FOTO: Včerajšnja ujma uničila tudi zajeten del Partizanske bolnice Franja

Silovito neurje je močno poškodovalo tudi Partizansko bolnico Franja. Nekaj objektov je povsem uničenih. Mestni muzej Idrija, ki upravlja z njo, ruševine oz. stanje po ujmi še pregleduje.

Svet24
Avtor: Svet24 / P.K.
petek, 14. 7. 2023, 10:05


partizanska bolnica franja1
Žalosten pogled na razdejanje.
Facebook/Žarko Rejc

Po poročanju lokalnega spletnega portala Idrija.com točnega seznama uničenih lesenih barak ta trenutek še nimajo. Direktor muzeja Miha Kosmač je za omenjen medij povedal, da so sodelavci muzeja na terenu in da izjav ne dajejo: "Javnost bomo obvestili, ko bo za to primeren čas," so bile njegove edine besede.

Zgodovinsko in kulturno dragocen kompleks je močno poškodovan.
Zgodovinsko in kulturno dragocen kompleks je močno poškodovan.
Facebook/Žarko Rejc
Za zdaj je jasno, da je odneslo oz. poškodovalo več objektov, kar seveda pomeni, da je izgubljen tudi ves dragocen inventar, ki je pričal zgodbo Slovenske vojne partizanske bolnica Franja, ki je med 2. svetovno vojno od decembra 1943 do maja 1945 delovala v Dolenjih Novakih pri Cerknem v težko dostopni soteski Pasice. Poleg glavnega oddelka, ki je bil namenjen težjim ranjencem, je bilo v ožji in širši okolici še več manjših oddelkov za lažje ranjence.

Partizanska bolnica Franja pred neurji.
Partizanska bolnica Franja pred neurji.
Wikipedia

Težave so tudi z dostopnostjo; podivjana voda je namreč po poročanju Idrija.com odnesla vse z gramozom nasute poti ob strugi Čerenščice, tako da se je do Partizanske bolnice Franja, ki je kulturni spomenik državnega pomena, nosilec znaka evropske dediščine in vpisana na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine, težko prebiti.