Boj za posle v zdravstvu: Šabedra po revizorjih "povozil" še naslednik

V spopadu za gradnjo nove negovalne bolnišnice, enem največjih javnih naročil UKC Maribor v zadnjih letih, je pred dnevi prišlo do verjetno dokončnega preobrata.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 11. 10. 2023, 13:15


Aleš Šabeder
V UKC Maribor so za projekt izbrali najcenejšega izvajalca, a je vmes poseglo ministrstvo oziroma urad pod vodstvom Aleša Šabedra (na fotografiji), odločitev razveljavilo in posel zaupalo najdražjemu.
Bobo

Vodstvo druge največje bolnišnice v državi je namreč posel na razpisu znova zaupalo najcenejšemu ponudniku: podjetju Makro 5 Gradnje, ki je gradbena dela pripravljeno opraviti za 10,7 milijona evrov (z DDV).

To je več kot štiri milijone evrov manj od ponujene cene glavnega konkurenta - konzorcija podjetij SGP Pomgrad, VG5 in GIC Gradnje. Tega je za gradnjo v Mariboru konec junija na presenečenje številnih izbral urad za investicije pri ministrstvu za zdravje, ki ga je takrat vodil Aleš Šabeder, državna revizijska komisija pa je to odločitev v začetku meseca razveljavila. Pod novo odločitev UKC Maribor se je zdaj podpisal tudi Šabedrov začasni naslednik Tomaž Pliberšek, s čimer so podjetju Makro 5 Gradnje dokončno odprta vrata do posla.

Preberite še:
Zadnji Šabedrov podpis: nova bolnica dražja za štiri milijone evrov

Zapletlo se je pri debelini miz

Javno naročilo za gradnjo klinike s 56 posteljami so v UKC Maribor objavili decembra lani, nanj pa so prispele tri ponudbe. Daleč najcenejšo je poslalo podjetje Makro 5 Gradnje, ki so ga junija v Mariboru izbrali za izvajalca del.

Toda tik pred iztekom roka za oddajo posla se je vpletel Šabedrov urad, ki je razveljavil sklep o izbiri. Razlog? Medtem ko je razpisna komisija v UKC Maribor ugotovila, da ponudba podjetja Makro 5 Gradnje izpolnjuje vse razpisne pogoje, temu po oceni Šabedrovega urada ni bilo tako, zaradi česar naj bi bila odločitev o izbiri nezakonita.

/
/
Enaročanje

Zapletlo se je pri predpisani debelini miz. Natančneje, po oceni Šabedrovega urada naj bi do nepravilnosti prišlo pri 314 tisoč evrov vredni opremi kuhinje, ki bi jo kot nominirani podizvajalec zagotovilo podjetje Sistem-Pro.

Kot je razvidno iz dokumentacije, ta ni v skladu z "željeno ravnijo oziroma kvaliteto proizvoda". Namesto, da bi bila "delovna površina debeline 1,5 mm in imela okroglo oblikovane noge premera 50 mm", je debelina samo en milimeter, noge pa kvadratne in dimenzij 40 krat 40 milimetrov. Na sortirni mizi bi izdelali tudi košaro za belo posodo s smerjo od leve proti desni namesto zahtevane od desne proti levi.

Šabeder: Odločitev je sprejela komisija, ne jaz

Aleš Šabeder je pozneje zatrjeval, da z odločitvijo osebno ni imel nič. "V tem primeru so razpisno komisijo sestavljali trije člani UKC Maribor in ena članica iz urada. Sam pri pregledu in izbiri ponudnika nisem sodeloval in tudi nisem bil član komisije. Odločitev, da najcenejši ponudnik ne izpolnjuje pogojev, je sprejela komisija in ne jaz ali urad," je poudarjal Šabeder. Njegov urad je tako za izvajalca del izbral konzorcij, ki ga vodi SGP Pomgrad. Zaradi nepravilnosti je namreč izločil tudi drugo najcenejšo, 14 milijonov evrov vredno ponudbo, ki sta jo skupaj oddala podjetji Medicoengineering in Lesnina MG Oprema.

UKC Maribor
UKC Maribor
Bobo

Toda v podjetju Makro 5 Gradnje so se na to odločitev pritožili na državno revizijsko komisijo, ki je odločila, da so njegovo ponudbo neupravičeno izločili. Žogico je ponovno vrnila UKC Maribor, kjer so ponovno izbrali ponudbo podjetja Makro 5 Gradnje. Tudi v drugo je namreč razpisna komisija ugotovila, da je ponudba ustrezna, saj da je "za vse sporne postavke ponudil referenčne izdelke".

Poudariti velja, da je tokrat zaradi nepravilnosti izločila obe ostali ponudbi. Mimogrede, v istem času sta bili podjetji Medicoengineering in Lesnina MG Oprema, ki sta skupaj oddali ponudbo za posel v UKC Maribor, edina konkurenta na javnem razpisu za opremljanje prenovljenih prostorov negovalne bolnišnice v Ljubljani. Posel je dobil Medicoengineering, ki je bil s ponudbo v višini 1,13 milijona evrov za slabih 100 tisočakov cenejši kot Lesnina MG Oprema.

"Smo zadovoljni. Takšno odločitev smo pričakovali, saj smo stalno zagovarjali, da je bila naša ponudba ustrezna," je razplet javnega naročila komentiral Igor Hvastja, direktor podjetja Makro 5 Gradnje. Pogodba bo verjetno podpisana v novembru, ko bi se morala po prvotnih načrtih gradnja že zaključiti, trenutno pa teče rok za morebitne pritožbe. Nova negovalna bolnišnica bo imela prostore na Slivniškem Pohorju, kjer je bil do nedavnega oddelek za pljučne bolezni.