Sumi korupcije v UKC Ljubljana: uslužbenca prijavili policiji

Uradno: v UKC Ljubljana so zaradi spornih poslov z enim od dobaviteljev policiji prijavili nekdanjega vodilnega uslužbenca iz sektorja za tehnično vzdrževanje.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 16. 11. 2023, 05:55


Marko Jug
UKC Ljubljana, ki ga vodi Marko Jug (na fotografiji), je zaradi domnevno spornih poslov odpustil in policiji prijavil enega od vodilnih uslužbencev v sektorju za tehnično vzdrževanje. Ta pravi, da "očitki ne pijejo vode. Toda dobavitelj, za katerega je skrbel, je hitro začel dobivati posle v UKC Ljubljana in to večinoma mimo javnih razpisov.
Marko Vavpotič / M24

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, največji bolnišnici v državi, se v zadnjih dneh ukvarjajo z novimi sumi korupcije. Včeraj so namreč potrdili naše informacije, da so policiji prijavili zdaj že nekdanjega vodilnega uslužbenca iz enote sektorja za tehnično vzdrževanje. Razlog: posli s podjetjem MPGE iz Grosuplja, ki je za UKC Ljubljana v zadnjih letih izvajalo strojnoinstalacijska dela.

"Gre za sum zlorabe položaja ali zaupanja pri izvajanju gospodarske dejavnosti," so pojasnili na UKC Ljubljana, ki ga vodi Marko Jug. Poudarili so, da so policiji prijavo posredovali v začetku prejšnjega tedna. Dodali so, da omenjeni uslužbenec ni več zaposlen v UKC Ljubljana. Po naših informacijah gre za Tea Reberška, vodjo ene od enot v tem sektorju. Ta očitkov včeraj ni želel komentirati. "Lahko povem samo to, da ne pijejo vode," nam je dejal in poudaril, da bo zoper odpoved uveljavljal pravna sredstva.

Toda naše preverjanje domnevno spornih poslov je pokazalo, da se je podjetju MPGE uspelo nenavadno hitro prebiti med največje dobavitelje UKC Ljubljana in to večinoma mimo javnih razpisov. Ključno vlogo pri tem naj bi odigral Reberšek.

Preberite še:
Zakaj vse posle v zdravstvu dobiva isti gradbinec

Do polovice poslov brez javnega razpisa

MPGE, ki ima nekaj manj kot 30 zaposlenih, je z UKC Ljubljana začel poslovno sodelovati pred sedmimi leti. Do prvega večjega posla je prišel leta 2018, ko je bolnišnico vodil Aleš Šabeder. Takrat so ga izbrali za 280.000 evrov vreden projekt novega razvoda vodovodnih cevi za hospital. Za to področje je bil v UKC Ljubljana pristojen Reberšek, ki je bil izbran tudi kot skrbnik pogodbe za strokovno izvedbo del.

/
/
Enaročanje

/
/
Enaročanje

Veliki met je MPGE uspel leta 2021, ko so v UKC Ljubljana med drugim iskali izvajalca strojnoinstalacijskih del. Za ta posel se je poleg njega zanimalo še podjetje Janko Team, a je oddalo višjo ponudbo. To sicer v svoji 23-letni zgodovini nikoli ni poslovalo z UKC Ljubljana. Na koncu je MPGE zmagal in dobil 1,2 milijona evrov vreden posel. Znova je skrbnik postal Reberšek.

Toda skupna vrednost plačil, ki jih je MPGE dobil od UKC Ljubljana, je bistveno višja in znaša skoraj tri milijone evrov. Kako je to mogoče? Do poslov je prihajal večinoma prek naročilnic oziroma evidenčnih naročil, kjer se v UKC Ljubljana praviloma obrnejo na peščico vnaprej izbranih podjetij in od njih pridobijo ponudbe. Na drobljenje obsega del, da bi se izognili javnim razpisom, naj bi postalo pozorno tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Naredili so revizijo Reberškovega dela, predvsem poslov z MPGE. Pri tem naj bi se izkazalo, da gre za vrsto nepravilnosti, med drugim za lažno prikazovanje opravljenega dela, na primer požarne straže, za katere naj bi se izkazalo, da niso bile opravljene, bile pa so obračunane. S tem naj bi prišlo do namernega materialnega oškodovanja UKC Ljubljana.

/
/
Erar

Preberite še:
Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: primer UKC Ljubljana

"Od njih sem kupil avto, nisem ga dobil"

"Opravljeno" delo je, kot rečeno, potrjeval Reberšek. Toda povezave z enim največjih dobaviteljev UKC Ljubljana naj bi presegale službene obveznosti.

