Kako so grozili uslužbenki Sove N. H. #dokumenti

Razkrivamo dokumente, ki postavljajo v novo luč afero "Lepa N.", s katero je želela SDS lani zrušiti vlado Marjana Šarca. Kdo vse je grozil N. H.? In kakšno vlogo je imel v takratnem dogajanju Darko Njavro, dolgoletni zaupnik Janeza Janše?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 14. 12. 2020, 05:55


jordan nh sarec fb ms pl
Kriminalisti so že lani začeli preiskovati, ali je za grožnjami stal Ivan Jordan, župan občine Škofljica, kjer je bila pred prihodom na Sovo zaposlena N. H.
Facebook, Mediaspeed

Lani jeseni je na domačem političnem prizorišču izbruhnila afera "Lepa N.". V njej je imela osrednjo vlogo uslužbenka Sove N. H. Mediji SDS so ji očitali, da je tja prišla ob posredovanju takratnega predsednika vlade Marjana Šarca, saj je bila njegova znanka in nekdanja sodelavka. Medtem ko je Šarec zanikal, da bi ji službo uredil z vplivom na Sovi, je njeno zaposlitev obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS).

Toda dokumenti iz preiskave, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si, takratno dogajanje postavljajo v novo luč. Razkrivajo namreč, da je bila N. H. tik pred izbruhom afere tarča groženj. Kriminalisti so že lani začeli preiskovati, ali je za njimi stal Ivan Jordan, župan občine Škofljica, kjer je bila pred prihodom na Sovo zaposlena N. H. Preiskava bi lahko razjasnila tudi, kako je bil v dogajanje vpleten Darko Njavro, podjetnik in nekdanji pripadnik brigade Moris, ki že vrsto let velja za enega ključnih obveščevalnih operativcev SDS. Tako Jordan kot Njavro na naša vprašanja nista odgovorila. 

Kaj se je torej dogajalo v zakulisju zgodbe o "Lepi N."?

Darko Njavro, podjetnik in nekdanji pripadnik brigade Moris, že vrsto let velja za enega ključnih obveščevalnih operativcev SDS.
Darko Njavro, podjetnik in nekdanji pripadnik brigade Moris, že vrsto let velja za enega ključnih obveščevalnih operativcev SDS.
STA

"Vidimo se kmalu, če ne storiš tega, kar je treba!" 

Afera se je začela konec lanskega septembra s serijo objav na portalu politika Bojana Požarja, ki je izrazito naklonjen SDS. Toda pomembne dele zgodbe je Požar očitno zamolčal. Že dober mesec dni pred tem se je namreč N.H. pred hišo, v kateri živi, zgodilo nekaj nenavadnega. Neznanec ji je na skladovnici drv pustil mobilni telefon. Ko ga je začudena N. H. našla, je takoj zatem na njem opazila še SMS sporočilo v hrvaškem jeziku. "Imaš tri dni časa, da vrneš, kar si na umazani način vzela. Vse vemo. Vidiva se kmalu, če ne storiš tega, kar je treba!" je pisalo v sporočilu, razkrivajo dokumenti.

Še isti dan je najdeni telefon začel zvoniti. Ko se je prestrašena N. H. po več klicih vendarle oglasila, ji je neznana ženska na drugi strani slušalke v hrvaškem jeziku z naglasom razložila, zakaj je pred tem prejela sporočilo. "Ni lepo, kar si naredila, zato pokliči gospoda, s katerim imaš problem. Če ne boš ravnala, kot smo ti rekli, bomo prišli spet," ji je dejala sogovornica. N. H. je takoj posumila, kdo in kaj je v ozadju. Do lanske pomladi je bila namreč zaposlena na občini Škofljica, kjer je imela velike težave z županom Jordanom. Revija Reporter je že pred časom poročala, da naj bi jo župan zalezoval, da ga je morala spremljati na službenih in zasebnih poteh in da naj bi bil Jordan z njo "povsem obseden". 

Dokumenti razkrivajo, da je bila N. H. tik pred izbruhom afere tarča groženj.
Dokumenti razkrivajo, da je bila N. H. tik pred izbruhom afere tarča groženj.
necenzurirano.si

Po naših informacijah naj bi ga N. H. prijavila zaradi suma spolnega nadlegovanja. Ali to drži, uradno ni mogoče preveriti. Zagotovo pa je N. H. z Jordanom ob odhodu z občine sklenila zunajsodni sporazum, po katerem je prejela denarno odškodnino. To je namreč povedala kriminalistom ob prijavi incidenta z mobilnim telefonom, ki so ga na policiji ocenili kot grožnjo. Tožilstvo je zato od sodišča zahtevalo odredbo, s katero bi lahko od Telekoma Slovenije in Telemacha ugotovilo podatke o lastniku in prometu s telefonske številke, s katere je N. H. prejela grožnje. 

Kot razkrivajo dokumenti, je sodišče že lani novembra tožilstvu ugodilo. Ocenilo je, da so bile "vse razpoložljive klasične metode preiskovanja kaznivega dejanja že izčrpane, edino sled za neznanim storilcem pa predstavlja najden mobilni telefon". 

Afera se je začela konec lanskega septembra s serijo objav na portalu politika Bojana Požarja, ki je izrazito naklonjen SDS. Toda pomembne dele zgodbe je zamolčal.
Afera se je začela konec lanskega septembra s serijo objav na portalu politika Bojana Požarja, ki je izrazito naklonjen SDS. Toda pomembne dele zgodbe je zamolčal.
posnetek zaslona

Kdo je našel Ukrajinko, ki je grozila N. H.? 

