Gospa Pivec, kdo je kupil stanovanje, v katerem živite? #kolumna

Nekdo je dal 144.000 evrov lastnega denarja samo za to, da lahko Aleksandra Pivec živi v Ljubljani. In naložba v politika nikoli ni brezplačna.

Avtor: Primož Cirman
sobota, 26. 3. 2022, 05:55


aleksandra pivec, naša dežela
Kdor bo obkrožil Aleksandro Pivec, bo v resnici volil javnosti neznani kapital, skrit za njo.
Bobo

V življenju je treba imeti srečo – in Aleksandra Pivec jo ima. Včasih za sodelovanje pri znanstvenem projektu, financiranim z evropskim denarjem, prejme 35.000 evrov, četudi ne zna pokazati dokazil, da je plačano delo dejansko opravila. Drugič jo kot ministrico povabijo na "delovni obisk" na Obalo, kjer občina plača nastanitev tudi za člane njene družine. Tretjič si dovoli, da ji vikend izlet "časti" zasebno podjetje. 

Eni bi rekli, da gre za srečo, drugi pa, da je nekdanja ministrica za kmetijstvo hodeča afera. Oseba, ki ne pozna meje med javnim in zasebnim, ki kot javni funkcionar v zameno za pogostitev snema reklamne spote in ki račune plačuje šele, ko jo na to spomnijo mediji, v politiki ne bi smela kaj iskati. Danes, ko v domačem političnem močvirju ni več meja spodobnega, je Aleksandra Pivec spet v igri. Z resnim izrazom na obrazu nam razlaga, da so jo iz političnega prostora "grobo odstranili". Da se ji je z vsemi aferami zgodila krivica. Da je prevzela odgovornost za napake in da je bila žrtev vstopa v desnosredinsko vlado. 

A tudi ob svoji vrnitvi na domači politični oder je Aleksandra Pivec ostala zvesta sama sebi - le da je zdaj vse skupaj še veliko hujše. Ne gre več le za plačane nočitve, promocijske izlete in druge "spodrsljaje". Prav tako ne za honorarje, ki jih preiskuje policija. Skupaj z Aleksandro Pivec so zdaj v igri sumi korupcijskih tveganj največjih razsežnosti. Gre za vprašanje, ali sploh vemo, kdo je "lastnik" Aleksandre Pivec, ki jo je poslal nazaj v politiko.

Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik ali lastnica je v zemljiški knjigi skrita. Kupljeno je bilo le dva dni po ustanovitvi njene stranke Naša dežela in to brez posojila.
Aleksandra Pivec živi v stanovanju, katerega pravi lastnik ali lastnica je v zemljiški knjigi skrita. Kupljeno je bilo le dva dni po ustanovitvi njene stranke Naša dežela in to brez posojila.
Schoeck

Preberite še:
Kdo je kupil stanovanje, v katerem živi Aleksandra Pivec

Kdo je skriti lastnik stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec?

Ponovimo na kratko to, o čemer smo na portalu necenzurirano.si podrobneje pisali v zadnjih dneh. Aleksandra Pivec po skoraj 30 letih poklicne kariere, med katero je bila skoraj desetletje ministrica, državna sekretarka in direktorica javnega zavoda, uradno nima večjega premoženja. V lasti nima ne nepremičnine ne osebnega vozila. Prav tako na banki nima prihrankov, čeprav je v dveh letih ministrovanja prejela za 120.000 evrov bruto plač. 

Da ni ravno pri denarju, sicer dobro skriva, saj v javnosti skrbno goji podobo nekakšne modne ikone vzhodne Slovenije. Medtem ko nas prepričuje, da se v Ljubljani "bori za interese prezrtih", sama tam živi v novem "penthouse" stanovanju na vrhu Vile Šmartinka. Njegov lastnik, ki ga je kupil le dva dni po ustanovnem kongresu stranke Moja dežela, se je zelo potrudil ostati skrit. V letu dni se ni vpisal v zemljiško knjigo. 

Da Aleksandra Pivec prebiva v Vili Šmartinka, dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku. Posneto decembra 2021.
Da Aleksandra Pivec prebiva v Vili Šmartinka, dokazuje tudi njeno ime na poštnem nabiralniku. Posneto decembra 2021.
Necenzurirano.si

Na tej točki zgodba postane še bolj zanimiva. Skriti lastnik je stanovanje kupil po ceni, polovico nižji od tržne. Na eni najbolj zaželenih lokacij v Ljubljani je ob začetku skokovite rasti cen na nepremičninskega trga za kvadratni meter plačal le 1760 evrov. Prodajalcu, gradbincu s Ptuja, je plačal 144.000 evrov, ne da bi za to najel posojilo. Denar je torej imel pri roki, morda kar v gotovini. In zagotovo je moral vnaprej vedeti, da to stanovanje kupuje zato, da bo v njem živela Aleksandra Pivec. V istem času se je namreč v isto zgradbo preselil tudi njen nekdanji soprog. Stanovanje je dobil od države, ki je v Vili Šmartinka kupila 25 stanovanj za javne uslužbence policije in treh ministrstev.

