Toninova desna roka iz vojske na avtoceste

Politično kadrovanje: ko je tudi za vzdrževanje avtocest nujna strankarska izkaznica.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 20. 5. 2021, 05:55


2a8c48a6a9f30a060f9c47350890fc20
Član NSi Damijan Jaklin je bil do aprila državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ki ga vodi prvak NSi Matej Tonin. Zdaj je novi direktor vzdrževanja avtocest in hitrih cest na Darsu. Do zdaj se nikoli ni ukvarjal s tem področjem. Dars vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak.
Nataša Juhnov

Prvak NSi Matej Tonin je bil v opoziciji oster kritik političnega kadrovanja. Govoril je o stricih iz ozadja, ki se borijo za svoj kos pogače državnega denarja, in javnih spopadih lobijev na levici glede obvladovanja državnih podjetij. Pozival je k umiku politike iz gospodarstva. "Kadrovanja na podlagi političnih kriterijev resna država seveda ne sme dopustiti," je izjavil leta 2019. 

Toda že nekaj dni po prihodu na oblast je NSi pozabila na politične krilatice iz opozicije. Začela je pohod po državnem gospodarstvu, kjer na vplivne položaje nastavlja lastne ljudi. Zadnji tak primer je Damijan Jaklin, donedavni državni sekretar na ministrstvu za obrambo, ki ga je vlada na njegovo željo razrešila konec aprila. Danes razkrivamo, zakaj. Jaklin je namreč novo zaposlitev našel v državni Družbi za avtoceste (Dars), ki jo vodi nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak. Postal je direktor področja vzdrževanja avtocest in hitrih cest, pod katerega sodi 623 zaposlenih in devet avtocestnih baz.

Jaklin, po izobrazbi magister menedžmenta, se v dosedanji karieri nikoli ni ukvarjal s področjem vzdrževanja cest. Je dolgoletni član NSi, od leta 2006 pa župan prekmurske občine Velika Polana, ki ima 1400 prebivalcev. V njegovem življenjepisu lahko preberemo, da je bil generalni sekretar Turistične zveze Slovenije, predsednik Pomurske turistične zveze, vodja pomurskega poletnega festivala ŠTRK in poveljnik občinske gasilske zveze v Veliki Polani. 

Preberite še:
Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister dela drugo

Vodil skupino za pregled ponudb za opremo 

Karierni preskok se je Jaklinu zgodil marca lani, ko je oblast prevzela vlada Janeza Janše, v katero je vstopila tudi NSi. Najprej se je Jaklin omenjal kot kandidat za ministra za infrastrukturo, a je ta položaj prevzel poslanec stranke Jernej Vrtovec. Jaklin je zato postal državni sekretar na ministrstvo za obrambo, ki ga je takrat prevzel Tonin. 

"Drugačna kadrovska politika je bila ena od pomembnih napovedi nove vlade, vendar smo z novo vlado dobili politično kadrovanje najslabše vrste. Niso pomembni rezultati, ni pomembno znanje, ključno je, da je naš," je Matej Tonin pred osmimi leti kritiziral takratno vlado Alenke Bratušek.
"Drugačna kadrovska politika je bila ena od pomembnih napovedi nove vlade, vendar smo z novo vlado dobili politično kadrovanje najslabše vrste. Niso pomembni rezultati, ni pomembno znanje, ključno je, da je naš," je Matej Tonin pred osmimi leti kritiziral takratno vlado Alenke Bratušek.
STA

Ob izbruhu epidemije je bil Jaklin prvi Toninov operativec za nabavo zaščitne opreme. Prevzel je vodenje medresorske skupine, ki jo je vlada ustanovila za sprejemanje, pregledovanje in vrednotenje ponudb za nabavo zaščitne opreme. Poročilo o delovanju skupine razkriva, da je med 24. marcem in 24. aprilom 2020 prejela 2069 ponudb slovenskih in tujih dobaviteljev. Večinoma je šlo za ponudbe za nakup mask. Od tega so jih člani skupine uspeli pregledati le dobro polovico ali 1081. Popolnih je bilo vsega 49 ponudb, nekatere ostale pa so imele tudi neustrezne ali ponarejene certifikate. 

Računsko sodišče je v poznejši reviziji poslov z opremo ugotovilo, da je bila Jaklinova skupina soodgovorna za neučinkovitost pri postopkih javnega naročanja in sklepanju pogodb za dobavo opreme. Toda pri tem je poudarilo, da je ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, v več primerih delovalo mimo Jaklinove skupine. V enih primerih je ponudbe dobaviteljev pošiljalo neposredno na zavod za blagovne rezerve. V drugih je zavod podpisoval pogodbe, še preden je medresorska skupina končala z obravnavo ponudbe. Po trditvah žvižgača Ivana Galeta naj bi Jaklin posredoval pri enem poslu. Šlo je za nakup milijon evrov vrednih mask FFP2, ki jih je zavodu dobavilo mariborsko podjetje Inovatio. Jaklin je takrat zatrdil, da s tem podjetjem ni povezan.

