Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k dobavitelju

V UKC Ljubljana že več mesecev preiskujejo sume nepravilnosti pri razpisih za področje informacijske tehnologije, skupaj vrednih 20 milijonov evrov. Kaj so ugotovili? Za koga naj bi bili razpisi prirejeni? In kam je tik pred objavo teh razpisov šel v službo pomočnik generalnega direktorja za informatiko?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 18. 3. 2024, 05:55


ukc ljubljana m24 sr
V UKC Ljubljana imajo spet težave pri nabavi informacijskih tehnologij.
M24/Sašo Radej

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v petek potrdili naše informacije, da so zaustavili več razpisov za nabavo informacijske tehnologije (IT), saj so pri njih zaznali korupcijska tveganja.

Notranjo preiskavo so uvedli po tem, ko je bolnišnico zapustil prvi informatik Blaž Suhač, sicer dosedanji pomočnik generalnega direktorja Marka Juga. Suhač je namreč novo službo našel v skupini Actual I.T., ki je eden ključnih dobaviteljev IT za največjo bolnišnico v državi. Tja je odšel takoj po tem, ko je pomagal pripraviti strokovne kriterije za šest milijonov evrov vreden razpis, na katerem je za favorita veljalo podjetje Unistar LC. To je v lasti družbe Actual I.T., torej njegovega novega delodajalca.

Do zdaj so notranje službe ugotovile več sumov korupcijskih tveganj pri pripravi specifikacij za več javnih naročil. V UKC Ljubljana so pojasnili, da so se za pomoč obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Če bodo ugotovili nepravilnosti, bodo te odstopili organom pregona. Toda podobni sumi so se pri IT razpisih v UKC Ljubljana pojavljali že v preteklosti - in to prav v povezavi s podjetjem Unistar LC.

/
/
Linkedin

Notranja preiskava štirih IT razpisov

Da v UKC Ljubljana teče notranja preiskava, smo izvedeli po tem, ko smo začeli preverjati, zakaj v naši največji bolnišnici že več kot pol leta zamujajo z objavo več razpisov s področja IT. Po prvotnih napovedih bi jih morali objaviti že sredi lanskega leta. Gre za javna naročila za:

- demografski strežnik, s katerim bi poenotili bolnišnične informacijske sisteme in vpeljali e-karton,
- informacijsko podporo za multidisciplinarni konzilij,
- upravljanje IT storitev do leta 2027,
- nakup namizne računalniške opreme v obdobju naslednjih 48 mesecev.

Skupna vrednost teh projektov v celotnem obdobju znaša okoli 20 milijonov evrov, a so jih v UKC Ljubljana do nadaljnjega zaustavili zaradi suma korupcijskih tveganj. Pri pripravi razpisov je imel glavno vlogo Suhač, ki je tik pred njihovo objavo zapustil UKC Ljubljana. Avgusta lani je postal vodja projektov v družbi Actual I.T. Njena podjetja so v zadnjih 15 letih za UKC Ljubljana opravila za več kot 15 milijonov evrov poslov. Za primerjavo: toliko denarja za vse informacijske storitve v UKC Ljubljana v povprečju porabijo v treh letih.

Podjetje Unistar LC je štiriletno pogodbo za podporo IT storitvam z UKC Ljubljana sklenilo leta 2019, ko je bil na čelu bolnišnice poznejši minister za zdravje Janez Poklukar. Iztekla se je lani novembra. Do takrat bi morali na UKC Ljubljana za posel, vreden okrog 1,5 milijona evrov letno, izbrati dobavitelja za novo obdobje. Strokovne kriterije za razpis je pripravljal Suhač, ki je vodenje informatike na UKC Ljubljana prevzel v začetku leta 2021. Pred tem je delal v podjetju Pro.astec, ki je v lasti Unistarja LC.

Podjetje Unistar LC je od UKC Ljubljana v letu 2022 prejelo več kot 1,8 milijona evrov, v zadnjih 15 letih pa že več kot 15 milijonov evrov.
Podjetje Unistar LC je od UKC Ljubljana v letu 2022 prejelo več kot 1,8 milijona evrov, v zadnjih 15 letih pa že več kot 15 milijonov evrov.
Erar

Od lanskega poletja je torej Suhač zaposlen pri lastniku podjetja, ki je veljal za prvega favorita na razpisu. "Odhod pomočnika generalnega direktorja za informatiko k enemu večjih dobaviteljev je UKC Ljubljana prepoznal kot morebiten konflikt interesov in sprožil proces preverjanja razpisov, ki jih je pred odhodom pripravil gospod Suhač," so poudarili v UKC Ljubljana. Suhačeva pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Kdo so dobavitelji, ki so jim šli razpisi na roko?

