FOTO in VIDEO: Samo danes trije novi plazovi, pristojni z nelagodjem pričakujejo naslednje dni

Obilno nedeljsko deževje je zlasti na območju Podravja poskrbelo za veliko drame. Pristojni škodo, ki je nastala, še ocenjujejo.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 15. 5. 2023, 10:35


zemeljski-plaz, malečnik, cesta
Cesta v Malečnik je zaradi udora zaprta.
Bobo

Da je nedeljsko deževje povzročilo poplavljanje rek in hudournikov po vsej državi, smo že poročali. A to še zdaleč ni bila edina tegoba, ki jo je prinesla razmočena nedelja, premikala se je namreč tudi zemlja. Predvsem na območju Podravja se je prožilo veliko zemeljskih plazov, pri čemer pristojni podatke o škodi zaradi poplavljenih prostorov in plazov, ki ogrožajo več objektov, še zbirajo.

Tako dramatični posnetki, ki jih je ujel član ekipe ljubiteljskih vremenarjev Meteoinfo Slovenija, prihajajo iz Orešja pri Ptuju. Tam je v vinograd zdrsnil večji zemeljski plaz. Kot so pojasnili pri Meteoinfo Slovenija, je nad tem območje padlo 108 mm dežja, zaradi česar so vodotoki močno narasli, tla so močno razmočena, kar pa prispeva k številnim zemeljskim plazovom. Opozorili so še, da bo nevarnost proženja zemeljskih plazov prisotna tudi v »prihodnjih dneh, zlasti v torek, ko pričakujemo novo obilno pošiljko padavin.«

Zaprte so štiri ceste

Kot so v današnji izjavi za javnost pojasnili mariborski gasilci, so morali od petka zaradi močnega deževja posredovati kar 30-krat, razmočen teren pa jim še naprej povzroča težave. Kot je po poročanju STA danes povedal poveljnik poklicne brigade Primož Osojnik, so našteli že 14 plazov, samo danes so se aktivirali trije novi. Zaprte so štiri ceste. Ob tem v civilni zaščiti opozarjajo na napovedane nove padavine.

»Največja težava so plazovi, zato so se v reševanje vključile vse pristojne in strokovne službe, tudi geologi, medtem ko gasilci za zdaj prekopavamo in odvodnjavamo teren ter s folijo prekrivamo plazove. S tem skušamo vsaj omejiti oziroma zadržati plazove v sedanjem obsegu, kar pa bo ob večji količini dežja v naslednjih dneh težko, zato bodo verjetno potrebna nova posredovanja,« je še povedal Osojnik.

Cesta v Malečnik je zaradi udora zaprta.
Cesta v Malečnik je zaradi udora zaprta.
Bobo

Poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič je po poročanju STA potrdil, da se je število intervencij do nedelje stopnjevalo, zato so veseli, da vsaj danes ne dežuje. A so že v pričakovanju naslednjih dni, ko so znova napovedane močnejše padavine.

Kot je povedal, so prve ukrepe zaradi številnih plazov, nekaj podrtih dreves in črpanj vode opravile enote poklicne gasilske brigade v sodelovanju s prostovoljnimi gasilskimi društvi. Ko je prišlo do večjega obsega škode, so aktivirali civilno zaščito, pri delu pa so pomagale tudi pristojne komunalne službe.

Trije plazovi v bližini objektov, tako da tam razmere spremljajo bolj pozorno in s pomočjo strokovnjakov. Evakuacije za zdaj niso bile potrebne, sicer pa plazovi po njegovem največ težav povzročajo na cestah.

»Trenutno so zaprte štiri ceste, med njimi regionalna pri Malečniku. Dve vodita do posameznih objektov na območju Rošpoha, Kamnice in Gaja, zaprta pa je tudi lokalna cesta v Rošpohu, a so dostopi do stanovanjskih objektov tam omogočeni,« je dodal Robič.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer poročala o številnih plazovih na severovzhodu Slovenije. S plazovi so se ukvarjali tudi gasilci in delavci cestnega podjetja na območju občine Cirkulane. Tam je v naselju Gradišča na dveh cestah prišlo do udora cestišča v skupni dolžini 80 metrov.

Lokalni gasilci so morali posredovati v kraju Jablance v občini Duplek kjer je plazila razmočena zemljina, ki je posledično spodjedla del cestišča.

Zemeljski plaz je v naselju Zamušani v občini Gorišnica ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci PGD Zamušani so plaz površine 150 kvadratnih metrov pokrili s folijo in s tem preprečili nadaljnje polzenje. Gasilci so plaz, ki ogroža hišo, sanirali tudi na območju občine Lenart. Podobno se je odvijalo na območju občine Majšperk. Do udora cestišča je prišlo tudi v naselju Strmec pri Leskovcu v občini občine Videm.

V regijskem centru za obveščanje Maribor so osem dogodkov zabeležili na območju Mestne občine Maribor. Plazove oziroma razmočeno zemljino, od katerih je eden ogrožal hišo, so delno sanirali in prekrili s folijo gasilci JZ GB Maribor. Posredovali so tudi gasilci PGD Kamnica. Nič drugače ni bilo na območju občine Ruše, kjer se je zaradi razmočenega terena na Kurirski poti sprožil plaz velikosti 25 krat 15 metrov. Slednji je ogrožal delavnico ob stanovanjski hiši, zaradi plazu pa je zaprta tudi cesta. Gasilci PGD Ruše so plaz zaščitili, na kraju pa je bila prisotna namestnica poveljnika civilne zaščite občine Ruše, ki je prevzela nadaljnje postopke.

Dva dogodka so zabeležili na območju občine Slovenska Bistrica. Posredovali so gasilci PGD Zgornja Bistrica in Zgornja Polskava. Omeniti velja tudi proženje plazov na območju občin Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Šentilj v Slovenskih goricah in Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Predvsem na območju Šentilja je bilo dramatično. Zaradi razmočenega terena je tam prišlo do dveh zemeljskih plazov, ki sta ogrožala stanovanjski hiši in lokalno cesto. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah so v obeh primerih razmočeno zemljino prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta. En od objektov je zaradi plazu zelo ogrožen, zato so štiri stanovalce začasno premestili na drugo lokacijo.