26-letni Ivan, uslužbenec predsednikovega urada, smrtno pijan povzročil prometno nesrečo

26-letni Ivan, ki je vozil pijan in povzročil nesrečo, je zaradi nizke plače na sodišču dobil milejšo kazen.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
ponedeljek, 20. 11. 2023, 11:47


avto na strehi
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Uslužbenec urada predsednika Republike Hrvaške je vozil smrtno pijan in povzročil nesrečo, v kateri je bil poškodovan. Kot izhaja iz sodbe, se je vse skupaj zgodilo oktobra v Zagrebu. 26-letni Ivan je avtomobil vozil »s koncentracijo alkohola v krvi najmanj 2,11 g/kg, ki je bila z analizo vzorcev krvi ugotovljena na 1,94 g/kg in urina 2,15 g/kg«. V enem od križišč je izgubil nadzor nad vozilom, s kolesi trčil ob robnik pločnika, nato pa je zapeljal s ceste in se zaletel v drevo ter se z avtomobilom prevrnil na streho. Pri tem je utrpel telesne poškodbe, je zapisano v sodbi.

Megleno in spolzko

Ivan je dejal, da je tisto noč, ko se je pripetila nesreča, v kavarni s prijatelji praznoval rojstni dan. Uživali so alkohol, nato pa se je okoli 2.30 odpravil domov. "Vozil sem manj kot 60 kilometrov na uro, bilo je megleno, cesta je bila spolzka. V nekem trenutku sem izgubil nadzor nad vozilom, s kolesom sem trčil ob robnik in nato ob drevo. Od udarca sem izgubil zavest, kasneje sem poklical policijo in reševalce, nato pa sem bil prepeljan v KB Dubrava. Žal mi je, da je prišlo do tega, prosim sodišče, naj upošteva dejstvo, da nimam prevoznega sredstva do službe, in delam v izmenah 12-24 ur, zato sem zelo pogosto na terenu. Zato prosim, da sodišče pri izreku kazni in prepovedi vožnje upošteva omenjene okoliščine," se je branil Ivan.

Njegova plača ni "nič posebnega" 

Sodnica ga je na koncu kaznovala s skupno 730 evri in mu izrekla enomesečno prepoved vožnje motornih vozil. Moral bi plačati tudi 150 evrov stroškov postopka, vendar ga je sodnica rešila tega dolga, z obrazložitvijo, da njegova plača v Uradu predsednika HR "ni nič posebnega". Ivan je namreč na sodišču navedel, da zasluži 1020 evrov neto mesečno kot član MORH-a z delovnim mestom v Uradu predsednika in s srednjo poklicno izobrazbo.