Koliko denarja je N. H. plačal Jordan, verjetno v zameno za molk in odstop od kazenskega pregona zaradi suma spolnega nadlegovanja, ni znano. Kot že omenjeno, Jordanovih pojasnil v petek nismo prejeli. Toda več kot očitno se je pritisk na N. H. lani organizirano stopnjeval:

1) N. H. je občino Škofljico zapustila marca lani, ko se je zaposlila na Sovi. Takoj zatem je Jordan najel Detektivsko agencijo Novak in detektivi iz Brezja pri Grosupljem. Več virov nam je potrdilo, da so ti sledili N. H. To je tudi sama pojasnila kriminalistom. Račun za detektive v višini dobrih tristo evrov je junija lani plačala občina Škofljica. Na vprašanje, za katere storitve so jo najeli, na občini v petek niso odgovorili.

2) Nato so se avgusta lani začele grožnje N. H., da mora denar vrniti. Kriminalisti so po naših informacijah ugotovili, da ji je po najdenem telefonu grozila državljanka Ukrajine.

3) V naslednjem koraku, konec lanskega septembra, je N. H. postala še glavna "junakinja" politične afere. Šarec je zanikal, da bi bil z njo v stikih, toda v javnosti je bila že razkrita njena identiteta. Ko so na Sovi ugotovili, da so N. H. sledili detektivi, so novembra lani pisno opozorili detektivsko zbornico, da je identiteta sodelavcev Sove tajni podatek, ki se ga po zakonu ne sme razkrivati.

Ivan Jordan naj bi se Darka Njavra obrnil že lani spomladi. Prosil naj bi ga za pomoč pri iskanju detektivov. Ti so ugotovili, da je N. H. zaposlena na Sovi.
Ivan Jordan naj bi se Darka Njavra obrnil že lani spomladi. Prosil naj bi ga za pomoč pri iskanju detektivov. Ti so ugotovili, da je N. H. zaposlena na Sovi.
STA

Pri tem je ključno vprašanje, kdo vse je sodeloval pri pritiskih na N. H. Na Policijski upravi Ljubljana so nam pojasnili, da predkazenski postopek trenutno še poteka, zato nam zaradi interesa preiskave več podatkov ne moremo posredovati. Na vprašanje, ali so v preiskavi zaslišali koga od županov slovenskih občin, niso odgovorili.

Toda več virov nam je zatrdilo, da je med Jordanom in mediji SDS obstajal še en vezni člen - Darko Njavro. Jordan naj bi se nanj obrnil že lani spomladi. Prosil naj bi ga za pomoč pri iskanju detektivov. Ti so ugotovili, da je N. H. zaposlena na Sovi, za kar Jordan do takrat ni vedel. V tem naj bi Njavro zaradi poznanstva med Šarcem in N. H. videl priložnost za obračun s takratno vlado in direktorjem Sove Rajkom Kozmeljem. Ali je Njavro kakorkoli povezan z ukrajinsko državljanko in drugimi osebami, ki naj bi klicale N. H., ni znano. V vsakem primeru pa je več ljudi osebno stisko ženske, ki je več mesecev želela ubežati nekdanjemu šefu, želelo izkoristiti za politične namene. 

Kaj je Darko Njavro prodal občini Škofljica

Ne le, da se Jordan in Njavro osebno dobro poznata, ampak sta tudi poslovno povezana. Njavro namreč od letos poslovno sodeluje z občino Škofljica. Čeprav je zaposlen v Železničarskem invalidskem podjetju (SŽ-ŽIP), kjer opravlja naloge svetovalca za varnost, se v popoldanskem času ukvarja z več drugimi posli. Občina Škofljica je tako ena od treh (ob Dobrepolju in Ivančni Gorici), ki jim je Njavro v času tretje Janševe vlade uspel prodati samodejne naprave za merjenje hitrosti na cestah. Kupile so jih prek podjetja Infosoft. Posli s tremi občinami mu mesečno prinesejo 8.400 evrov. Samo občina Škofljica je od septembra do danes nakazala za dobrih 11.000 evrov plačil. Te posle je po naših podatkih neposredno urejal Njavro.

Medtem ko je Marjan Šarec zanikal, da bi ji službo uredil z vplivom na Sovi, je njeno zaposlitev obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
Medtem ko je Marjan Šarec zanikal, da bi ji službo uredil z vplivom na Sovi, je njeno zaposlitev obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.
STA

Povezave z Njavrom dajejo dogajanju okrog afere dodatno razsežnost. Njavro namreč ni le član SDS, ampak je že od afere Depala vas, torej skoraj tri desetletja, eden od Janševih zaupnikov in zvestih sledilcev, ki je imel ves čas tranzicije dobre zveze v varnostno-obveščevalnih strukturah. Že leta 2010 naj bi na policiji preverjali informacije o rednih stikih med Njavrom in Francem Pavlinom, ki je vrsto let vodil sektor za notranje preiskave. V tem postopku naj bi Pavlin priznal, da Njavra pozna že iz mladosti, a na policiji nepravilnosti niso ugotovili. Pavlin se je sicer po naših podatkih pred meseci zaposlil na Petrolu, kjer je zadolžen za korporativno varnost. 

Štiri leta pozneje so na policiji zaznali sume uhajanja informacij v preiskavi dogovorov o prodaji delnic Premogovnika Velenje, ki naj bi jih finančnik Bogdan Pušnik hranil za Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem. V tej zadevi so pridržali Šrota, ki je po ugotovitvah preiskovalne sodnice vedel, da so policisti proti njemu uporabili prikrite preiskovalne ukrepe. Policija je preverjala sume, da je bil prav Njavro vezni člen med nekaterimi osebami znotraj policije, ki imajo dostop do teh podatkov, in vpletenimi v preiskavo. Pri Njavru naj bi opravili tudi hišno preiskavo. Kakšen je bil njen epilog, ni znano.