Preberite še:
Luknje v premoženju: kaj vse skriva Aleksandra Pivec

Koga boste v resnici volili, če obkrožite Našo deželo?

Navidez se zdi stvar preprosta. Če bi Aleksandra Pivec želela na en mah "zapreti" zgodbo, bi javnosti razkrila, kdo je lastnik stanovanja, v katerem živi. Toda sama zanika le to, da bi bilo stanovanje njeno. Prav to, da molči, je dokaz, da vse skupaj močno smrdi. Očitno dobro ve, da bi jo ime lastnika spravilo v dodatne težave. Zakaj? Ker bi lahko razkrilo finančne vire, skrite v ozadju projekta Naša dežela? Ali pa morda sprožilo nova, zelo neprijetna vprašanja o izvoru denarja za stranko?

Dejstvo je, da o političnem projektu Aleksandre Pivec v resnici vemo bore malo. Do zdaj so v javnost prihajale zgolj informacije o nekaterih medijskih vplivnežih, ki naj bi bili zraven. Za njim naj bi stali interesi vinarjev, večjih kmetov in posameznih podjetnikov. Že od začetka je jasno, da bo Naša dežela v sedanji politični geometriji satelit SDS, namenjen pomoči Janezu Janši pri oblikovanju morebitne nove desnosredinske vlade. Aleksandra Pivec nikoli ni kritična do predsednika vlade. Ta jo v zameno vabi na kosila in ji daje na voljo lastno propagandno infrastrukturo. 

Aleksandra Pivec se je s položajev predsednice DeSUS in kmetijske ministrice poslovila po aferi zaradi spornega plačevanja računov za zasebno bivanje, najprej na Krasu in nato še v Izoli.
Aleksandra Pivec se je s položajev predsednice DeSUS in kmetijske ministrice poslovila po aferi zaradi spornega plačevanja računov za zasebno bivanje, najprej na Krasu in nato še v Izoli.
Vinakras/posnetek zaslona

Naša dežela deluje že leto dni – z oglasi, terensko in digitalno promocijo, ustanavljanjem občinskih odborov ... Vse to stane in nekdo to mora plačevati. To zagotovo ne more biti oseba, ki nima premoženja. Obstaja torej nekdo, ki je dal 144.000 evrov lastnega denarja samo za to, da lahko Aleksandra Pivec živi v Ljubljani in tam opravlja politične dejavnosti. Gre za investicijo v konkretnega politika, ki po naravi stvari nikoli ni brezplačna. Gre tudi za zavajanje volivcev. Kdor bo obkrožil Aleksandro Pivec, bo namreč v resnici volil javnosti neznani kapital, skrit za njo. 

Preberite še:
Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti

"Gospod Sanader, koliko je ura?"

Stvar je še toliko bolj nevarna, ker 144.000 evrov denarja za veliko večino domačih političnih strank predstavlja pravo bogastvo. Lista Marjana Šarca (LMŠ) je recimo na zadnjih volitvah leta 2018, kjer je bila prva med strankami leve sredine, za kampanjo skupaj porabila 105.000 evrov, torej 39.000 evrov manj od vrednosti stanovanja, v katerem živi Aleksandra Pivec. V Levici so porabili 107.000 evrov, v Stranki Alenke Bratušek (SAB) 125.000 evrov, v Novi Sloveniji (NSi) 195.000 evrov ... 

Aleksandra Pivec se je zapletla tudi v afero v Izoli. Občina je plačala prenočitev tako zanjo kot za njuna sinova. Ko so jo začeli o tem spraševati mediji, je prišlo do "popravljanja" računov, prikrivanja in laganja javnosti.
Aleksandra Pivec se je zapletla tudi v afero v Izoli. Občina je plačala prenočitev tako zanjo kot za njuna sinova. Ko so jo začeli o tem spraševati mediji, je prišlo do "popravljanja" računov, prikrivanja in laganja javnosti.
Bobo

V tujini dobro vedo, zakaj je preglednost financiranja političnih strank pomembna za demokracijo. V različne afere so se zapletali številni politiki: pokojni nemški kancler Helmut Kohl, nekdanji prvak avstrijskih Svobodnjakov Heinz-Christian Strache, nekdanji brazilski predsednik Lula ... Enako pri nas: SDS je konec leta 2017 denar za stranko našla v krogu Roka Snežiča. Pet let pozneje je hišni zavod NSi dobil 400.000 brezobrestnega posojila od podjetja iz kroga podjetnika Aleša Štrancarja.

"Gospod Sanader, koliko je ura?" so posamezni hrvaški mediji spraševali nekdanjega šefa hrvaške vlade, ko so v javnost začele prihajati informacije o njegovi ljubezni do luksuznih dobrin. Zaradi spoštovanja osnovne politične higiene bi se zato moral vsak medijski nastop Aleksandre Pivec začeti z vprašanjem, kdo je lastnik stanovanja, v katerem živi. 

Bomo zmogli? 

Preberite še:
Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna