»Naj avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko?«

V ozadju zdravniške stavke poteka nenavaden zaplet okoli ambulante za voznike s posebnimi potrebami, ki deluje v okviru URI Soča.

Svet24
Avtor: Svet24 / Žiga Kariž
torek, 12. 3. 2024, 19:10


invalid
Invalidi nimajo na voljo druge ambulante.
Dreamstime

Invalidi, ki imajo vozniško dovoljenje, morajo glede na vrsto svoje hendikepiranosti zdravniško potrdilo o sposobnosti za vožnjo praviloma obnavljati veliko bolj pogosto kot običajni vozniki. V času zdravniške stavke so se znašli v nezavidljivem položaju, saj je edina ambulanta, kjer lahko zdravniška potrdila pridobijo, zaprla vrata. Kot smo v našem časniku že pisali, se je na zaprtje ambulante hitro odzvalo ministrstvo za zdravje in izdalo mnenje, da mora ambulanta delovati. Fides je, kot smo zdaj že vajeni, podal nasprotno mnenje, češ da nikjer v zakonu, ki ureja delovanje zdravniške službe v času stavke, ne piše, da morajo invalidom izdajati zdravniška potrdila za podaljšanje vozniškega dovoljenja.

»Le« 39 invalidov v brezizhodnem položaju

Po tem so iz Fidesa v javnost poslali še sporočilo, ki je namigovalo, da se zadeva napihuje, češ da je invalidov, ki ne morejo podaljšati vozniškega dovoljenja, zgolj 39. Da je že en invalid, ki se mu življenje zaradi zdravnikov, ki bi morali za ranljive najbolj skrbeti, obrne na glavo, preveč, na Fidesu niso pomislili. Da se invalidi ne morejo čez noč prilagoditi nastali situaciji, je očitno ljudem, ki naj bi spadali v vrh slovenske inteligence, težko doumeti. Upajmo, da so prebrali zapis, ki ga je invalid Igor Plohl objavil na svojem Facebook profilu. Kot je zapisal, so ga iz URI Soča obvestili, da bi moral biti za pregled mladoleten ali star nad 65 let.

Namesto dovoljenja kršenje zakona

»Mnogi invalidi so že ostali brez vozniškega dovoljenja. Ko bom brez njega ostal tudi jaz, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih. Naj pokličem taksi in plačam od 50 do 60 evrov na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtostop ne glede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas? Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz ne spoštujem več zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ali veste, kakšna je kazen? Petsto evrov in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala! Kaj me čaka, če se vseeno podam na cesto in se mi zgodi nesreča? Mislim, da sem formalnopravno avtomatsko kriv. Mi bo zavarovalnica izplačala odškodnino, če se mi zgodi kaj hudega? Gotovo ne, ker bodo spoštovali zakonodajo! Prepričan sem, da mi v tem primeru ne velja tudi avtomobilsko nezgodno in kasko zavarovanje,« je zapisal Plohl, ki opravlja delo učitelja.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides.
Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides.
Sašo Švigelj

(Ne)veljaven odlok

Vlada je sicer 29. februarja sprejela Odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki izrecno določa storitve, ki jih zdravniki morajo opravljati tudi v času stavke. V drugem odstavku drugega člena tako piše, da v ta nabor spadajo tudi storitve ugotavljanja zdravstvenega stanja, ki jih pacient uveljavlja zaradi zahtev ali predpisov na drugih področjih ali pri drugih organih (pri zavarovalnicah, sodiščih, izdaja potrdil za voznike motornih vozil, storitve v zvezi z varstvom in zdravjem pri delu itd.). Fides je sicer podal mnenje, da je odlok neustaven in v nasprotju z zakonom, in je sprožil postopek ocene ustavnosti odloka, a ta veljavnosti odloka ne zadrži. Zato je toliko bolj nenavadno, da so bili v URI Soča v petek deležni obiska dveh inšpektorjev, ki pa nista ugotovila nobenih nepravilnosti. »Zdravstveni inšpektorat ministrstva za zdravje je preverjal spoštovanje zakonodaje s področja zdravniške službe in pacientovih pravic v času trajanja zdravniške stavke. Inšpektorat Republike Slovenije za delo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je preverjal spoštovanje določil Zakona o stavki in drugih določb delovno pravne zakonodaje. V nobenem od pregledov niso bile zaznane neskladnosti ali kršitve iz preverjene vsebine in postopkov,« so sporočili iz URI Soča.

Brez odgovora

Na ministrstvo za zdravje in inšpektorat za zdravje smo naslovili vprašanje, kako je mogoče, da niso ugotovili nepravilnosti, če v zavodu v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami ne sprejemajo invalidom, mlajših od 65 let. Tudi če vladnega odloka ne bi bilo, sta bila stališče in interpretacija ministrstva za zdravje, pod katerega spada zdravstveni inšpektorat, jasna: potrdila je treba izdajati tudi v času stavke. Na vprašanja do konca redakcije nismo prejeli odgovora.

Direktorja URI Soča Zvoneta Čadeža so pred nekaj dnevi zamenjali.
Direktorja URI Soča Zvoneta Čadeža so pred nekaj dnevi zamenjali.
Mestna občina Ljubljana

Na koga naj se obrne

Še bolj absurdno je dejstvo, na katerega opozarja Plohl. Medtem ko se je sam znašel v brezizhodnem položaju, samoplačniške ambulante medicine dela, ki izdajajo zdravniška potrdila voznikom, ki nimajo zdravstvenih težav, delujejo nemoteno. »Ali v naši državi res ni nobenega drugega specialista, ki bi bil ustrezen, da opravi pregled paraplegika zaradi vozniškega dovoljenja? Kaj mi torej preostane? Na koga naj se obrnem? Naj en dan pred pretekom vozniškega dovoljenja avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko? Mogoče bi bila boljša izbira Fides ali kar Vlada RS?« se na koncu sprašuje upravičeno razburjeni Plohl.