Zemljišče Darka Horvata ušlo bankam, denar pa v davčno oazo #foto

Našli smo milijon evrov vredno zazidljivo zemljišče, ki je še pred stečajem izginilo iz poslovnega omrežja enega najbogatejših Slovencev.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 16. 3. 2023, 05:55


darko-horvat, litijska-cesta, zemljišče, davčna-oaza
Zemljišče na Litijski cesti v Ljubljani, ki je bilo nekoč v lasti Aktive Darka Horvata.
necenzurirano.si

Za poslovnim imperijem privatizacijskega tajkuna Darka Horvata v Sloveniji je ostalo pogorišče in 170 milijonov evrov dolgov do bank. Medtem ko so ga videvali na donatorskih večerjah s svetovnimi voditelji, tekmah pola v Angliji in v švicarskem St. Moritzu, kjer je lastnik 37 milijonov evrov vredne vile, so za ogromnim premoženjem propadle Horvatove Aktive izginile vse sledi. Do zdaj.

Sredi Ljubljane smo namreč odkrili okoli deset tisoč kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče, ki je bilo nekoč v lasti Aktive. Ko je ta zašla v hude finančne težave, so ga poskušali zaseči banke in drugi upniki. Toda bili so prepozni. Horvatovi sodelavci so najprej nepremičnino prepisali na krovno družbo s sedežem na Nizozemskem, nato pa prodali podjetju nabiralnik v Veliki Britaniji. V njegovem ozadju je bil nekdanji finančnik Aktive. Iz dostopnih podatkov ni razvidno, ali in koliko je plačal za nepremičnino.

Operacija reševanja premoženja Aktive se je končala sredi lanskega leta, po skoraj osmih letih od njenega bankrota. Takrat je zemljišče v Ljubljani dobilo novega lastnika, slab milijon evrov visoka kupnina pa je končala v davčni oazi. Na istem otoku, na katerem je Horvatova ekipa skrivala lastništvo Aktive.

Zemljišče meri okrog 10 tisoč kvadratnih metrov.
Zemljišče meri okrog 10 tisoč kvadratnih metrov.
Google

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Denar končal v Horvatovi davčni oazi 

Gre za zemljišče na vzhodu Ljubljane, ob Litijski cesti. Na tem območju so se v zadnjem letu dni stanovanja prodajala po cenah 3.000 evrov na kvadratni meter. Njegov sedanji lastnik je koprsko podjetje Obala. Ustanovil ga je Jakob Žigante, vodja trženja v gradbenem podjetju Makro 5, in sin njegovega lastnika Rajka Žiganteja. Podjetje Makro 5 je v zadnjih letih pridobilo več poslov na območju Mestne občine Ljubljana, med drugim gradnjo kopališča Ilirija in novega kulturnega centra na območju nekdanje tovarne Rog.

Žigante je za zemljišče plačal 900.000 evrov. Prodalo mu ga je podjetje Newmoon Properties Limited iz Londona. Toda denar je končal drugje - pri njegovemu lastniku Davidu Ishagu, italijanskemu državljanu, ki uradno prebiva na Malti. Gre za nekdanjega prvega finančnika britanske družbe Aktiva Capital Limited in sina Zakija Ishaga, nekoč enega najožjih Horvatovih sodelavcev in člana upravnega odbora Aktive Naložb.

Po naših podatkih je Žigante kupnino nakazal na Ishagov bančni račun na otoku Guernsey v Britanskem Kanalskem otočju, eni od evropskih davčnih oaz. Na istem otoku je imelo nekoč sedež tudi podjetje nabiralnik Oxford Corporation Limited, ki je bilo uradno na vrhu lastniške verige Horvatove skupine Aktiva. Tam še vedno deluje tudi podjetje AI Services, ki je po poročanju portala Oštro prav tako povezano s Horvatom. Z njim nam ni uspelo priti v stik.

