnjih desetletjih.« Ponekod je bila temperatura nad 20 °C, kar je celo za julij večinoma nadpovprečno visoka vrednost. »Glavni vzroki za toplo jutro so zelo topla zračna masa, ki priteka iznad Sredozemlja, oblačnost in veter.«

Petek bo po zadnji prognozi na vzhodu delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 stopinj Celzija. Zvečer se bo dež na zahodu okrepil in ponoči prehodno razširil nad večji del Slovenije. Vmes bodo tudi posamezne nevihte.

Jutri bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, lahko tudi zagrmi, so še napovedali meteorologi. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija. V nedeljo bo na zahodu in jugu še padla kakšna kaplja dežja, drugod se bo delno razjasnilo. V ponedeljek bo povečini sončno.