Aspartam je rakotvoren, ampak zaužijemo ga vsak dan

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) obvešča, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ta mesec objavila rezultate obsežne raziskave Mednarodne agencije za raziskavo raka (IARC), ki je sintetično sladilo Aspartam umestila med možne rakotvorne snovi (skupina 2B). Zakaj je ta informacija tako pomembna? Ker je v različnih prehranskih izdelkih, ki jih uživamo vsak dan.

Svet24
Avtor: Svet24 / P.K.
četrtek, 27. 7. 2023, 11:15


sladilo
Aspartam ni nedolžen.
Profimedia

Aspartam je umetno sladilo, aditiv E951, ki ga je dovoljeno dodajati živilom v EU. Evropska agencija za varnost hrane je leta 2013 ponovno ocenila varnost aspartama in določila še sprejemljivo količino (ADI) za ta aditiv. Enak rezultat je objavil tudi Skupni strokovni odbor za aditive pri WHO, ki je ponovno potrdil določen dopustni vnos aspartama v količini od 0-40 mg/kilogram telesne mase.

Še sprejemljiva dnevna količina aditiva ADI (Aceptable Daily Intake) predstavlja oceno količine aditiva, ki jo lahko ljudje zaužijejo vsak dan skozi vse življenje, ne da bi predstavljala tveganje za zdravje. Dnevna še sprejemljiva količina je podana za odraslega človeka, a otrokom moramo omejiti vnos aspartama, oziroma sladil z znano ADI, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Cel seznam izdelkov

Aspartam se po njihovih navedbah lahko, tako kot večino sladil, dodaja le živilom z znižano/zmanjšano energijsko vrednostjo ali živilom "brez sladkorja". Na embalaži je med sestavinami označen z imenom (aspartam) ali E številko (E951). Izdelki, v katerih ga najpogosteje najdemo, so po besedah ZPS: žvečilni gumiji, brezalkoholne in nekatere alkoholne pijače, različne omake in namazi, slaščice, čokolada, džemi, sadni in aromatizirani jogurti, sadno-zelenjavni pripravki, prehranska dopolnila in nekatera zdravila.

Kaj je problematično?

To umetno sladilo je narejeno v laboratorijih in sicer z združevanjem fenilalanina in aspartanske kisline - aspartam torej ni naravna sestavina. Pri zaužitju s pomočjo prebavnih encimov razpade v dve aminokislini ter metanol, ki ga uvrščamo med narkotike, kar lahko povzroča psihično, pa tudi fizično odvisnost.

Neodvisne raziskave in mnenja strokovnjakov navajajo, da aspartam povzroča številne simptome, kot so glavobol, izguba spomina, vida, depresija, koma in še številni drugi. 

Umetno sladilo je lahko zelo nevarno tudi, če ga uživamo skupaj z določenimi zdravili ali če jemo pripravljeno hrano, ki vsebuje (MSG) – mononatrijev glutaminat, ki je ojačevalec okusa. Vzpodbuja tudi potrebo po ogljikovih hidratih, kar lahko vodi v povečanje telesne teže.