Obramboslovec v strateškem svetu za zdravstvo #kolumna

Vključevanje oseb, ki so v preteklosti delovale kot podaljšana roka izključujoče in fašistoidne politike ter svoja 'strokovna' mnenja prodajale najboljšemu ponudniku, ne bo rešilo naših težav.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 10. 9. 2023, 05:55


janez poklukar bobo
Janez Poklukar (na fotografiji) je veljal za Janševo osebno izbiro na položaju ministra za zdravje.
Bobo

"Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si." (slovenski pregovor)

V teh dneh je odjeknila vest, da se strokovni svet za zdravstvo širi. Nov stolček bo zasedel Janez Poklukar, internist iz bolnišnice na Jesenicah, ki je nato postal njen direktor, nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana, nesojeni župan Gorij in zadnji minister za zdravje v času smrtonosne tretje Janševe vlade in epidemije covid-19. Nedvomno gre za osebo z veliko prtljage in dolgim seznamom dosežkov v svoji bogati politični in občasno tudi strokovni karieri.

Direktorsko mesto jeseniške bolnišnice je prevzel v pravem trenutku, tik preden je ZZZS bolnišnici odobril nove programe in s tem nova sredstva, kar je Poklukar uspešno predstavil kot lasten dosežek pri sanaciji poslovanja ustanove. UKC Ljubljana je prevzel v času covidne bogatije in si pripel zasluge za finančne uspehe že v prvem letu poslovanja. Ko so se nehali covidni bonusi, se je minus seveda vrnil, ampak takrat je bil že minister in ni bil odgovoren za finančno pogorišče, ki je ostalo za njim.

Toda najglasnejše je bilo njegovo ministrovanje Janezu Janši. V vlogi ministra za zdravje nikoli ni izpustil priložnosti, da bi ostal tiho. Janez Poklukar je pokimal vsakemu ekscesu nadrejenega, zanje iskal opravičila, kadar jih je bilo mogoče najti, ali se skril, ko je zaradi nestrokovnih odločitev kdo umrl.

Vsebinsko bi Poklukarjevo delo lahko v celoti nadomestili s slamnatim strašilom v obleki in kravati. Samo majhen brezžični zvočnik bi montirali nanj in ga povezali z mikrofonom ta pomembnega Janeza.
Vsebinsko bi Poklukarjevo delo lahko v celoti nadomestili s slamnatim strašilom v obleki in kravati. Samo majhen brezžični zvočnik bi montirali nanj in ga povezali z mikrofonom ta pomembnega Janeza.
Vlada Republike Slovenije / Twitter

Preberite še:
V Golobovem svetu za zdravstvo tudi bivši Janšev minister

Nosil je naziv ministra za zdravje in vlekel plačo

Še vedno ima na vesti Katjo, ki je umrla po zapletu s cepivom Janssen, ko je vlada popolnoma mimo vseh smernic, stroke ali dobrega okusa naredila to cepivo za najbolj zaželeno. Poklukar je bil takrat tiho, saj mu je nekakšna dvajsetletna punca, ki itak ne bi volila za njegovo stranko, seveda pomenila manj kot ministrski položaj.

Janez Poklukar ni bil minister za zdravje. Nosil je naziv ministra za zdravje in vlekel plačo za ta položaj, toda funkcije ministra dejansko ni opravljal. Vsebinsko bi njegovo delo na tem položaju lahko v celoti nadomestili s slamnatim strašilom v obleki in kravati. Samo majhen brezžični zvočnik bi montirali nanj in ga povezali z mikrofonom ta pomembnega Janeza, ki je bil na položaju predsednika vlade. Takšna rešitev bi bila tudi občutno cenejša, čeprav morda rahlo sporna z vidika ustavnega prava.

