Babici je pomagal pri samomoru, ta je nato umrla v mukah. Zdaj so mu sodili

D.Š. je babici kupil klorovodikovo kislino, ta je nato umrla v hudih mukah.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.Š.
četrtek, 14. 9. 2023, 21:06


pokojnina, upokojenka
Fotografija je simbolična.
Profimedia

48-letni Slovenec D.Š., ki ima sicer stalni naslov v Zagrebu, je bil zaradi pomoči babici pri samomoru pravnomočno obsojen na sedem mesecev zapora. Moški je dejanje priznal, zato pa je bila sodba sodišča tudi nekoliko bolj mila. Ob izreku tožbe so mu nato odredili še 260 evrov plačila za sodne stroške. 

Dejanje je priznal

“To je moja krivda. Priznam. Storil sem vse, kar je zapisano v obtožnici. Sem pa to naredil na željo babice, ki me je k temu že dolgo prigovarjala. Želela si je vzeti življenje. Ker me je res večkrat prosila za pomoč, sem nato le pristal. Kupil sem klorovodikovo kislino in ji povedal, kje v hiši sem jo pustil. Ne vem pa, kdaj točno jo je popila, saj me takrat ni bilo v hiši. Za vse je vedela tudi njena hči-moja mama,” je dejal. 

Umrla v hudih bolečinah

Vse se je začelo novembra leta 2017, ko je v bližnji trgovini D.Š. kupil solno kislino in jo nato pretočil v manjšo steklenico ter to pustil v omari. Njegova babica naj bi se v tistem času zaradi družinske tragedije spopadala s hudo depresijo, večkrat pa ga je prosila, da ji pomaga pri samomoru. 27. novembra je nato gospa našla stekleničko in popila njeno vsebino. Nemudoma so jo prepeljali v bolnišnico, a je tam že naslednji dan umrla. 

Utrpela je jedke poškodbe požiralnika, želodca, črevesja in jeter, pristojni pa so za dejanje pomoči pri samomoru kaj kmalu začeli sumiti vnuka, ki je nato hitro priznal, da ga je »babica rotila, naj ji kupi varikino, da se ubije«. 

“Počutim se izjemno krivega”

Tožilstvo je po triletni preiskavi vložilo obtožnico zoper vnuka pokojne. Na tožilstvu je D. Š. med zaslišanjem krivdo zanikal najprej zanikal ter dejal, da klorovodikove kisline ni želel kupiti in je prošnje babice večkrat zavrnil. Nekega dne se je nato “zlomil pod pritiskom”.

“Ko sem prišel iz trgovine, me je rotila naj ji dam piti kemikalije. Te sem nato prelil v manjšo stekleničko in jo postavil v omaro, a nikoli nisem mislil, da bo s steklenice zares kdaj pila. Počutim se izjemno krivega,” se je uvodoma branil D. Š., ki je nato ponovno poudaril, da so vsi v hiši vedeli za željo njegove babice.

Huda depresija po smrti sina

Tragedijo je opisala tudi obtoženčeva teta, ki je dejala, da se je depresija njene matere poslabšala leta 2016 po smrti njenega sina.

“27. novembra me je D.Š. vprašal, kje je babica. Čudno mi je bilo, da je ni, zato sem šla na balkon in jo zagledala sedeti na stolu. Nato je moj nečak dejal, da je popila “nekaj slabega”, zato smo takoj poklicali reševalce. Kasneje mi je D.Š. povedal, da je babici v steklenico natočil kislino. Takoj sem odhitela v bolnišnico in jim sporočila kaj je moja mati popila, a je nato umrla med operacijo, ko so jo poskušali rešiti. Nečaka sem nato prijavila policiji, saj sem mnenja, da ni ravnal pravilno,” je zaključila V.H.