Morilec Gašperja Tiča si je v zaporu sodil sam

Stefan Cakić, ki je bil pravnomočno obsojen na deset let zapora, si je ponoči v zaporu na Dobu vzel življenje, poroča Večer.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
torek, 10. 10. 2023, 14:23


stefan-cakic_pl4
Stefan Cakić med sojenjem.
Primož Lavre

Višje sodišče je Stefanu Cakiću zaradi uboja 44-letnega igralca Gašperja Tiča prisodilo 10 let zaporne kazni. Danes 26-letni Cakić je odšel v zapor že pred pravnomočnostjo in prestal že več kot šestdeset odstotkov zaporne kazni. Po navedbah Večera je imel že proste izhode. Zdaj pa si je, kot navaja Večer, sodil sam. Kaj je botrovalo k temu, za zdaj še ni znano, odgovor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij pri Večeru še čakajo.  

Prvostopenjsko sodišče je aprila 2018 Cakića spoznalo za krivega uboja Tiča, kar naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je užil v času pred dejanjem. V postopku Cakić dejanja ni zanikal. Je pa ves čas trdil, da se kritičnega časa ne spominja v celoti ter da se je pred tem v Tičevem stanovanju zbudil gol in z občutkom, da je bil spolno napaden. Prvostopenjsko sodišče mu je takrat prisodilo osem let in pol zapora. 

Nad sodbo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba

Obramba je predlagala razveljavitev sodbe ali znižanje kazni. Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je v pritožbi navajal bistvene kršitve kazenskega postopka. Višja državna tožilka Tamara Gregorič pa je v pritožbi višjemu sodišču predlagala zvišanje kazni Cakiću na 12 let. Osem let in pol je namreč po njenem prepričanju prenizka, premila in nepravična kazen.     

Sodišče prisojeno kazen po pritožbi zvišalo

Višje sodišče je pritožbi državne tožilke delno ugodilo ter sodbo spremenilo tako, da je prisojeno kazen zvišalo. Tako je bil Cakić oktobra 2018 zaradi uboja igralca pravnomočno obsojen na 10 let zapora, kazen je po navedbah Večera prestajal v zaporu na Dobu, in sicer že na polodprtem oddelku, kjer vlada milejši zaporniški režim. in sicer že na polodprtem oddelku, kjer vlada milejši zaporniški režim.