Železnice prodale zemljišče nekdanjemu Janševemu specialcu

Na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da se z Darkom Njavrom niso vnaprej dogovarjali o prodaji zazidljivega zemljišča v Kranjski Gori.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 20. 1. 2023, 05:55


darko njavro
Darko Njavro, uslužbenec Slovenskih železnic (SŽ), je za zemljišče v Kranjski Gori svojemu delodajalcu plačal 185.000 evrov (z DDV). Nanj ni vpisane nobene hipoteke.
STA

Kranjska Gora je letoviški kraj, kjer so nepremičnine med najdražjimi v državi. Cene za kvadratni meter novega apartmaja so že pred letom dni presegle 7.000 evrov. Med kupci stanovanj in zemljišč so prevladovali prebivalci Ljubljane in njene okolice. Eden od teh je znano ime iz domačega politično-poslovnega zakulisja. To je Darko Njavro, dolgoletni zaupnik in operativec nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše

Danes razkrivamo, da je Njavro spomladi 2021, v času zadnje Janševe vlade, kupil dobrih 300 kvadratnih metrov veliko zazidljivo zemljišče v Kranjski Gori. Prodale so mu ga Slovenske železnice (SŽ), ki so v izključni lasti države. Njavro je sicer uslužbenec železnic. Že vrsto let je zaposlen v hčerinski družbi Železničarsko invalidsko podjetje (SŽ-ŽIP). Za zemljišče je plačal dobrih 185.000 evrov (z DDV).

Od kod Njavru denar, iz javno dostopnih virov ni mogoče ugotoviti, saj na zemljišču od nakupa ni vpisal nobene hipoteke. Iz bilanc pa je razvidno, da si je njegovo podjetje Strateško varnostno svetovanje (SVS) istega leta od neznane pravne ali fizične osebe izposodilo skoraj pol milijona evrov.

Parkirišče, na katerem je dovoljeno graditi

Gre za zemljišče, ki leži tik ob železničarskem počitniškem domu, streljaj od avtobusne postaje v Kranjski Gori. SŽ so ga dobile v svojo last leta 2016, ko so z občino Kranjska Gora sklenile pogodbo o zamenjavi več nepremičnin. Vrsto let je služilo kot parkirišče, četudi gre za stavbno zemljišče, na katerem je dovoljeno graditi. 

Zemljišče, ki ga je od železnic kupil Njavro.
Zemljišče, ki ga je od železnic kupil Njavro.
Google

Spomladi 2021 so se na SŽ, ki jih vodi Dušan Mes, zemljišče odločili prodati. Njegovo vrednost so ocenili na 29.000 evrov, torej le 96 evrov na kvadratni meter. Na razpis se je prijavilo šest ponudnikov, pri čemer je daleč najvišjo ceno ponudilo podjetje Strateško varnostno svetovanje (SVS), ki je v lasti Darka Njavra. Zemljišče je kupil za 185.400 evrov (z DDV), so sporočili z SŽ. Kvadratni meter ga je tako stal 500 evrov. 

/
/
Google

Zemljišče se nahaja tik ob železničarskem počitniškem domu (na desni).
Zemljišče se nahaja tik ob železničarskem počitniškem domu (na desni).

Na SŽ so včeraj odločno zanikali, da bi se o poslu vnaprej dogovorili z Njavrom. Poudarili so, da zemljišča niso potrebovali za opravljanje svoje dejavnosti. Viri blizu železnic zatrjujejo, da so bili tam ob ponudbi podjetja SVS celo presenečeni, saj naj bi za več deset tisoč evrov presegala drugo najboljšo. Zemljišče so prodali, ker naj bi bili zelo zadovoljni s ceno. Istočasno so SŽ neuspešno prodajale tudi bližnje, 585 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki ga prečka cesta.

Preberite še:
Kako so grozili uslužbenki Sove N. H. #dokumenti

Dolgoletni Janšev zaupnik  

Toda Njavro, podjetnik in nekdanji pripadnik brigade Moris, že vrsto let velja za enega ključnih obveščevalnih operativcev SDS. Kadri te stranke imajo tradicionalno velik vpliv na železnicah. Podjetje SŽ-ŽIP, kjer je zaposlen Njavro, vodi Vojka Martinčič, oseba iz najožjega kroga Silva Berdajsa, dolgoletnega sindikalnega vladarja na železnicah. Po zadnjih podatkih naj bi Njavro delal v komercialno-tehničnem sektorju, zadolžen pa naj bi za nekatere varnostne naloge v skupini. 

Slovenske železnice so nedaleč stran prodajale še eno, večje zemljišče. Čez njega poteka cesta. Kljub temu je bila njegova izhodiščna cena 2,5-krat višja od tistega, ki ga je kupil Njavro.
Slovenske železnice so nedaleč stran prodajale še eno, večje zemljišče. Čez njega poteka cesta. Kljub temu je bila njegova izhodiščna cena 2,5-krat višja od tistega, ki ga je kupil Njavro.
Google

Pogodba o prodaji zemljišča je bila podpisana maja 2021. Takrat se je Njavro ukvarjal tudi z drugimi dejavnostmi. Kot smo že poročali, je bil v ozadju 800.000 evrov vrednega posla s stacionarnimi radarji, ki so jih občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Škofljica, Ig in Dobrepolje takrat najemale za merjenje hitrosti. Na čelu vseh petih občin so bili župani pomladnih strank, pri čemer so se pojavili tudi sumi, da so bili razpisni pogoji prirejeni vnaprej. 

Še pred tem, leta 2016, je Njavro od poslovneža Marka Moharja za 175.000 evrov kupil zemljišče v domačem Grosupljem. Zanj je pozneje pridobil dovoljenje za gradnjo štirinadstropnega bloka.

Kako posluje podjetje Darka Njavra

Podjetje SVS je sicer imelo na zadnji dan leta 2021 za skoraj 900.000 evrov premoženja, od tega za 560.000 evrov finančnih naložb. Prihodki podjetja so močno zrasli po tem, ko je na oblast prišla Janševa vlada. Leta 2021 jih je ustvarilo za skoraj 200.000 evrov, pri tem pa zabeležilo 43.000 evrov čistega dobička.

Preberite še:
Bolnišnice spet v rdečem, ker epidemije ni več

V preteklosti se je ime Darka Njavra pojavljalo v povezavi z delom policije. Tako naj bi se leta 2014 znašel v jedru preiskave specializiranega državnega tožilstva. To je preverjalo, kdo je vpletenim v dogovore o prodaji delnic Premogovnika Velenje leto prej razkril, da jim prisluškuje policija. Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, ki je bil eden od osumljenih pri spornih poslih, naj bi v enem od telefonskih pogovorov omenil, da so se mu preiskovalci "priklopili" na telefon. Takrat naj bi kriminalisti NPU obiskali Njavra, saj naj bi bil "zveza" med nekaterimi osebami znotraj policije, ki imajo dostop do podatkov o prikritih preiskovalnih ukrepih, in vpletenimi v preiskavo.

Leta 2009 pa so ljubljanski kriminalisti med preiskavo prostorov uprave SŽ poleg kamer odkrili tudi prisluškovalne naprave. Kdo jih je tja namestil, ni bilo nikoli znano. Za prenavljanje pisarniških prostorov vodstva SŽ so takrat skrbeli prav v SŽ-ŽIP, kjer naj bi bil za varovanje strokovno zadolžen Njavro.