Darka Horvata so v ponedeljek opazili v elitni restavraciji ob golf igrišču na Smledniku. Tam se je v popoldanskih urah sestal z odvetnikom Francijem Matozom.
Darka Horvata so v ponedeljek opazili v elitni restavraciji ob golf igrišču na Smledniku. Tam se je v popoldanskih urah sestal z odvetnikom Francijem Matozom.
Primož Lavre

Preberite še:

Bivši šef Nataše Pirc Musar mora pred sodišče

Zemljišče, uradno vredno en britanski funt

Iz računovodskih izkazov podjetja Newmoon Properties Limited ni razvidno, da bi imelo kdajkoli v lasti kakšno premoženje, kaj šele večje zemljišče v slovenski prestolnici. Še konec leta 2021 se je David Ishag podpisal pod poročilo, v katerem je trdil, da ima podjetje za en funt sredstev in prav toliko obveznosti. Iz dokumentacije izhaja, da se je kot njegov dejanski lastnik in direktor razkril šele leta 2019. Zakaj? Po vsej verjetnosti zaradi nenavadnih okoliščin, v katerih je prišel do nepremičnine.

/
/
necenzurirano.si

Zemljišče na Litijski cesti v Ljubljani, ki je bilo nekoč v lasti Aktive Darka Horvata.
Zemljišče na Litijski cesti v Ljubljani, ki je bilo nekoč v lasti Aktive Darka Horvata.
necenzurirano.si

Kako je torej zemljišče končalo v lasti tesnega Horvatovega sodelavca? Njegova prvotna lastnica je bila Aktiva naložbe, osrednja Horvatova družba, ki je leta 2013 končala v stečaju, še prej pa se je preimenovala v CG Invest. Toda takrat zemljišče ni bilo več v njeni lasti. Že leta 2011 so ga Horvatovi sodelavci prenesli na Nizozemsko. 

Najprej so ga prepisali na družbo Aktiva Holdings B.V., največjo lastnico Aktive naložb, nato pa na družbo CG Venture B.V. in ga poskušali dodatno zavarovati pred zasegom. Tako so januarja 2013 na njem vpisali dva milijona evrov visok zemljiški dolg, ki so ga takrat premožneži uporabljali za zaščito svojega premoženja pred upniki, zaradi številnih zlorab pa ga je država enostavno prepovedala.

Preberite še:
Dokumenti razkrivajo: kam so izginili bančni milijoni pidovskega tajkuna

Upniki ostali praznih rok 

Zaradi vedno večjih finančnih težav skupine Aktiva so zemljišče v začetku aprila 2013 dokončno prodali. Kupec je bilo britansko podjetje Newmoon Properties Limited, ki je bilo ustanovljeno le nekaj tednov pred tem. Iz zemljiške knjige je razvidno, da je do prodaje prišlo v istem času, ko so ga poskušali zaseči upniki:

- sredi aprila 2013 je sodišče na zahtevo enega od upnikov z začasno odredbo prepovedalo uporabo zemljiškega dolga.

- maja 2013 se je na zemljišču vpisal Iskratel, ki je od prvotnega lastnika, nizozemske družbe CG Venture B.V., poskušal izterjati več kot osem milijonov evrov. Tožbo je vložil leta 2012.

Do zemljišča je skušala priti tudi Factor banka, a je bila prepozna.
Do zemljišča je skušala priti tudi Factor banka, a je bila prepozna.
STA

- julija 2013 se je na njem vpisala še Factor banka, ki je zahtevala plačilo dobrih 700 tisoč evrov. To je bilo le nekaj mesecev pred začetkom njene likvidacije, med katero je prešla v last države. Aktiva je bila sicer ena največjih lastnic Factor banke, ta pa je podjetjem, povezanim s Horvatom, odobravala visoka posojila, ki niso bila nikoli poplačana. Horvat je bil vrsto let tudi član nadzornega sveta te banke. Prav zaradi poslov med Aktivo in Factor banko je specializirano državno tožilstvo proti Horvatu, ki ga sumi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja, zahtevalo uvedbo sodne preiskave  

Toda pri prodaji zemljišča podjetju Newmoon Properties Limited oziroma Davidu Ishagu je prišlo do zapletov. Ta je sprva vpisal zgolj zaznambo lastniške spremembe na podlagi "neoverjenega originala (kupoprodajne, op.p.) pogodbe" z dne 28. marca 2013. Overjeno pogodbo, ki naj bi bila sklenjena pet dni zatem, pa je na zemljiško knjigo poslal šele septembra 2013, več kot pet mesecev po poslu.

To pomeni, da so ga upniki prehiteli, vendar mu je kljub temu uspelo sodišče prepričati, da je zemljišče njegovo in se vpisati kot novi lastnik. Iskratel in Factor banka pa sta ostala praznih rok.