Mamo osnovnošolca skrbi izbruh nalezljive bolezni na Celjskem

Konec januarja so se garje pojavile na dveh gorenjskih šolah, očitno pa to ni edina regija, kjer opažajo primere nalezljive bolezni.

Svet24
Avtor: Svet24 / Roman Tomac
petek, 2. 2. 2024, 16:15


profimedia-0710760154
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Starši so namreč našemu uredništvu sporočili, da se obvestila o tej nalezljivi bolezni, ki se prenaša s telesnim stikom, že nekaj tednov zapored pojavljajo tudi na eni od osnovnih šol na območju Celja.

O garjah sicer zadnje čase ni bilo veliko slišati, potem pa je konec prejšnjega meseca z ene od gorenjskih osnovnih šol prišla vest, da so se pri dveh učenkah, ki se družita, pojavile garje ali srbečica. Bolezen povzroča pršica, imenovana srbec. Kožne spremembe se pojavijo predvsem na predelih, kjer je koža mehka in tanka, okužimo pa se s tesnim telesnim stikom, je najosnovnejše informacije strnil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Odrasla samica pršice vrta rovčke v vrhnji plasti kože in vanje leže jajčeca, še zlasti ponoči, ko postane koža topla, zato takrat tudi najbolj srbi. Kožne spremembe najdemo predvsem tam, kjer je koža mehka in tanka, torej med prsti, na notranji strani zapestja, komolcu, kolenih, okrog popka ... Spremembe na koži so v obliki rožnatih papul, velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec rovčka, nadalje pojasnjujejo na NIJZ.

Kako se prenaša

Pomembna informacija je, da se pri tistih, ki se prvič okužijo, spremembe na koži in srbenje pojavijo šele od štiri do šest tednov po okužbi. Okužimo se sicer predvsem s tesnim telesnim stikom, kot je držanje za roke dalj časa, spanje v isti postelji z okuženo osebo. »Priložnostni dotik, kot sta rokovanje ali objem, običajno ne zadošča za okužbo,« dodaja NIJZ.

Leta 2008 je v Sloveniji prišlo do večjega izbruha garij med stanovalci študentskih domov v Ljubljani.
Leta 2008 je v Sloveniji prišlo do večjega izbruha garij med stanovalci študentskih domov v Ljubljani.
Profimedia

Kaj je pomembno za starše otrok, ki obiskujejo šole s pojavom garij? Da so pozorni na spremembe na koži otrok ali pojav srbenja. Če bi se znaki bolezni pojavili, je potreben obisk zdravnika, še sporočajo.

Bolni tudi tukaj

Včeraj se je na naše uredništvo obrnila mama otroka, ki obiskuje eno od osnovnih šol na Celjskem, in povedala, da so v zadnjih nekaj tednih tudi pri njih že večkrat dobili informacijo o tem, da so na šoli garje. »Dobili smo obvestila o pojavu bolezni in navodila, kaj več pa ne. Pogostost obvestil daje slutiti, da so garje očitno na naši šoli precej pogoste, da se množično širijo med otroki,« je nekoliko vznemirjena poročala mama.

Priložnostni dotik, kot sta rokovanje ali objem, običajno ne zadošča za okužbo, je sporočil NIJZ.
Priložnostni dotik, kot sta rokovanje ali objem, običajno ne zadošča za okužbo, je sporočil NIJZ.
Profimedia

A ravnateljica te šole je zatrdila, da nikakor ni govora o izbruhu garij. »Do zdaj je zbolel en učenec, je pa res, da je isti otrok z garjami zbolel drugič v treh mesecih in da njegovi sorojenci obiskujejo druge razrede, a so do zdaj zdravi,« je dejala. Obakrat so staršem šolarjev izdali obvestilo o pojavu garij in jih pozvali, naj bodo pozorni, če bi se znaki bolezni pojavili tudi pri njihovih otrocih.

K družini lokalni CSD

Šola se je povezala tudi z NIJZ in ga prosila za navodila o preventivi in ravnanju ob pojavu bolezni, vse to pa so posredovali staršem. Poleg tega so se povezali z lokalnim zdravstvenim domom, jih seznanili z dogajanjem, o garjah pri otroku so obvestili tudi center za socialno delo. Na vprašanje, zakaj slednjega, je ravnateljica odgovorila, da zato, ker se bo omenjena institucija vključila v družino obolelega otroka, glede na to, da se garje pogosteje pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine, kar lahko predstavlja ekonomsko in socialno bolj ranljivo družino, zato jim bo ponujena pomoč.

Poglejmo v preteklost: v Sloveniji je bilo največ primerov garij prijavljenih v letu 2002, in sicer 587, najmanj pa v letu 2012 – 263. Omenimo tudi leto 2008, ko je prišlo do večjega izbruha garij med stanovalci študentskih domov v Ljubljani. Drugi največji izbruh je bil v letu 2010, v katerem je zbolelo 68 oskrbovancev in zaposlenih doma za starejše občane.