Med prenosom v živo oborožena skupina vdrla v televizijski studio

V ekvadorskem mestu Guayaquil je oborožena skupina zakrinkanih moških »vstopila« v studio televizije TC.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
torek, 9. 1. 2024, 22:44


televizija tc, studio, vdor
Narkotolpe so vnesle kaos in teror.
X

Oboroženi moški so zaposlene prisilili, da so se ulegli ali usedli na tla, nato pa je bil prenos prekinjen. Čez dobre pol ure so oboroženci zapustili prostore televizije, tam pa je bila že policija, ki je na družbenem omrežju X sporočila, da je televizijski osebje na varnem, nekaj »osumljenih« pa aretiranih.

V Ekvadorju so se razmere dramatično zaostrile v nedeljo, ko je iz zapora v Guayaquilu pobegnil vodja vplivnega narkokartela Los Choneres Jose Adolfo Macias alias Fito. V več zaporih so nato izbruhnili nemiri, pripadnih tolp so ugrabili vsaj sedem policistov in predsednik Daniel Noboa je včeraj razglasil izredne razmere, ki bodo trajale vsaj 60 dni. Po današnjem incidentu v studiu televizije TC pa je Noboa vojski odredil, naj bo pripravljena na boj z narkokarteli, ki jih je označil za »teroristične organizacije«. Kakšno vlogo je imel v teh kaotičnih razmerah vdor na televizijo, še ni znano.

Ekvador je dolgo veljal za mirno oazo med vodilnima izvoznikoma kokaina Kolumbijo in Perujem, v zadnjih letih pa je tudi tam izbruhnilo nasilje, saj se v državi za prevlado spopadajo tolpe, povezane z mehiškimi in kolumbijskimi karteli. V pretežni meri se spopadi odvijajo v zaporih, kjer imajo mafijski šefi, kot je Fito, velik vpliv. Od leta 2021 je bilo ubitih okrog 460 zapornikov.
Noboa je novembra lani prišel na oblast z obljubami, da bo zatrl tolpe in slabe varnostne razmere. Med drugim je predlagal vzpostavitev ločenega pravosodnega sistema za najresnejša kazniva dejanja in zapiranje najhujših kriminalcev na ladjah stran od obale, piše STA.