Nekdanja kandidatka SDS razkrila dogovore med Požarjem in Janšo #video

Bojan Požar je pred volitvami leta 2018 napadal Marjana Šarca po navodilu Janeza Janše.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 20. 1. 2021, 12:15


bojan pozar-pl2
Besede Lucije Šikovec Ušaj potrjujejo, da je bila Požarjeva lista ena od satelitskih strank SDS.
Primož Lavre

Propadli politik Bojan Požar, predsednik istoimenske liste, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2018 prejela 0,88 odstotka glasov, se je med volilno kampanjo s prvakom SDS Janezom Janšo dogovoril o skupnem napadu na Marjana Šarca. To je v včerajšnji televizijski oddaji Faktor, ki jo predvaja TV3, razkrila odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, kandidatka SDS na istih volitvah. 

Šlo je za dogodek na zadnjem predvolilnem soočenju na RTV Slovenija. Takrat je Požar Šarca napadel, da "zaradi verodostojnosti stvari, zakaj stalno govorite, da ne boste šli z Janšo v koalicijo, ves čas pa se z njim tajno dobivate". "Po mojih informacijah ste se dobili 25. novembra lani (2017, op. a.)," je Šarcu dejal Požar. Medtem ko je Šarec Požarju odvrnil, da se na njegove informacije ne gre zanašati, je Janša dejal, da "ne ve, zakaj je gospoda Šarca sram, da smo se pogovarjali". "Res ne vem, čemu je to potrebno. Na vprašanje gospoda Požarja ste odgovorili nekaj, kar ni res," je še dodal Janša tik pred zaključkom soočenja.

Lucija Šikovec Ušaj je pred evropskimi volitvami leta 2019 skupaj z Bernardom Brščičem ustanovila skrajno desno stranko Domovinska liga. Že kmalu zatem se je z Janšo javno sporekla in razšla.
Lucija Šikovec Ušaj je pred evropskimi volitvami leta 2019 skupaj z Bernardom Brščičem ustanovila skrajno desno stranko Domovinska liga. Že kmalu zatem se je z Janšo javno sporekla in razšla.
posnetek zaslona

"To je bil dogovor med Požarjem in Janšo"

Zdaj je dokončno jasno, da je šlo za usklajeno akcijo Janše in Požarja, ki je pred volitvami svojo listo predstavljal kot neodvisno od vseh in ki bo "ugrabljeno državo vrnila nazaj". Cilj je bil Šarca prikazati kot politika, ki ne govori resnice, saj je bila takrat LMŠ v javnomnenjskih anketah tik za SDS. "Spomnim se soočenja, kjer je bil ravno Bojan, ki je rekel Šarcu, saj si se dobil ali ste se dobili z Janšo. In Šarec je rekel, da se ni, Janša pa je rekel, da se ne. To je bil dogovor med Požarjem in med Janšo, da Šarca prikažeta kot lažnivca, v resnici pa gre za nek razgovor dveh politikov, ki je bil dogovorjen, da je tajen in bi tajen moral tudi ostati," je včeraj dejala Šikovec-Ušajeva. 

Njeno razkritje je včeraj močno vznejevoljilo Požarja:

Toda besede Šikovec-Ušajeve potrjujejo, da je bila Požarjeva lista ena od satelitskih strank SDS, o čemer se je že takrat veliko govorilo v političnih krogih. Njen cilj je bil prodor v parlament, ki bi Janši olajšal sestavljanje koalicije. Požar, nekoč zaposlen v Centralnem komiteju Zveze komunistov Slovenije, je danes urednik spletnega portala, močno naklonjenega SDS in aktualni vladi. Kot nekdanji urednik in voditelj Faktorja je v oddaji redno gostil Šikovec-Ušajevo, ki je pred evropskimi volitvami leta 2019 skupaj z Bernardom Brščičem ustanovila skrajno desno stranko Domovinska liga. Že kmalu zatem se je z Janšo javno sporekla in razšla. Iz meseca v mesec tako postaja bolj jasna Požarjeva vloga v domačem političnem prostoru. Skozi njo velja gledati na vsebino njegovega portala.

Lucija Šikovec Ušaj o dogovorih med Janšo in Požarjem (Vir: Faktor/youtube)

Kaj je takrat govoril Šarec

Šarec je dan po oddaji na družbenem omrežju Facebook zapisal, da napad dojema kot logično reakcijo na njegova ostra stališča do financiranja stranke SDS iz tujine. "Ko sem se odločil za vstop v državno politiko, sem opravil veliko pogovorov z različnimi slovenskimi politiki, predsedniki strank, kandidati za poslance in mnogimi drugimi ljudmi. Sem človek, ki posluša in dá priložnost. O tem nisem in ne bom javno govoril ali tega celo prikrito prodajal novinarjem," je zapisal Šarec.

Potrdil je, da se je z Janšo enkrat sestal med predsedniško kampanjo jeseni 2017 in še enkrat v letu 2018. "Govorili smo na splošno o tem, kako bomo, med kampanjo, da bomo pač do volitev, ne bomo ničesar ukrepali oziroma se pogovarjali o kakšnih koalicijah, da če bo karkoli se bo zgodilo, se bo zgodilo po volitvah. Zdaj pa pač, tudi zaradi tistih tvitov, ki ste jih prej prebrali pa zaradi madžarskih financiranj, pa zaradi še drugih spornih zadev, se ne vidimo v koaliciji z SDS," je poudaril Šarec.

Kako sta Požar in Janša nastavila past Šarcu (Vir: TV Slovenija)

/
/
posnetek zaslona

"Ugotavljam, da sem se pravilno odločil, da LMŠ pod mojim vodstvom ne bo nikoli sodelovala v koaliciji s stranko SDS, ki s svojim medijskim imperijem širi laži in lažne novice o meni in naših članih. Spomnimo se samo nekaterih člankov na Nova24 in portalu Požareport. Mogoče sem naiven, nisem pa pokvarjen. Smešno je, da mi laž očita nekdo, čigar portal temelji na laži oziroma polresnicah. Ključno spoznanje pa je, da Janez Janša živi v preteklosti, nas pa zanima prihodnost in priložnost za naše otroke," je takrat sporočil Šarec.