Matija pijan z BMW-jem zletel s ceste v kovinski drog: »Nisem vozil jaz«

Matija je bil spoznan za krivega in obsojen, ker je konec decembra z BMW-jem pijan zapeljal s ceste in trčil v kovinski drog. Res je sreča, da nobeden od pešcev usodnega jutra ni umrl.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
petek, 16. 2. 2024, 07:18


policija hrvaška (3)
Fotografija je simbolična
Profimedia

Nesreča se je zgodila konec lanskega leta okoli 8. ure zjutraj v Zagrebu. Priča Saša je na sodišču povedal, da je slišal zaviranje in videl BMW, ki je pri veliki hitrosti vijugal po cestišču, zapeljal čez robnik na bankino in trčil v kovinski steber.

»Takrat sem dobil mehke noge, saj sem se zavedel, da bi lahko bila v tistem trenutku na tistem mestu. Takoj sem poklical policijo in reševalce. Z drugimi osebami sem prišel do vozila, voznikovih vrat ni bilo mogoče odpreti, večkrat smo poskušali, a nam ni uspelo. V BMW-ju je bil samo voznik, ki je bil poškodovan in nisem prepričan, ali je bil pri zavesti. Bil sem zraven do prihoda reševalcev, po prihodu pa sem odšel,« je na sodišču dogajanje povzel Saša.

Kot je navedeno v sodbi, je 28-letni natakar Matija tistega jutra vozil BMW po Borongajski cesti z najmanj 2,50 promila alkohola v krvi, je ugotovil neodvisni toksikološki izvedenec Stjepan Brzica. »Ko je pripeljal tik pred križišče z Ulico Milana Begovića in pri izvozu iz desnega ovinka je na mokrem in spolzkem vozišču izgubil oblast nad vozilom, pri čemer je prednji kolesi zaneslo in zapeljalo v robnik. Nato je pristal izven vozišča in z levim bokom vozila trčil v steber javne razsvetljave. Voznik motornega vozila je torej zaradi neprilagojene hitrosti povzročil prometno nesrečo s telesno poškodbo«, je poudarila sodnica.

Plačati mora 2130 evrov 

Matija priznava, da je bil tisto jutro pijan, a trdi, da ni vozil. »Spal sem na sovoznikovem sedežu, očetovo vozilo pa je vozil prijatelj Jurica. Takrat sta bila z nama tudi Nikola in Roko, ki pa sta odšla takoj po prometni nesreči. Bil sem precej pijan in ne vem, kako sem se znašel na urgenci, glava je bila okrvavljena, verjetno od udarca, v reševalnem vozilu so mi opravili alkotest, vzeli so mi kri in urin. Že prej sem imel težave z vožnjo pod vplivom alkohola, zato tisto jutro nisem hotel voziti,« zatrjuje Matija.

Njegov navedbe pa so ovrgli priča in policisti, ki so bili prisotni na kraju nesreče. Sodnica mu je prisodila 1790 evrov denarne kazni in 337 evrov sodnih stroškov. Skupaj mora torej plačati približno 2130 evrov. Izrečena mu je bila tudi trimesečna prepoved vožnje.