Enako delovanje lahko pričakujemo tudi v strateškem svetu. Kadar koli se je Janez Poklukar v svoji karieri znašel pred dilemo, ali naj dela za stroko ali za koristi – osebne, strankarske ali politične – je izbral slednje. Zakaj bi pričakovali, da bo v strateškem svetu za zdravstvo deloval drugače? Kdor je kot minister delal za korist lahkih zaslužkov in politične gosposke, bo na manj odgovornem in manj izpostavljenem položaju naenkrat deloval iskreno, kot strokovnjak svojega poklica?

Spomnimo se, da je prejšnja vlada popolnoma mimo vseh smernic, stroke ali dobrega okusa naredila cepivo Janssen za najbolj zaželeno. Poklukar je bil takrat tiho.
Spomnimo se, da je prejšnja vlada popolnoma mimo vseh smernic, stroke ali dobrega okusa naredila cepivo Janssen za najbolj zaželeno. Poklukar je bil takrat tiho.
Bobo

Lobist zaslužkarjev iz ozadja

Če kaj pričakujemo, so to še hujši ekscesi, predlogi s skrivnimi podčleni, prerivanja, podtikovanja in verjetno vsaj en škandal, ko bodo novinarji partijskih medijev dobili navodilo, kateri član sveta se najbolj uspešno upira predlogu, ki bi bil za prave izredno dobičkonosen, čeprav bi vodil v še nekaj preranih smrti.

Najnovejši grelec stola v strateškem svetu tako ni oseba, ki bi ji lahko zaupali, da bo delovala v korist Slovenije, javnega interesa ali za dobrobit javnega zdravstva. Gre za lobista zaslužkarjev iz ozadja, ki si želijo zdravstvo predrugačiti v molzni stroj, kjer bodo strokovnjaki vprašljivih kompetenc iz obolelih iztisnili še zadnji privarčevan evro in jih potisnili v dolg, ki ga bodo odplačevali še njihovi vnuki. Morda bodo koga tudi ozdravili hude bolezni, ampak nič hudega. Važno je, da imajo za tretjo jahto. Druga je imela že skoraj poln pepelnik.

Po eni strani je prav, da trenutna oblast poskuša biti vključujoča in sprejema strokovnjake ne glede na njihovo politično preteklost. Če želimo rešiti težave, ki tarejo našo deželo, lahko to storimo le skupaj, brez delitev na rdeče, bele, zelene, vijolične, mavrične ali koderlajsaste. Toda vključevanje mora vseeno imeti določene meje.

Janez Poklukar je pokimal vsakemu ekscesu nadrejenega, zanje iskal opravičila, kadar jih je bilo mogoče najti, ali se skril, ko je zaradi nestrokovnih odločitev kdo umrl.
Janez Poklukar je pokimal vsakemu ekscesu nadrejenega, zanje iskal opravičila, kadar jih je bilo mogoče najti, ali se skril, ko je zaradi nestrokovnih odločitev kdo umrl.
STA

Vključevanje, a ne za vsako ceno

Vključevanje oseb, ki so v preteklosti delovale kot podaljšana roka izključujoče in fašistoidne politike ter svoja 'strokovna' mnenja prodajale najboljšemu ponudniku, ne bo rešilo naših težav. Prej nasprotno, še poglobilo jih bo.

Kdor ima predlog, ki bi njemu prinesel denar, drugim pa visoke račune, bo sedaj imel odprto pot preko tako imenovanega strokovnjaka v svetu. V svetovalno telo za odziv na epidemijo ne sodijo torakalni kirurgi in v svet za zdravstvo ne sodijo obramboslovci.

Kdo ali kaj je botrovalo imenovanju, ne vemo, strokovni svet o tem molči. Ali gre za interese zaslužkarjev, lobiranje, podkupovanje, zakulisno prerivanje, žrebanje, izgubljeno stavo, izsiljevanje ali naivnost, ne vemo. Toda vemo, da v strateški svet prihaja oseba, ki je s svojim delovanjem v preteklosti pokazala, da ne sodi ne na ta in ne na katerikoli drug položaj.

Osel gre le enkrat na led. Poklukar nas je tja že peljal. Naslednjič smo si krivi sami.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.