Preberite še:
Afera maske: vse laži, napake in vojni dobičkarji

Kdo vse je še prišel na Dars

Tudi po odhodu z ministrstva za obrambo so v NSi poskrbeli zanj. Na Darsu so nam včeraj potrdili, da je Jaklin tam zaposlen od 1. maja. Prevzel je enega najpomembnejših položajev v družbi. Skrbel bo za vzdrževanje 623 kilometrov avtocest in hitrih cest, 146 kilometrov priključkov, 22 kilometrov razcepov in 51 kilometrov servisnih poti, ki jih upravlja Dars. Naročal bo krpanja vozišč, popravila jeklenih varnostnih ograj, pranja smerne signalizacije in košnje trave ob avtocesti, odrejal bo delovne zapore in bdel nad storitvami avtovleke na avtocestah.  

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak.
STA

Kakšne reference ima Jaklin za tako zahteven položaj? Kot so pojasnili na Darsu, ima Jaklin dolgoletne izkušnje s področja vodenja, upravljanja z javno infrastrukturo, sistema zaščite in reševanja ter pridobivanja evropskih sredstev. Službo je dobil, ne da bi Dars izpeljal javni razpis. Jaklin namreč spada med vodilne delavce, njihova zaposlitev pa je vezana na mandat uprave. Na enak način je Dars od lani ob Jaklinu zaposlil še tri osebe: 

-        nekdanjega direktorja policije Antona Travnerja, ki je postal svetovalec uprave za korporativno varnost, 

-        nekdanjega člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Boštjana Kolerja, ki svetuje upravi pri projektnem delu, in   

-        novega poslovnega direktorja Petra Škundrića.

Višine Jaklinove plače nam na Darsu niso razkrili, ker da gre za osebni podatek. Toda ob novi službi bo imel Jaklin še en dodatni vir prihodkov. Čeprav bo vodil 623 zaposlenih na Darsu in ob tem še županoval občini Veliki Polana, je našel čas za delo za ministrstvo za obrambo. Tam so nam namreč potrdili, da so z Jaklinom podpisali podjemno pogodbo. Njegova naloga bo vodenje skupine za spremljanje, pripravo in izvajanje vsebin zaščite in reševanja v okviru evropske kohezijske politike in evropskih sredstev. To skupino je Jaklin že vodil kot državni sekretar, na Toninovem ministrstvu pa so želeli, da se njeno delo nemoteno nadaljuje.

Preberite še:
Propagandna mreža SDS čaka na državni denar 

Služba na Darsu in pogodba na Morsu

Delu na ministrstvu za obrambo bo lahko Jaklin posvetil največ 32 ur oziroma štiri delovne dni na mesec. Za to bo na uro prejemal 28 evrov bruto, skupaj torej največ do 900 evrov mesečno. Za ta denar bo moral koordinirati vsebine zaščite in reševanja v dokumentih finančnega okvirja in kohezijske politike za aktualno in prihodnje obdobje črpanja, pripravljati vsebine in spremljati njihovo izvajanje, oblikovati predloge za odpravo birokratskih ovir in mesečno poročati ministrstvu o napredku pri črpanju evropskih sredstev. 

Damijan Jaklin je bil prvi operativec ministrstva za obrambo pri dobavah opreme med prvim valom epidemije. Na fotografiji ob Mateju Toninu.
Damijan Jaklin je bil prvi operativec ministrstva za obrambo pri dobavah opreme med prvim valom epidemije. Na fotografiji ob Mateju Toninu.
STA

Pri pridobivanju teh je bila Velika Polana v zadnjih letih med najuspešnejšimi slovenskimi občinami. Nepovratni evropski denar je tako dobila za več kot 15 projektov. Med drugim za gradnjo kanalizacijskega sistema, podjetniško-kmetijsko cono, turistično cono in biosferni rezervat Mura.

Do zdaj sicer ni bila praksa, da bi na Darsu za direktorje vzdrževanja nastavljali politike ali ljudi s strankarskimi izkaznicami. V času uprave Mateje Duhovnik je to področje vodil Matej Malgaj, sicer inženir gradbeništva. Na tem položaju je ostal tudi tudi večino mandata uprave Matjaža Kneza, ki je bila imenovana v času druge Janševe vlade. Od leta 2016, ko je Dars že vodil izbranec SMC Tomaž Vidic, je bil za vzdrževanje zadolžen Igor Šebenik. Tri leta pozneje ga je Dars krivdno odpustil zaradi domnevno spornega dopusta v Italiji, ki naj bi ga plačal eden od Darsovih poslovnih partnerjev. Njegove naloge je takrat prevzel vodja službe za upravljanje prometa Ulrich Zorin, sicer inženir prometa.