Hkrati s Suhačem je odpoved iz UKC Ljubljana dala tudi njegova tesna sodelavka, zaposlena v službi za IT aplikacije. Tudi ona je novo službo našla v podjetju Unistar LC, kjer vodi projektno pisarno. V tem so v UKC "prepoznali dodaten sum konflikta interesov".

Ko so v UKC začeli preverjati že pripravljene razpise, so to nalogo najprej zaupali Mateji Sajovic, Suhačevi svetovalki, ki je po njegovem odhodu prevzela vodenje področja informatike. Toda decembra lani je preverjanje razpisov prevzela enota za integriteto službe za korporativno varnost. Zakaj? "Zaradi prepoznanih tveganj in nadaljnjih nejasnosti v postopkih, ki so nakazovala na potencialno gospodarsko škodo," so odgovorili v UKC Ljubljana.

Karierna pot Blaža Suhača: dve leti je bil prvi informatik UKC Ljubljana. Nato se je vrnil v skupino Actual I.T., katere del je tudi njegov prejšnji delodajalec, podjetje Pro.Astec.
Karierna pot Blaža Suhača: dve leti je bil prvi informatik UKC Ljubljana. Nato se je vrnil v skupino Actual I.T., katere del je tudi njegov prejšnji delodajalec, podjetje Pro.Astec.
Linkedin

Mateja Sajovic je po opravljenem informativnem razgovoru s predstavnikim službe za korporativno varnost dala odpoved, so dodali. Sledilo ji je več sodelavcev. Medtem je služba sume nepravilnosti za zdaj odkrila pri najmanj dveh razpisih.

"V postopkih je enota za integriteto službe za korporativno varnost prepoznala več korupcijskih tveganj v zvezi s pripravo specifikacij za javno naročilo za demografski strežnik, katerega uporaba bi se kasneje lahko razširila tudi na nacionalni nivo, in izvedbo Informacijske podpore za multidisciplinarni konzilij, zato so bili vsi projekti konec leta 2023 začasno ustavljeni. Vsa dokumentacija z omenjenim razpisoma je bila te dni posredovana na KPK," so pojasnili v UKC Ljubljana. Katerim IT podjetjem bi razpisi omogočili privilegiran položaj, bomo skušali ugotoviti v naslednjih dneh.

Zgornjo ceno posla "zgrešili" le za 646 evrov

Toda podobni sumi so se pojavili že leta 2018. Takrat je moral UKC Ljubljana zapustiti Peter Kolar, pomočnik tedanjega generalnega direktorja Aleša Šabedra. Imel je ključno vlogo pri pripravi 1,3 milijona evrov vrednega razpisa, ki naj bi bil pisan na kožo Unistarju. Te sume je vodstvo UKC Ljubljana naznanilo tudi policiji. Kljub temu so v naši največji bolnišnici prav to podjetje kmalu zatem izbrali na razpisu za podporo IT storitvam. Leta 2019 ga je njegov dotedanji lastnik Miran Boštic prodal Actualu I.T.

Poslovanje podjetja Unistar LC

/
/
Ebonitete.si

V letu 2022, ko je področje informatike vodil Suhač, je Unistar LC od UKC Ljubljana prejel 1,8 milijona evrov, največ po letu 2010. Uspešen je bil na več javnih razpisih, prejel pa je tudi evidenčnih naročil. Najbolj izstopa posel iz aprila 2022. Takrat je UKC Ljubljana objavil javni razpis za "podaljšanje licenc z vključenim vzdrževanjem in nadgradnjo strojne opreme požarne pregrade checkpoint". Edini ponudnik je bil Unistar LC, ki je bil pripravljen naročilo izvesti za 498.854 evrov (z DDV). Kot se je izkazalo, je imel UKC Ljubljana za to na voljo 499.500 evrov, pri čemer te številke ni bilo mogoče najti med razpisno dokumentacijo. Kljub temu je uspel Unistar LC ta znesek "zgrešiti" za vsega 646 evrov.

V zadnjih mesecih se je to podjetje v javnosti najpogosteje omenjalo kot eden od dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani jeseni plačalo šest milijonov evrov, a so še vedno v skladišču.