Afera Hojsov predor: posel dali vnaprej izbranemu podjetju

Dokumenti: kabinet nekdanjega ministra je pripravo projekta predora med državnim zborom in podzemno garažo na Trgu republike naročil pri vnaprej izbranemu izvajalcu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 2. 9. 2022, 05:55


aleš-hojs, vlada
Predor, ki ga je prejšnja vlada nameravala zgraditi med prostori državnega zbora in podzemno garažo pod Trgom republike.
Google

Včeraj smo na necenzurirano.si razkrili, da je nekdanja vlada Janeza Janše v veliki tajnosti načrtovala gradnjo podzemnega predora pod Šubičevo ulico v Ljubljani, ki bi poslancem državnega zbora in članom vlade med protesti omogočal umik na varno. Vodenje projekta je zaupala ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu

Danes objavljamo nove podatke o nepravilnostih pri projektu. Janševa vlada se je tako za gradnjo predora med zgradbo državnega zbora in podzemno garažo na Trgu republike, tradicionalnem zbirališču protestnikov, dokončno odločila dva meseca pred parlamentarnimi volitvami. Februarja letos je policija na zahtevo Hojsovega kabineta naročila izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za predor.

Toda vse kaže, da je posel dobilo podjetje, ki so ga v Hojsovem kabinetu izbrali vnaprej. To nakazuje sosledje datumov:

- v Hojsovem kabinetu so se odločili, da bodo izdelovalca projektne dokumentacije poiskali z zbiranjem treh ponudb, ne pa z običajnim javnim razpisom. To lahko v javni upravi storijo v primeru, ko vrednost naročila ne presega 40.000 evrov (brez DDV).

- v četrtek, 17. februarja, so v Hojsovemu kabinetu pripravili predlog za nabavo projektne dokumentacije za idejno zasnovo predora, pridobitev gradbenega dovoljenja, izvedbo gradnje, projektantski nadzor in izvedena dela.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pri poslu, ki ga je naročil prejšnji minister Aleš Hojs, zaznali več sumov kaznivih dejanj.
Na ministrstvu za notranje zadeve so pri poslu, ki ga je naročil prejšnji minister Aleš Hojs, zaznali več sumov kaznivih dejanj.
STA

-       Aleš Hojs ga je podpisal v ponedeljek, 28. februarja. S tem je policiji omogočil, da je lahko uradno začela zbirati ponudbe. 

-       toda pozor: ponudbo izbranega izvajalca, podjetja ABR Plus, so na ministrstvu prejeli že v torek, 15. februarja, torej dva dni preden so v Hojsovem kabinetu sploh spisali predlog za nabavo in skoraj dva tedna pred njegovo objavo. 

Končna vrednost pogodbe, ki jo je policija 28. marca podpisala s podjetjem ABR Plus, je znašala 39.500 evrov (brez DDV). To je le 500 evrov manj od praga za obvezno objavo javnega razpisa. Tudi razlike v cenah treh ponudb naj bi bile minimalne. Na ministrstvo, ki ga zdaj vodi Tatjana Bobnar, smo včeraj poslali več vprašanj. Zanimalo nas je, od koga vse so pridobili ponudbe. Na podatke še čakamo. 

Preberite še:
Hojsov tajni predor za beg pred ljudstvom

Najprej ga je najela vlada, potem še Hojs

Zakaj so si v Hojsovi ekipi na vsak način želeli, da posel dobi podjetje ABR Plus? Gre za projektantski biro, ki ga obvladujeta Gregor Rihar in Tatjana Požun. Nastalo je na pogorišču Investicijskega zavoda za izgradnjo Trga revolucije v Ljubljani, od letos spomladi pa se imenuje IZTR. Največji javni naročnik podjetja je Mestna občina Ljubljana, ki ga najema za pomoč pri prenovi mestnih ulic. Lani je ustvarilo manj kot 50.000 evrov prihodkov in skoraj 30.000 evrov izgube. Lani je zaposlovalo eno osebo za četrtino delovnega časa, običajno pa najema podizvajalce. 