Od podjetja MPGE naj bi tako Reberšek prejel še osebno vozilo znamke audi allroad. "Od njih sem kupil avto, nisem ga dobil," se je na te informacije odzval Reberšek. Na vprašanje, od koga točno ga je kupil in ali je to morda direktor podjetja MPGE Matjaž Pirc, ni želel odgovoriti. "Avto sem kupil od tretje osebe," je bil kratek.

V času, ko je bil redno zaposlen na UKC Ljubljana, je imel Reberšek sicer več podjetij, ki dosegajo visoke prihodke. Tako ima med drugim status samostojnega podjetnika, prek katerega je lani po podatkih ebonitete.si ustvaril 166 tisoč evrov prihodkov in 40 tisoč evrov dobička. Ima tudi podjetje za inženiring S.I.M., ki na leto beleži več deset tisoč evrov prihodkov.

S kom točno posluje Reberšek in ali je med njegovimi strankami tudi kdo od dobaviteljev UKC Ljubljana, ni mogoče preveriti.

MPGE nastopa kot podizvajalec pri vsaj enem od poslov Medicoengineeringa v UKC Ljubljana. Na fotografiji Igor Zabret, lastnik Medicoengineeringa.
MPGE nastopa kot podizvajalec pri vsaj enem od poslov Medicoengineeringa v UKC Ljubljana. Na fotografiji Igor Zabret, lastnik Medicoengineeringa.
Leo Caharija

Zato pa se MPGE pojavlja v drugih, večjih poslih UKC Ljubljana. Tako so v UKC Ljubljana konec leta 2021 podpisali dober milijon evrov vredno pogodbo o pripravi prostorov in nakup angiografskega rentgenskega aparata na nevrološki kliniki. Do posla je prišlo podjetje Medicoengineering, ki trenutno sodeluje pri večini največjih investicij v slovenskem zdravstvu. Njegova lastnika sta Igor in Tanja Zabret.

Kot je razvidno iz dokumentacije, je Medicoengineering kot podizvajalca pri 283 tisoč evrov vrednih strojnih inštalacijskih delih določil MPGE, njegovega nekdanjega dolgoletnega direktorja Stanka Reparja pa za vodjo del za področje strojništva.

Preberite še:
Boj za posle v zdravstvu: Šabedra po revizorjih "povozil" še naslednik

V NSi bi preiskovali UKC Ljubljana

Povezave dobavitelja UKC Ljubljana, ki naj bi mu pomagal Reberšek, vodijo tudi do politike.

Eden od večjih lastnikov MPGE Marjan Štrubelj je bil nekdaj član Nove Slovenije (NSi). Direktor Matjaž Pirc pa je solastnik nepremičninskega podjetja Mercurius Plus, v katerem najdemo še Matijo Brodnika, dolgoletnega direktorja podjetja Riko Ribnica, ki se ukvarja z dobavo gradbene mehanizacije (in ni povezano s precej bolj znano istoimensko družbo v lasti Janeza Škrabca).

V NSi so zaradi visoke izgube UKC Ljubljana zahtevali sklic parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Na fotografiji poslanec Aleksander Reberšek.
V NSi so zaradi visoke izgube UKC Ljubljana zahtevali sklic parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Na fotografiji poslanec Aleksander Reberšek.
facebook

Podjetje Riko Ribnica je pred dobrim letom dni prišlo do največjega posla z državo v svoji zgodovini. Družba za avtoceste (Dars), ki jo je vodil Valentin Hajdinjak, nekdanji podpredsednik NSi, mu je podelila 20 milijonov evrov vreden posel dobave tovornih vozil in zimske mehanizacije. Pri večjem od sklopov je bil edini ponudnik, pri manjšem pa so cenejšega konkurenta izločili zaradi neizpolnjevanja pogojev.

NSi je sicer v zadnjem času zelo aktivna pri preganjanju nepravilnosti v UKC Ljubljana. Jutri bo tako na zahtevo poslanske skupine stranke na nujni seji zasedala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, ki se bo osredotočila na 30-milijonsko izgubo največje bolnišnice pri nas. Član komisije je tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek, ki nam je včeraj zatrdil, da sklic seje nima nobene zveze s Teom Reberškom. "Nisva v sorodu. Vem, kdo je, ampak ga osebno ne poznam," nam je pojasnil. Tudi Teo Reberšek je zagotovil, da z Aleksandrom Reberškom nista v nobenih stikih.