"Kdo pa je v Sloveniji še srednji sloj?" #video

Zakaj je v Sloveniji delo precej bolj obdavčeno kot premoženje? Zakaj potrebujemo davek na nepremičnine? Zakaj so delodajalci zapustili ekonomsko-socialni svet? In ali je Slovenija res še država, kjer je neenakost med najmanjšimi v Evropi?

Avtor: Uredništvo
torek, 2. 1. 2024, 05:55


marjan-trobiš 3
Gost tretje oddaje Studia necenzurirano je Marjan Trobiš, predsednik združenja delodajalcev.
Domen Svetlin

O tem temah smo se v tretji oddaji Studia necenzurirano pogovarjali z Marjanom Trobišem, predsednikom Združenja delodajalcev, ene od domačih delodajalskih organizacij, ki so lani zapustile ekonomsko-socialni svet. "Glasno smo opozarjali, bili smo vidni, nismo pa bili slišani," je odgovoril na vprašanje, zakaj so to storili.

Trobiš od ministrstva za finance, ki pripravlja davčno reformo, "ne pričakuje le popravkov, ampak obnovo davčnega sistema". Prva zahteva delodajalcev je razbremenitev plač, osebno pa podpira uvedbo davka na nepremičnine po vzoru Nemčije. Na vprašanje, ali delodajalske organizacije podpirajo zgolj interese velikega kapitala in lastnikov podjetij, je odgovoril, da "se borijo tako za gospodarstvo kot za zaposlene". Pri tem ni želel komentirati primera Tiborja Šimonke, predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in člana poslovodstva Slovenske industrije jekla (SIJ), ki si je lani razdelilo za 21 milijonov evrov prejemkov, medtem ko letos zaradi slabšega poslovanja zaposlenim ni izplačalo božičnice.

V oddaji boste izvedeli še:

Kako je sogovornik komentiral podatke organizacije World Inequality Lab, po katerih ima en odstotek prebivalcev Slovenije v državi v lasti 23 odstotkov premoženja, kar je več kot v Veliki Britaniji, na Nizozemskem in na Danskem? Je Slovenija res še vedno tako egalitarna družba, kot jo predstavljajo?

Kdo po njegovi oceni v Sloveniji še predstavlja srednji sloj?

Zakaj je v Sloveniji tako težko uvesti davek na nepremičnine?

Kaj za podjetja pomeni dejstvo, da v gospodarstvu trenutno največji dobiček ustvarjajo banke? Je res pravično, da je Nova Ljubljanska banka (NLB) ob 1,2 milijarde evrov čistega dobička v zadnjem desetletju plačala le tri odstotke davka?

Zakaj je retorika delodajalcev v zadnjih letih postala bolj agresivna? Ali tudi zato, ker delodajalske organizacije tekmujejo za člane?

Kaj je za delodajalce najbolj sporno pri zakonu o evidentiranju delovnega časa, bolj znanem kot "štempljanju"?

Zakaj nam pada konkurenčnost?

Je država res mačehovska do podjetnikov, če jim hkrati dokaj nekritično deli milijonske subvencije?