Kako smo pozabili na Hojsa in zmerjanje s "paraziti"

Fašizem 21. stoletja niso črnosrajčniki, ki pretepajo vsakega, ki se jim drzne postaviti na pot. Fašizem 21. stoletja so policisti, ki dosledno preganjajo vse, ki niso koristni vladarjem. Na dolgi rok je to dovolj hud pritisk, da se človeka utiša.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 17. 3. 2024, 05:55


VODNI TOP
Za svobodo smo glasovali, ker nismo želeli, da nas Hojsovi Robocopi pretepajo, ker smo nestrinjanje z zlorabami oblasti izražali skladno z ustavnimi pravicami.
bobo

"Na svetu ni boljšega, pametnejšega ali boljšega voditelja, kot je Viktor Orban. Res je fantastičen. Je nekontroverzna figura, ker pravi: tako pač bo in je konec debate ane? On je šef ... in res je dober voditelj, fantastičen voditelj." - Donald Trump (slogovne šibkosti kot pri izvirniku)

Upogibanje kolena pred zemljiškim gospodom je dejanje ponižnosti in pohlevnosti, za katero smo se že pred časom zmenili, da se ne spodobi in ga ne bi več delali. Klečanje, klečeplazenje, priklanjanje so stare šege in navade, ki sodijo v 12. stoletje, ne v 21. stoletje. Vzhodni zemljiški gospod Viktor Orban je tako izpadel kar hecen, ko je šel na Florido pokloniti se glavnemu desničarskemu hujskaču Donaldu Trumpu, ki si ravno tako želi postati dedni vladar.

Še bolj hecno je bilo, da sta se v bistvu poklonila en drugemu. Orban je pred velikim mojstrom demagogije in verbalnih izbljuvkov s čelom brisal tla, medtem ko je imel Trump zaradi težav s hrbtom zgolj sklonjeno glavo. Orban za razliko od Trumpa pač zna zmagati na volitvah. Na slikah sta sicer delovala naravnost zaljubljeno, s pogledi globoko v oči. Kaj vse se je še zgodilo za zaprtimi vrati Mar-a-Laga in ali je njun odnos res le platonski, ostaja javnosti prikrito.

Še nedavno smo bili v podobni situaciji.

Aleš Hojs (na fotografiji) si je poskušal podrediti policijo. Skupaj z Žanom Mahničem sta bila med protesti celo v njenem operativnem štabu. Sta tam usmerjala delo policije, česar ne bi smela početi?
Aleš Hojs (na fotografiji) si je poskušal podrediti policijo. Skupaj z Žanom Mahničem sta bila med protesti celo v njenem operativnem štabu. Sta tam usmerjala delo policije, česar ne bi smela početi?
Bobo

Spomnimo se, kaj nam je leta 2022 grozilo

Naš jaz-bi-tudi-bil zemljiški gospod je pred tujimi vladarji ril v preprogo s čelom naenkrat, saj je dobro vedel, da se mu pri nas ne piše najbolje. Podobno kot Trump je klical na pomoč somišljenike iz tujine, ker jih doma ni imel dovolj. Koliko mu jih je zmanjkalo, smo lepo videli pred slabima dvema letoma, ko smo dali odločen ne fevdalizmu in da svobodi.

Saj se še spomnimo, kajne? Za svobodo smo glasovali, ker nismo želeli živeti v državi, kjer bodo dobro povezani karierni kriminalci bogateli z našim denarjem. Nismo želeli, da nas Hojsovi Robocopi pretepajo, ker smo nestrinjanje z zlorabami oblasti izražali skladno z ustavnimi pravicami. Napadi s kemičnimi sredstvi na mirne protestnike tudi niso bili dobrodošli. Škandali po pet milijonov evrov so bili tedenska novica. Če niso skurili vsaj sto milijonov evrov našega denarja, zadeva praktično ni bila vredna medijske pozornosti. Zlorabe javnih inštitucij za napade na politične nasprotnike so postale stvar vsakdana. Se spomnimo tega?

