Igralniškemu milijonarju mega posel z maskami

Kdo sta podjetnika, ki jima je država prejšnji teden zaupala za skupaj 29 milijonov evrov poslov z dobavo zaščitne opreme? In kdo je novi zaupnik ministra Zdravka Počivalška pri poslih z maskami in drugo opremo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 2. 4. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Joc Pečečnik je državi po naših informacijah zagotovil, da bo na Kitajskem našel in z lastnim letalskim prevozom v Slovenijo prepeljal večjo količino mask in druge zaščitne opreme.
STA

Po tem, ko so ji prejšnji teden propadli načrti za dobavo skoraj šestih milijonov mask, se je država na pomoč obrnila k Jocu Pečečniku, igralniškemu mogotcu in enemu najbogatejših Slovencev.

Državni zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi član SDS Anton Zakrajšek, je namreč s Pečečnikom podpisal 25 milijonov evrov vredno pogodbo o dobavi mask in druge zaščitne opreme. Gre za daleč največji posel, ki ga je država v zadnjih treh tednih zaupala dobaviteljem zaščitne opreme. 

Na isti dan je štiri milijone evrov vreden posel dobilo tudi podjetje, ki ga obvladuje Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika in ena največjih dobaviteljic slovenskega zdravstva.

Nova serija državnih pogodb

Že prejšnji teden smo na necenzurirano.si razkrili, da je zavod za blagovne rezerve v času epidemije COVID-19 podpisal že za okoli 50 milijonov evrov pogodb za nabavo zaščitne opreme. Več načrtovanih dobav je propadlo. Podjetju Labena tako do konca meseca ni uspelo dobaviti treh milijonov mask. Enako tudi podjetju MD Global Logistics, ki mu je bil zavod pripravljen za 2,8 milijona mask plačati deset milijonov evrov. 

Roko nad posli z zaščitno opremo ima še vedno ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška.
Roko nad posli z zaščitno opremo ima še vedno ministrstvo za gospodarstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška.
STA

Zavod sodi pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek (SMC). Njegov državni sekretar Aleš Cantarutti je v četrtek na novinarski konferenci zatrdil, da so zdravnikom in drugim delavcem na terenu končno uspeli zagotoviti dovolj veliko zalogo zaščitnih sredstev. Razkril je, da je zavod podpisal pogodbe za 25 milijonov trislojnih kirurških mask, 4,5 milijona mask standarda FFP2 z respiratorjem in milijon mask standarda FFP3 z respiratorjem. Po naših informacijah so med njimi tudi pogodbe s Jocom Pečečnikom in podjetjem v lasti Diane Dimnik.

Namesto s Kitajsko državo se dogovarjajo s posredniki

Ne glede na napovedi državnega sekretarja je v Sloveniji po naših informacijah še vedno veliko pomanjkanje mask in druge zaščitne opreme, saj naj bi je bilo v skladiščih dovolj za zgolj nekaj dni uporabe.

Upanje naj bi polagali v težko pričakovano pošiljko s Kitajske. Po naših informacijah bo slovensko letalo v soboto odletelo v mesto Čingdao, kjer naj bi prevzelo za okoli deset ton opreme, ki se nahaja v skladišču kitajske družbe Hisense, lastnice velenjskega Gorenja.

Kljub več opozorilom, da bi se morala Slovenija za dobavo opreme s Kitajsko dogovarjati na meddržavni ravni, tako kot to počne vrsta drugih držav, do tega ne pride. Posel se raje prepušča posrednikom, ki ustvarjajo velike razlike v cenah. Večina od njih pa se nikoli ni ukvarjala s tem poslom.

Aleš Cantarutti je prejšnji teden povedal, da so našli dovolj zaščitnih mask. Kdo jih bo dobavil, ni razkril.
Aleš Cantarutti je prejšnji teden povedal, da so našli dovolj zaščitnih mask. Kdo jih bo dobavil, ni razkril.
STA

Pečečnik išče maske na Kitajskem

Kaj vse naj bi državi dobavil Joc Pečečnik, ki se je v preteklosti ponujal kot rešitelj nacionalnega letalskega prevoznika Adria Airways, tekstilne tovarne Mura in nekaterih drugih na propad obsojenih projektov, ni znano. Po naših informacijah je državi zagotovil, da bo na Kitajskem našel in z lastnim letalskim prevozom v Slovenijo prepeljal večjo količino mask in druge zaščitne opreme.