Najvidnejši predstavniki Janševe vlade in njegove stranke že od spomladi leta 2020, ko so se začeli petkovi protesti, pred ljudmi na ulicah niso skrivali strahu.
Najvidnejši predstavniki Janševe vlade in njegove stranke že od spomladi leta 2020, ko so se začeli petkovi protesti, pred ljudmi na ulicah niso skrivali strahu.
STA

Kar je pomembneje, storitve podjetja ABR Plus je najemal tudi generalni sekretariat Janševe vlade. Lani poleti ga je izbral za glavnega projektanta pri izvedbi drugega projekta, izgradnje podzemnih povezav pod Erjavčevo cesto in Gregorčičevo ulico, ki bi povezale prostore vlade, predsedniško palačo in Cankarjev dom. Kdaj je bila sklenjena pogodba, ni povsem jasno. Tega podatka namreč na portalu javnih naročil ni mogoče najti. Prav tako podjetje ABR Plus od generalnega sekretariata vlade do danes ni prejelo še nobenega plačila, četudi je na projektu začelo delati že pred več kot letom dni. 

Protesti novembra lani v Ljubljani.
Protesti novembra lani v Ljubljani.
Bobo

A o gradnji predorov se je nekdanja vlada očitno dogovarjala z Mestno občino Ljubljana. V istem času, ko je vlada podjetje izbrala za projektiranje podzemne povezave pod vladnimi stavbami, se je z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem dogovorila o tem, da bi projekt izpeljala sočasno s prenovo Gregorčičeve ulice, ki bi jo vodila Mestna občina Ljubljana.

Preberite še:
Bobnarjeva že odredila revizijo Hojsove "policijske trdnjave"

Nastalo že 21.000 evrov škode

Kot smo že poročali, so na ministrstvu pri projektu predora zaznali več sumov kaznivih dejanj, ki so jih naznanili policiji in specializiranemu državnemu tožilstvu. Ugotovili so, da je projektna dokumentacija, za katero so do zdaj plačali 21.000 evrov, tako za ministrstvo kot za policijo neuporabna. Zakaj? Ker zemljišč, pod katerimi bi kopali predor, nimata v upravljanju, po veljavni zakonodaji nihče od njiju ne more vložiti zahteve za odobritev gradbenega dovoljenja. 

Včeraj je Hojs za N1 pojasnil, da bi lahko ministrstvo oziroma policija dobila gradbeno dovoljenje za predor med državnim zborom in podzemno garažo na Trgu republike, če bi od občine dobila stavbno pravico. Toda težava za Hojsa je, da o 1,2 milijona evrov vrednem projektu očitno ničesar niso vedeli niti v državnem zboru. "Ni mi znano, da bi se kdo lotil priprave projekta," nam je dejal nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Poudaril je, da državni zbor nikoli ni naročil pripravo dokumentacije za gradnjo predora. 

Nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič o projektu, ki ga je naročil Hojs, ne več nič.
Nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič o projektu, ki ga je naročil Hojs, ne več nič.
STA

Kljub temu je Hojs posredno priznal, da so se za gradnjo predora v Janševi vladi odločili zaradi strahu pred "huligani". Tudi ključni datumi dokazujejo, da so se s projektom začeli resneje ukvarjati v času, ko je nekdanja vlada začela stopnjevati pritisk na protestnike. 

V istem tednu, ko so v Hojsovem kabinetu spisali predlog za nabavo projektne dokumentacije, so policisti začeli preganjati protestnike, ki predvajajo glasbo, sume o kršitvah avtorskih pravic pa so večkrat predali združenju SAZAS in tržnemu inšpektoratu. Hkrati je državno odvetništvo pod pritiskom policije in ministrstva za notranje zadeve vložilo novo tožbo proti domnevnemu "organizatorju protestov" Jaši Jenullu, s katero so zahtevali povrnitev stroškov njihovega varovanja. Teh tožb se je do maja letos nabralo za skupaj več kot 40.000 evrov, ministrstvo pa je po zamenjavi oblasti od njih odstopilo. 

Preberite še:
Hojs nas je ovadil, ker ga sprašujemo po orožju