Ameriškemu vojaškemu satelitu v vesolju sledi ruski vohun

Vohunjenje in zalezovanje ne poteka samo na trdnih tleh, temveč se države podobnih manevrov poslužujejo tudi v vesolju.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
petek, 28. 4. 2023, 19:54


satelit, zemlja
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Rusija je svoj tako imenovan »preiskovalni satelit« Cosmos-2558 v orbito izstrelila lanskega avgusta, vse od takrat pa sledi ameriškemu vojaškemu satelitu USA-326. Slednji je po navedbah Pentagona namenjen zbiranju obveščevalnih podatkov s pomočjo izvidniških dejavnosti iz vesolja. Ruski Cosmos-2558, ki je prav tako vojaški satelit, si je na drugi strani v vesoljskih vodah vzdevek »preiskovalni satelit« prislužil zaradi svoje sposobnosti, da se približa drugim satelitom in o njih zbira podatke.

Izstrelitev ruskega satelita Cosmos-2558 lanskega avgusta.
Izstrelitev ruskega satelita Cosmos-2558 lanskega avgusta.
Profimedia

Po navedbah portala Space.com, ki je osredotočen na astronomijo, raziskovanje in opazovanje vesolja ter s tem povezane tematike, so Rusi satelit lanskega avgusta izstrelili v skoraj isto orbito, v kateri kroži USA-326. Ker potujeta z različnimi hitrostmi, se pri svoji poti okoli zemlje redno srečujeta, pri čemer ima ruski satelit nekoliko nižjo orbito. Vse od takrat med obema satelitoma poteka igra mačke in miši. Tako so opazovalci marca letos opazili, da se je ruski satelit z manevrom še nekoliko približal ameriškemu, in sicer na približno 35 kilometrov. 7. aprila bi se morala srečati na razdalji vsega 30 kilometrov, a so se Američani odzvali z lastnim manevrom in svoj satelit premaknili na še višjo orbito, tako se je razdalja znova povečala na 45 kilometrov.

Podobna igra se je na nebu odvijala že leta 2020, a sta takrat v glavnih vlogah nastopala ruski satelit Cosmos-2542 in ameriški izvidniški satelit USA-245. Američani Ruse sicer redno obtožujejo, da se v vesoljskih dejavnostih vedejo povsem »neodgovorno« in da ogrožajo vesoljske misije drugih držav.