Pogodbo z zavodom je podpisalo Pečečnikovo slovensko podjetje Public Digital Infrastructure, ki je v lasti njegove družbe s sedežem na Nizozemskem. Vodi ga Roh Uhan, direktor družbe Elektronček in eden najtesnejših sodelavcev Joca Pečečnika. 

Gre za podjetje, ki se je nekoč imenovalo Princip Media. Leta 2015 sta ga z namenom nakupa in oživitve nekdanjih blagovnih znamk Delo Revije (Lady, Jana, Stop ...) ustanovila Joc Pečečnik in Bojan Požar, danes politik. Medijski projekt je propadel, še preden se je sploh začel, saj sta se partnerja sprla zaradi kadrovskih in drugih vprašanj.

Bo maske našla hči znanega lobista?

Diana Dimnik je znano ime iz vrst dobaviteljev v zdravstvu. Njeno podjetje Medias International zastopa nekatere večje svetovne proizvajalce medicinske opreme in pripomočkov. Posli s slovenskim zdravstvom zanj predstavljajo veliko večino prihodkov, njihov obseg pa se iz leta v leto povečuje. V minulem letu jih je bilo tako že za več kot 17 milijonov evrov.

Diana Dimnik je ena največjih dobaviteljic slovenskega zdravstva.
Diana Dimnik je ena največjih dobaviteljic slovenskega zdravstva.
Mediaspeed

Največji naročniki Mediasa so: UKC Ljubljana (49,2 mio evrov), Onkološki inštitut (26 mio evrov), UKC Maribor (20,6 mio evrov), Splošna bolnišnica Celje (10,4 mio evrov) in Medicinska fakulteta v Ljubljani (8,4 mio evrov). V zadnjih 17 letih je z javnimi naročniki opravilo že več kot 177 milijonov evrov poslov in v tem času ustvarilo več kot 16 milijonov evrov čistega dobička.

Pogodbo z zavodom je podpisalo podjetje Mesi, ki je razvilo samostojni merilnik gleženjskega indeksa. Njegova večinska lastnica je Diana Dimnik. Med ustanovitelji so še srčno-žilni kirurg Matjaž Špan ter nekdanja študenta elektrotehnike Tomo Krivc in Jakob Šušterič

Kdo je novi Počivalškov zaupnik pri maskah

V ozadju še vedno teče boj za obvladovanje poslov z zaščitno opremo. Čeprav je vlada Zdravku Počivalšku že prejšnji teden vzela velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav in jih preselila na ministrstvo za obrambo, ima roko nad posli še vedno ministrstvo za gospodarstvo.

Medresorska skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, član NSi, naj bi tako pregledovala le tehnično primernost opreme. O vseh ekonomskih parametrih poslov naj bi še vedno odločala zavod in Počivalškovo ministrstvo.

Po naših informacijah je ključni mož pri pregledu in potrjevanju ponudb za dobavo zaščitne opreme Mitja Terče, ki vodi projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabave zaščitne opreme pri ministrstvu za gospodarstvo. Terče je hkrati tudi svetovalec državnega zavoda za blagovne rezerve, delo pa naj bi opravljal brezplačno.

Terče je že vrsto let v dobrih odnosih s Počivalškom. Do začetka marca je vodil letno-zimski turistični center na Golteh, za katerim stoji ukrajinski kapital. Pred tem je služboval v Kijevu, v eni od ukrajinskih energetskih družb. V letih od 2012 do 2016 pa je bil direktor družbe Elektro Celje Energija (ECE), ki je v večinski lasti Elektra Celje. Imenovan je bil na začetku mandata druge Janševe vlade.

640.000 evrov za 60.000 mask?

V zavod za blagovne rezerve skoraj vsak dan prispe po nekaj deset tisoč zaščitnih mask, kar ob ogromnih potrebah v zdravstvu zadošča za kratek čas. Tako je v ponedeljek v skladišče v Rojah prišlo 60.000 mask tipa FFP2, ki jih je dobavilo podjetje Acron, je na družbenem omrežju twitter oznanil gospodarski minister Zdrvko Počivalšek.

Podjetje Acron iz Slovenj Gradca, ki je v lasti družine Lampret, je po naših informacijah v petek podpisalo 640.000 evrov vredno pogodbo z zavodom za blagovne rezerve. Ali bo poleg prej omenjenih mask prišla še kakšna pošiljka, ni znano.