Kitajski posli ideologa slovenske desnice

Kje sta se našla Peter Jambrek, nekdanji ustavni sodnik iz kroga Janeza Janše, in kitajski poslovnež, ki mu je v Sloveniji vrata odpiral Miro Senica?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 18. 8. 2020, 05:55


peter-jambrek
Peter Jambrek, eden od "očetov" slovenske ustave, se je povezal s poslovnežem s Kitajske in se začel ukvarjati z letalstvom.
STA

Peter Jambrek je nekdanji ustavni sodnik, minister za notranje zadeve in predsednik Zbora za republiko. Dolgo časa je veljal za nekakšnega ideologa desnega političnega pola v Sloveniji. Že več let je edini lastnik Nove univerze, ene od dveh domačih zasebnih univerz. V času tretje vlade Janeza Janše se je odločil ukvarjati z letalstvom, partnerje pa je našel na Kitajskem.  

V začetku poletja je tako Jambrek odkupil zdravo jedro podjetja Adria Airways Letalska šola, ki je bilo v lasti propadlega nacionalnega letalskega prevoznika. Zanj je plačal 7500 evrov. S tem denarjem je postal lastnik licence za šolanje kandidatov za pilote, priročnikov in pripadajoče programske opreme. 

Zdaj pa je Jambrek v projekt oživljanja nekoč ugledne letalske šole, ki je z lanskim stečajem Adrie Airways zaprla svoja vrata, pripeljal še partnerja. To je kitajski poslovnež Kai Dai, lastnik švicarskega podjetja Kylin Prime Group, ki se v Sloveniji že več let trudi prevzeti hranilnico Lon, a mu to ni uspelo zaradi težav pri dokazovanju izvora denarja. Jambrek in Kai Dai imata skupaj v lasti podjetje Adria Aviation Academy, v katerem ima Kitajec večinski delež. 

Licenca letalske šole Adrie je bila nekoč vstopnica za dobro plačano službo v našem nacionalnem letalskem prevozniku. V njej se je v 40 letih izšolalo okoli 2400 pilotov. S poslovnimi težavami Adrie je bledelo tudi ime njene letalske šole.
Licenca letalske šole Adrie je bila nekoč vstopnica za dobro plačano službo v našem nacionalnem letalskem prevozniku. V njej se je v 40 letih izšolalo okoli 2400 pilotov. S poslovnimi težavami Adrie je bledelo tudi ime njene letalske šole.
Adria Airways Letalska šola

Od Mira Senice je šel k Jambreku 

Kaj se skriva v ozadju posla, za zdaj ni mogoče izvedeti. Prav tako ne, kje je eden od "očetov" slovenske ustave našel kitajskega poslovneža, ki mu je vrata v Sloveniji odpiral odvetnik Miro Senica, in kakšni so njuni skupni načrti. Z Jambrekom nam včeraj ni uspelo stopiti v stik, Kai Dai pa na vprašanja ni odgovoril. V vsakem primeru ju čaka velik poslovni izziv. Vstopata namreč na področje, na katerem vlada velika konkurenca in to v času, ki ni naklonjen letalski dejavnosti.  

Poleg tega, da je na trgu veliko pilotov, ki ne najdejo zaposlitve, ima v Sloveniji še okrog dvajset drugih podjetij enako licenco za šolanje pilotov, kot jo je kupil Jambrek. Letalska šola Adrie, ki je v štirih desetletjih izšolala okrog 2400 pilotov, je v letih pred stečajem ustvarjala nekaj sto tisoč evrov letnih prihodkov in izgubo. Več o njunih načrtih bo verjetno znano že v prihodnjih tednih, ko bo stečajni upravitelj Adrie Airways po izklicni ceni 50.000 evrov prodajal simulator letenja za šolanje in treninge pilotov. 

20 milijonov za banko, štiri milijone za zgradbo

Kai Dai s posli v Sloveniji nima najboljših izkušenj. Lotil se je več velikopoteznih projektov, ki so eden za drugim spodleteli. V prevzem Lona, druge najmanjše bančne institucije pri nas, je po nekaterih informacijah vložil 20 milijonov evrov. Od Banke Slovenije v več kot dveh letih ni dobil dovoljenja za prevzem Lona, zato je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo delnice hranilnice prodal. 

Kai Dai, prvi mož družbe Kylin, se je v Sloveniji že večkrat opekel.
Kai Dai, prvi mož družbe Kylin, se je v Sloveniji že večkrat opekel.
Ousheng

V Portorožu je Kai Dai skupaj z več drugimi kitajskimi poslovneži kar za 4,3 milijona evrov od nepremičninskega trgovca Gašparja Gašparja Mišiča kupil nekdanjo poslovno stavbo Droge, v kateri so nameravali urediti center za srčno kirurgijo. Po vrednosti je šlo za največji posel z nepremičninami na Obali lani. Kmalu po tem nakupu je Kai Dai odpovedal pogodbo Miru Senici. 

V Sloveniji se je Kai Dai želel ukvarjati tudi z urejanjem poslovnih vizumov za vlagatelje in ustanavljanjem šole, v kateri bi izobraževal kitajske poslovneže. Za zdaj je vse ostalo pri načrtih. Podobno kot v Veliki Britaniji, kjer je upravljal številna podjetja, a jih je enega za drugim že zaprl. 

Janša in Jambrek sta spet skupaj

Mogoče mu bo zdaj pomagalo dejstvo, da je njegov novi partner zelo blizu aktualni oblasti. Čeprav se je Jambrek po volilnem porazu SDS leta 2014 politično razšel z Janšo, ki mu je očital sodelovanje z nekdanjo jugoslovansko tajno policijo (Udbo), sta že do leta 2018 zakopala bojno sekiro. 

Jambrek je tako velik javni zagovornik Janševe politike na področju medijev. Junija je podprl idejo o ustanovitvi sklada, ki bo omogočil pluralizacijo medijev in razbil medijski monopol "večinskih medijev". Mesec dni pred tem sta se skupaj z Dimitrijem Ruplom odzvala na članek britanskega časnika The Guardian o Janševem obračunavanju z novinarji. V pismu, ki sta ga poslala v London, sta zapisala, da "kampanjski atentat na osebnost Janeza Janše in SDS poteka vse do današnjega dne". 

Na fotografiji: Ernest Petrič, Janez Janša in Peter Jambrek.
Na fotografiji: Ernest Petrič, Janez Janša in Peter Jambrek.
STA

To ne preseneča, saj je SDS velika zagovornica državnega financiranja zasebnega šolstva, ena od Jambrekovih fakultet pa je že pred časom zaradi premajhnega zanimanja študentov s težavo izpolnjevala pogoje za koncesijo. Nova univerza, v okviru katere delujejo tri fakultete, letno prejme približno dva milijona evrov državnega denarja. Na njej predavajo številna imena iz omrežja slovenske desnice: ob Dimitriju Ruplu še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, nekdanji ustavni sodnik Ernest Petrič, kandidat SDS za ustavnega sodnika Anže Erbežnik, član nadzornega sveta Dela v času prve Janševe vlade Dejan Jelovac ... 

V SDS so še lani jeseni poudarjali, da bi šlo pri kakršnem koli državnem reševanju Adrie Airways in letalske panoge v Sloveniji za zapravljanje davkoplačevalskih milijonov. Mogoče jih bo zdaj Jambrek prepričal v nasprotno.