Arso: Upamo, da štirje deževni dnevi ne bodo pustili posledic na poplavljenih območjih

V naslednjih dneh bomo priča festivalu jesenskega vremena, napovedujejo na Agenciji RS za okolje. Najprej nas čaka dež, nato bo spet suho in toplo vreme.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
sreda, 20. 9. 2023, 20:32


prevalje, benciski servis
Meža je razdejala cesto pri bencinskem servisu v Prevaljah. V bližini je odnesla in uničila tudi celo hišo.
Profimedia

»Skupni imenovalec vseh teh vremenskih procesov bo seveda dež – ljudski pregovor pravi 'Spomladi en voz dežja – eno vedro blata, jeseni eno vedro dežja – en voz blata ',« so dodali ob današnji vremenski napovedi.

Padavine se bodo okrepile

Kot napovedujejo, se bo deževno vreme začelo že danes ponoči, ko bo iznad zahodnega Sredozemlja čez Italijo do nas prišla slabo izražena višinska dolina s hladnim zrakom. »Zaradi toplega morja in zračne mase bo to dovolj, da se bo zrak, nasičen z vlago, labiliziral in ob stiku s hribovitim svetom vzhodne Jadranske obale bodo nastajale nevihte in dež. Pogoji bodo tudi za nastanek stacionarnih pasov močnejših padavin, tako da bo lahko krajevno dežja kar precej. Padavine bodo predvidoma, razen zahodne, dosegle tudi osrednjo in južno oz. jugovzhodno Slovenijo, le občasno in v manjši količini lahko tudi dlje proti severovzhodu,« so napovedali. 

V četrtek čez dan bo občasno deževalo predvsem v zahodni Sloveniji. Zaradi nestabilnega ozračja se bodo prožile tudi plohe, redkeje nevihte. Občasno bodo plohe dosegle tudi osrednji del Slovenije. Pihal bo južni ali jugozahodni veter, ob morju jugo. Podobno vreme bo v petek, ko se nam bo od zahoda približevala hladna fronta. Morda bo padavin celo nekoliko manj kot v četrtek, večinoma se bodo pojavljale v zahodni Sloveniji, so dodali.  

V soboto bo pretežno oblačno in deževno

Pozno popoldne ali zvečer se bodo padavine od severozahoda krepile in v noči na soboto z vremensko fronto zajele vso Slovenijo. Oblačno in deževno vreme se bo nad Slovenijo zadržalo vse do ponedeljka zjutraj. Dež bo sicer v nedeljo popoldne slabel, a bo k nam od jugovzhoda občasno še prineslo kakšno mokro pošiljko. 

Od ponedeljka naprej pa nas čaka daljše obdobje suhega in razmeroma toplega vremena.

»Žal bomo morali prestati štiri mokre dni in upati, da na območjih, ki jih je prizadela vodna ujma, dež ne bo povzročil prevelikih posledic,« so zapisali na straneh Agencije RS za okolje.