Heroji kopljejo predore #kolumna

Jasno je, da je Aleš Hojs kot heroj boja proti mirnim protestnikom potreboval tudi predor, po katerem bi lahko hrabro zbežal, ko bi tudi njegovim jurišnikom prekipelo.

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 4. 9. 2022, 05:55


ales hojs
Aleš Hojs, nekdanji notranji minister, ki je gradil predor.
Bobo

"Tvoja mama je bila hrčica in tvoj oče je smrdel po bezgu!" (Monty Python in iskanje svetega Graala, 1979)

V kultnem filmu Monty Python in iskanje svetega Grala se John Cleese in druščina norčujejo iz zgodb o Kralju Arturju, viteških zgodb, mitov in srednjega veka na splošno. V eni izmed zgodb sledimo siru Robinu, najpogumnejšemu izmed Vitezov okrogle mize, ki mu sledi skupina piskačev. Ti brez premora opevajo njegov pogum:

Pogumno hrabri sir Robin
odjezdil je v svet.
Bal se ni smrti
o, pogumni sir Robin.
Sploh se ni bal
umreti krute smrti ...

Sir Robin kmalu zatem sreča triglavega orjaka, ki vihti meč velikosti povprečnega tlačana. Na drevesu stoji ražnjič iz treh vitezov. Gre za nevarnost najvišje ravni, ki jo je korajžni sir Robin zaprisežen izgnati iz kraljestva. Pogumni sir Robin glave poskuša prepričati, da je on sam nihče, ki noče ničesar, še najmanj pa se želi spopasti s kako pošastjo. Tri glave velikana se sicer strinjajo, da bodo sira Robina nataknile na sulico in meč, vendar se ne morejo dovolj hitro zediniti, ali bodo potem šle na čaj in piškote, ali bi raje imele samo čaj. 

Preberite še:
Hojsov tajni predor za beg pred ljudstvom

Drzni Sir Robin izkoristi trenutek nepozornosti in hrabro pobegne, toda piskači od takrat dalje pojejo drugačno pesem:

Korajžni sir Robin je zbežal,
herojsko je zbežal, zbežal.
Ko prišla je hudoba
siru Robinu ušla je voda,
brž sir Robin se je obrnil,
in pogumno se je odvrnil,
hrabro jo je skliznil,
drzno kojci je tja spizdil ...

Ne morem si pomagati, toda tudi v Sloveniji smo že imeli točno takega heroja. Pogumno hrabri sir Hojs je v svet odjezdil na oklepniku, ko so pred parlamentom stali demonstranti. Ti so bili opremljeni s strašnimi transparenti in slogani, ki človeka zbodejo v srce. Imeli so piščalke, od katerih ti še več minut odzvanja v ušesih, in vzklike. Njih kolesa so vzbujala strah in trepet. Srhljivi vzkliki, ki so zahtevali njegov odstop, so napolnili nebo. 

Demonstranti so siru Hojsu pognali strah v kosti.
Demonstranti so siru Hojsu pognali strah v kosti.
STA

Toda sir Hojs se nikoli ne boji. Niti takrat ne, ko ga pred vzkliki in žvižgi brani bora stotnija oborožencev. Ni ga strah, ko med njim in piskom stoji le pet centimetrov jekla na oklepniku. Ni ga strah, ko ima proti petim transparentom na voljo samo sto brzostrelk, vodni top in 40 milimetrske granate s solzivcem, saj so okrepitve s težkim orožjem kar dvesto metrov stran.

Jasno je, da bi tak heroj potreboval tudi predor, po katerem bi lahko hrabro zbežal, ko bi celo njegovim jurišnikom enkrat prekipelo in bi začeli zavračati njegove ukaze. Morda so se sicer še strinjali s tem, da se igrajo gasilce nad množico, tudi solzivec se je komu še zdel smešen. Toda pri provokacijah, ki jih je zganjal sir Hojs, je bilo bolj vprašanje časa, kdaj bo po ulicah Ljubljane tekla kri in bodo korajžni provokatorji potrebovali način, kako drzno pobegniti. K sreči do prelivanja krvi ni prišlo. Upajmo, da tako tudi ostane. 

Davkoplačevalcem je ostal samo neuporaben načrt za herojski evakuacijski predor in visok račun, ki ga je izstavil vnaprej izbrani dobavitelj. Heroji pač stanejo.

Preberite še:
Afera Hojsov predor: posel dali vnaprej izbranemu podjetju

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.