Foto in Video: Dramatični prizori s Tirolske, kjer reke prestopajo bregove

Vremenske drame so danes poleg Italije in Slovenije deležni tudi Avstrijci, kjer je bilo zaenkrat najhuje na območju Tirolske.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 28. 8. 2023, 17:45


ötztal
Močno je narasla reka Ötztaler Ache, ki teče skozi dolino Ötztal.
Profimedia

Zaradi nenehnih in obilnih padavin so močno narasle tirolske reke, zaradi česar je na terenu na tisoče gasilcev, poročajo avstrijski mediji. Med najhuje prizadetimi so okrožja Imst, Innsbruck-Land in Schwaz, zlasti tamkajšnje doline Ötztal, Stubaital, Wipptal in Zillertal, kjer se srečujejo s poplavami in zemeljskimi plazovi. Reke so na nekaterih mestih prestopile bregove, na območju doline Ötztal pa so morali iz 30 hiš na varno spraviti približno 70 ljudi. Namestili so jih v eno tamkajšnjih gostišč in lokalni gasilski dom.

Zaradi zemeljski plazov so zaprte številne ceste in železniške proge, zaprli pa so tudi veliko število mostov. Tudi avstrijski meteorologi opozarjajo, da se nevihtno dogajanje počasi seli proti vzhodu, a bo še vedno na udaru celoten alpski greben. Ob tem priznavajo, da je nemogoče napovedati natančen potek neviht. 

Deželni glavar Anton Mattle je sicer poudaril, da so se zaradi opozoril meteorologov dobro pripravili na neurje, razmere pa so se za zdaj nekoliko umirile.

Vreme jo je zagodlo tudi na avstrijskem Koroškem, kjer so zaradi močnega deževja in sunkov vetra na terenu številni gasilci.Več kot 1000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike.