Privatizacija narave: bivši minister sedi na zlati jami

Milijoni evrov, ki jih obiskovalci plačujejo za vstop v sotesko Blejski Vintgar, se zbirajo na računu zasebnega društva, ki ga vodi nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar. Država pravi, da je to nezakonito, a že leta ne stori ničesar.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 16. 10. 2023, 05:55


janez poklukar bobo
Nekdanji minister za zdravje Janez Poklukar sedi na milijonih, ki jih ne želi deliti z nikomer.
Bobo

Na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, na pol poti med Bledom in Jesenicami, leži Blejski Vintgar. Gre za 1,6 kilometra dolgo sosesko, ki jo krasi reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Letno jo obišče 300 tisoč turistov. Ti so lani skupaj plačali za 2,5 milijona evrov vstopnin in več kot 200 tisoč evrov parkirnin.

Toda prav vprašanje, kdo bi smel prejemati ta denar, je že več let jabolko spora. Trenutno se namreč steka v blagajno Turističnega društva Gorje, ki ga zadnje tri leta vodi Janez Poklukar, nekdanji minister za zdravje in kandidat za župana občine Gorje. Temu zasebnemu društvu upravljanje z zlato jamo lokalnega turizma prinaša lepe zaslužke. Konec lanskega leta je imelo na računih in v bančnih depozitih že več kot štiri milijone evrov. Zgolj lani so si vodilni v društvu na čelu s Poklukarjem razdelili za 40.000 evrov nagrad.

Pri tem je glavna težava, da Turistično društvo Gorje upravlja s sotesko Vintgar, ne da bi za to imelo ustrezno pravno podlago. Ker koncesije nima, jo želi zdaj pridobiti od države. Toda na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga je do prejšnjega tedna vodil Uroš Brežan, pravijo, da to ni mogoče, saj s sotesko po zakonodaji že upravlja javni zavod Triglavski narodni park. Medtem je koncesija za Vintgar zamikala tudi občino Gorje, ki je državo prijavila Evropski komisiji.

Kdo bo torej upravljal z milijoni evrov turističnega denarja iz najbolj znane gorenjske soteske?

/
/
vintgar.si

Preberite še:
V Golobovem svetu za zdravstvo tudi bivši Janšev minister

Sklicujejo se na odločitev iz leta 1946

V Turističnem društvu Gorje so prepričani, da so upravičeni do pobiranja vstopnine za ogled soteske. Pri tem se sklicujejo na odločitev organov Ljudske republike Slovenije, ki jim je leta 1946 sotesko prenesla v upravljanje zaradi preteklih vlaganj. Enako pravico so takoj po drugi svetovni vojni dobila tudi društva, ki upravljajo z nekaterimi planinskimi kočami, med njimi tisto na Kredarici.

A država je drugačnega mnenja. "Obisk in ogled naravne vrednote je po zakonu dovoljen vsakomur in to brezplačno," poudarjajo na ministrstvu za naravne vire in prostor ter dodajajo: "Lahko pa fizična ali pravna oseba, ki uredi naravno vrednoto, zaračunava vstopnino, vendar le v tolikšni višini, da si povrne stroške." Izjemoma lahko država podeli koncesijo in omogoči komercialno dejavnost, med katero spada organizirano vodenje obiskovalcev.

Na ta način je recimo urejen obisk Postojnske jame in Sečoveljskih solin. Toda v takšnem primeru, opozarjajo na ministrstvu, se obiskovalcem zaračunava storitev, torej vodenje, česar po njihovem ne moremo enačiti s postavitvijo "mitnice".

Za ministrstvo zato pri soteski Vintgar ni nobenega dvoma:

1. Koncesije za njeno upravljanje ne more podeliti nikomur, ker "gre za ureditev splošne rabe in ne za izvajanje posebne rabe". Po domače: obiskovalcem se zaračunava le vstop v sosesko, ne pa vodenje po njej.

2. Obisk v soteski Vintgar bi zato moral upravljati javni zavod Triglavski narodni park (TNP), ne pa Turistično društvo Gorje. Društvo, ki ga vodi Janez Poklukar, bi tako moralo z javnim zavodom TNP imeti sklenjeno skrbniško pogodbo, a te nima.

Že vrsto let potekajo pogovori med Turističnim društvom Gorje, ki ga vodi Janez Poklukar (levo), ministrstvom, ki ga je do nedavnega vodil Uroš Brežan (v sredini), in občino Gorje, ki jo vodi župan Peter Torkar (desno). A so bili do sedaj neuspešni.
Že vrsto let potekajo pogovori med Turističnim društvom Gorje, ki ga vodi Janez Poklukar (levo), ministrstvom, ki ga je do nedavnega vodil Uroš Brežan (v sredini), in občino Gorje, ki jo vodi župan Peter Torkar (desno). A so bili do sedaj neuspešni.
STA

Preberite še:
Popoldanski zaslužki ministra za zdravje Janeza Poklukarja

Leta brez dogovora, društvo pa obrača milijone

Že tri leta tako med ministrstvom, društvom in občinami Gorje, Bled in Jesenice neuspešno tečejo različni pogovori glede upravljanja Vintgarja, omejitve števila obiskovalcev, višine vstopnine in vprašanja, komu bi moral iti denar, ki ga plačujejo obiskovalci. Obenem država ni storila ničesar, da bi sedanje, po njenem nezakonito stanje uredila.

