Nov veliki posel za Nino Zidar Klemenčič. In spet je zraven država.

Po prodaji stavbe na Litijski cesti, ki že več tednov pretresa domače politično prizorišče, je znana odvetnica pred novim velikim poslom. Komu svetuje in zakaj ta potrebuje pomoč pri prepričevanju države?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 9. 2. 2024, 05:55


1704363630-i-nina-zidar-pl009-1704363608241
Nini Zidar Klemenčič je prodaja stavbe na Litijski cesti v Ljubljani prinesla milijonsko nagrado. Zdaj ima pred seboj nov veliki posel.
Primož Lavre

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je v aferi sodna stavba zastopala prodajalca Sebastjana Vežnaverja, za uspešno opravljeno delo pa je prejela milijonsko nagrado, ima pomembno vlogo še v enem, mnogo večjem poslu, o katerem bo odločala politika.

Gre za prodajo Športne loterije, monopolista na domačem trgu športnih stav. Po naših informacijah se namreč po pol leta zatišja znova začenja postopek prodaje. O tem naj bi že obvestili morebitne strateške partnerje in druge potencialne kupce. Ti bodo lahko v roku nekaj mesecev oddali nezavezujoče ponudbe.

Pri tem bo eden od favoritov spet konzorcij čeških podjetij, ki mu bo pot do Športne loterije pomagala utirati Nina Zidar Klemenčič. Ta po informacijah iz več virov sodeluje s podjetjem SuperSport, največjim spletnim ponudnikom športnih stav na Hrvaškem. Njegova lastnika sta britanski igralniški velikan Entain, ki se je pred letom dni skupaj s Čehi že neuspešno potegoval za nakup Športne loterije, za katero je ponujal 50 milijonov evrov, in češka družba Emma Capital. To je ustanovil Jiří Šmejc, generalni direktor in solastnik češke finančne skupine PPF, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Pro Plus, lastnico Pop TV in Kanala A.

Preberite še:
Toliko milijonov ponujajo Mijatoviću, Smrekarju, Bobincu ...

Kdo vse pomaga pri kupovanju Športne Loterije

Pri Nini Zidar Klemenčič smo v zadnjih dneh neuspešno skušali preveriti, ali in kako je vključena v prodajo Športne loterije. Zanimalo nas je, koga zastopa v konzorciju interesentov. Odgovora nismo prejeli.

Čehom naj bi pri poslu pomagal tudi Matija Sevšek.
Čehom naj bi pri poslu pomagal tudi Matija Sevšek.
Bobo

Toda znana odvetnica ni edina iz Slovenije, ki naj bi jim pomagala pri poslu. Po informacijah iz več virov naj bi konzorciju čeških podjetij pomagal tudi Matija Sevšek, nekdanji tesen sodelavec nekdanje predsednice LDS Katarine Kresal, pozneje pa državni sekretar v kabinetu nekdanje premierke Alenke Bratušek. V zadnjih mesecih naj bi pri pripravi političnih načrtov pomagal županu Kočevja Vladimirju Prebiliču, ki je že javno potrdil, da bo kandidiral na prihajajočih evropskih volitvah.

Sevšek je marca lani na Hrvaškem odprl svetovalno podjetje Moonstry Consulting. Registriral ga je na naslovu v Zagrebu, kjer deluje tudi svetovalno podjetje Boston Advisors CEE v lasti Boruta Petka, nekdanjega ključnega zaupnika Janeza Janše pri kadrovanju v državnih podjetjih, danes pa poslovnega svetovalca. Petkovo podjetje je imelo leta 2022 že skoraj milijon evrov prihodkov, v dveh letih delovanja pa je po plačilu davkov ustvarilo neverjetnih 1,3 milijona evrov čistega dobička. Ali je Nina Zidar Klemenčič do posla na Hrvaškem prišla prav prek Petka, ki ga je pred več kot desetletjem tudi zastopala, uradno ni znano.

Športna loterija je trenutno monopolist na slovenskem trgu.
Športna loterija je trenutno monopolist na slovenskem trgu.
Bobo

Preberite še:
Razkrivamo ozadje preobrata v boju za Športno loterijo

Občutljiva prodaja zlate kokoši športnih stav

Športna loterija, ki je v letu 2022 ustvarila rekordne skoraj štiri milijone evrov dobička, zaradi česar velja za "zlato kokoš športnih stav", ima šest lastnikov. Tri športne organizacije (Smučarska zveza Slovenije, Nogometna zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije) imajo skupaj v lasti 57 odstotkov delnic. Preostalih 43 odstotkov je v rokah Loterije Slovenije, Pošte Slovenije in podjetja Mont.

Poslovanje Športne loterije

/
/
ebonitete.si

Večina naj bi si želela prodati Športno loterijo zaradi več preteklih poskusov spremembe igralniške zakonodaje. Če bi prišlo do odprtja trga za tuje stavnice, bi družba naenkrat dobila veliko konkurenco, kar bi poslabšalo njene rezultate in znižalo vrednost. V času prejšnje vlade pa se je zapletalo celo pri podaljšanju koncesije.

Toda lani spomladi, ko je informacija o skorajšnji prodaji Športne loterije zaokrožila v javnosti, se je pojavilo več nasprotnikov. Med njimi je bila najbolj glasna Fundacija za šport, ki ji predseduje Branko Zorman in se je bala, da "bo potencialni kupec zasledoval le svojo željo po maksimiranju dobička, ob tem pa (...) ne bi obdržal odgovornega pristopa do koncesijskih dajatev, ki so glavni vir financiranja fundacije".

Preberite še:
Žugljev urad brskal tudi po računih šefa Športne loterije

Zadnjo besedo bo imelo finančno ministrstvo

Zaradi nezadovoljstva med članstvom so imeli pomisleke tudi na Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Od morebitnega kupca so zato med drugim zahtevali ohranitev blagovnih znamk, delovna mesta in sedež v Sloveniji ter podporo invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij preko koncesijskih dajatev. "Sam bi še najraje videl, da ostane tako, kot je, torej da ostane monopol in da ostanemo lastniki," je takrat dejal predsednik OKS Franjo Bobinac.

Zeleno luč morebitni prodaji mora prižgati ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (na fotografiji).
Zeleno luč morebitni prodaji mora prižgati ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič (na fotografiji).
Jure Klobčar

Lani poleti je posel dokončno propadel. Uradno zato, ker so se Britanci tik prek zdajci umaknili. Kot smo poročali, naj bi se zatikalo na ministrstvu za finance, ki mora po zakonodaji odločati o prodaji vseh deležev v podjetjih z igralniško koncesijo. Tam naj bi namreč imeli zadržke, povezane z družbo Entain. Ta se je v zadnjih letih v več državah znašla v postopkih pred regulatorjem zaradi slabih oziroma neobstoječih nadzornih mehanizmov, ki bi učinkovito preprečevali pranje denarja.

Tudi to naj bi bil eden od razlogov, da naj bi se Čehi za nakup zdaj potegovali sami. Za nakup Športne loterije se je sicer zanimala tudi romunska igralniška skupina Superbet, ki deluje v desetih evropskih državah.