Morda bi se morali. Dobro bi bilo, da se spomnimo, v kakšni situaciji je bila država leta 2022 in kaj nam je grozilo. Bili smo na poti v enoumje v stilu Federativne ljudske republike Jugoslavije, predhodnice SFRJ. Komunisti, preoblečeni v klerikalce, so prevzeli vse vzvode oblasti in začeli državo preoblikovati po lastni podobi in sličnosti, v državo enega naroda, ene stranke in enega vodje. Zato smo odšli na volitve in zato smo podprli tistega, ki se nam je v tistem trenutku zdel kot najbolj verjetni zmagovalec.

V času prejšnje vlade je imel Rok Snežič (na fotografiji) v nekaterih državnih podjetij velik vpliv na kadrovanje in posle.
V času prejšnje vlade je imel Rok Snežič (na fotografiji) v nekaterih državnih podjetij velik vpliv na kadrovanje in posle.
Bobo

Skrajna desnica ni premagana

Ali je bilo to dobro ali ne, ali bi morda bilo bolje vzeti kakšnega bolj ustaljenega voditelja, ne bomo izvedeli nikoli. Toda v zadnjem času se precej govori o izgubljenih priložnostih, o obljubljenih reformah, iz katerih še vedno ni nič. Večina teh obljub je nastala šele po volitvah, kot odgovor na ogromen konsenz proti koaliciji desničarskih skrajnežev.

Prva, glavna, če ne edina obljuba je bila, da se bo nehala demontaža demokratične republike v smer avtokratske partijske države, kjer imajo pravico samo prvorazredni in v kateri bi bili mi, navadna raja, v najboljšem primeru stopničko nad domačimi živalmi. To je postalo stvar preteklosti, po nekem čudežu se je nehalo pretepanje protestnikov ali obkladanje nezadovoljnega javnega sektorja z izrazi, kot so "paraziti", "izmečki" in podobni.

Ta preteklost kaj kmalu lahko spet postane prihodnost. Skrajna desnica ni premagana, ne v Sloveniji in ne nikjer drugje. Sodelovanje razvija na načine, ki si jih nismo nikoli predstavljali. Na Madžarskem so te dni odprli policijsko postajo LR Kitajske, iz katere bodo agenti te države izvajali nadzor nad svojimi državljani na Madžarskem. Ši Džinpingu ni všeč, če ljudje pred njim zbežijo. Zato jih bo zasledoval tudi v državah, kjer je tak nadzor teoretično absolutno prepovedan, v praksi pa se ga da brez težav kupiti.

Uroš Urbanija (na fotografiji) je bil glavni Janšev borec za medijsko enoumje.
Uroš Urbanija (na fotografiji) je bil glavni Janšev borec za medijsko enoumje.
M24

Spet bodo imeli priložnost prevzeti oblast

Nekateri sistemi nikoli ne umrejo, samo spreminjajo se, dokler niso več prepoznavni. Fašizem je že tak sistem. Fašizem 21. stoletja niso črnosrajčniki, ki pretepajo vsakega, ki se jim drzne postaviti na pot. Fašizem 21. stoletja so policisti, ki dosledno preganjajo vse, ki niso koristni vladarjem. Dosledno spisane kazni za napačno parkiran avto, za vožnjo po avtocesti s 132 km/h ali za slabo očiščen pločnik pred hišo nadomestijo politične uboje in lomljenje kosti.

Na dolgi rok je to dovolj hud pritisk, da se človeka utiša. Namesto cenzure medijev se raje poslužuje izdatnega financiranja lastnih medijskih projektov in zlorabe vpliva, da zapre vire financiranja za vse tiste, ki si ne želijo sodelovati z njim. Ksenofobija in sovraštvo do tujcev sta ostala kot uporabni sredstvi za preusmerjanje pozornosti stran od lastne nesposobnosti.

Leta 2022 smo fašiste razgnali, ne uničili. Čez nekaj mesecev bodo spet tekmovali za naše glasove na evropskih volitvah, čez dve leti bodo spet imeli priložnost prevzeti oblast. Takrat bi se bilo dobro spomniti, kako dobro jim je šlo zadnjič, in poskrbeti, da je bilo res poslednjič.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.