To se je vleklo tudi v obdobju zdaj že nekdanjega ministra Brežana. Medtem je Turistično društvo Gorje marca letos na ministrstvo vložilo prošnjo za podelitev koncesije. Kot so nam pojasnili, do danes niso prejeli nikakršnega odgovora.

Vse to gre na roko Turističnemu društvu Gorje, ki mu takšno stanje prinaša visoke zaslužke. Društvo, ki ima po zadnjih podatkih 468 članov, je lani po podatkih ebonitete.si ustvarilo nekaj več kot tri milijone evrov prihodkov in kar 1,4 milijonov evrov presežka. Iz tega jasno izhaja, da je vstopnina, s katero bi si moralo društvo po prepričanju države zgolj pokrivati stroške, vsaj enkrat previsoka. Cena vstopnice za odrasle sicer znaša 10 evrov, za otroke, upokojence in nekatere druge skupine pa je nižja.

/
/
Bobo

Za primerjavo: občina Gorje, ki jo vodi župan Peter Torkar, bo imela letos glede na veljavni proračun 5,6 milijona evrov prihodkov, torej le dobra dva milijona evrov več kot turistično društvo, ob tem pa bo ustvarila 640.000 evrov minusa.

Preberite še:
Pošteni Poklukar in slovenski Trump #kolumna

Depoziti, nagrade, nepremičninski projekt ...

Podobne rezultate je Turistično društvo Gorje ustvarjalo že v preteklosti. V društvenem skladu se je tako nabralo že več kot šest milijonov evrov, od tega ima društvo za 3,7 milijona evrov bančnih depozitov, na računih pa še 372.000 evrov. Zanj je edina težava, da si denarja ne morejo izplačati, saj mora vsako društvo po zakonu presežke porabiti za uresničevanje svojega namena in ciljev oziroma nepridobitne dejavnosti.

To je morda tudi razlog, zakaj se društvu povečujejo stroški. Letos naj bi ustvarilo še več prihodkov, a bo končni rezultat slabši. Za nagrade vodstvu bo tako šlo 50.000 evrov, četrtino več kot lani, za sejnine pa 10.000 evrov, kar je 50 odstotkov več. Za reprezentanco bodo porabili 20.000 evrov, petkrat toliko kot lani, za organizacijo prireditve ob 130-letnici delovanja društva pa je namenjenih 60.000 evrov. Poleg tega bodo porabili 50.000 evrov za sponzorstva.

Poslovanje Turističnega društva Gorje

/
/
Ebonitete.si

Prav toliko gre tudi za odvetniške stroške, saj društvo sodeluje z več kot sedmimi odvetniškimi pisarnami. Zakaj jih plačuje toliko? Ker se vsakemu desetemu obiskovalcu v soteski Vintgar zgodi neprijetna situacija, odgovarjajo v društvu. "Od plačila parkirnine do neustrezno postavljene stopnice, do ograje na neprimerno postavljeni višini ali sončnega vremena, ki naj bi ga obljubili. To pač morajo že od prve pritožbe dalje urejati odvetniške pisarne," pojasnjujejo.

Istočasno društvo ureja nova plačljiva parkirišča v okolici Vintgarja. Ukvarja se tudi z nepremičninskimi projekti. V Spodnjih Gorjah gradi dvostanovanjski objekt, ki ga skušajo prodati na trgu. "Ker država kljub več pozivom ni pripravila načrta upravljanja za naravne vrednote, smo ga za sotesko Vintgar pripravilo samo. Denar gre za uresničitev tega načrta," so dodali v društvu.

Tudi občina želi koncesijo. Obrnila se je v Bruselj.

Vse to pomeni, da tudi denarja za občine, ki nosijo breme povečanega obiska turistov, ne bo. "Dokler ne bo podeljena koncesija, je vprašanje dodelitve finančnih sredstev občinam vprašanje vsakokratnih dogovorov med župani in vodstvom Turističnega društva Gorje," so pojasnili v društvu. Poudarili so, da skrbniška pogodba, za katero se zavzema ministrstvo, ne omogoča prenosa sredstev neposredno v proračun občin.

/
/
Vintgar.si

Dodali so, da z občinama Jesenice in Bled že ustvarjajo skupne projekte, tudi infrastrukturne. Tudi županu občine Gorje so predlagali tak dogovor oziroma pogodbo o sodelovanju, a do danes še niso prejeli odgovora.

Tudi v občini Gorje menijo, da bi morala država za sotesko Vintgar podeliti koncesijo – toda ne društvu, ampak njim. Župan Torkar nam je zatrdil, da že več kot deset let pozivajo pristojno ministrstvo k ureditvi upravljanja s sotesko Vintgar v skladu s predpisano zakonodajo. Že decembra lani so tudi sami neuspešno ministrstvo zaprosili za koncesijo, zato so se zdaj obrnili na Evropsko komisijo. Ta bo v postopku proti Republiki Sloveniji preverila, ali so bili kršeni evropski predpisi.