"Dr. Beović, se z načinom stavke res zavzemamo za bolnike?" (ODPRTO PISMO)

Kaj "mladi zdravnik" sporoča predsedniku sindikata Fides in predsednici Zdravniške zbornice? Zakaj je kritičen do stavke? Objavljamo njegovo pismo.

Avtor: Uredništvo
sreda, 20. 3. 2024, 11:30


896003_275-bojana_beovic
Bojana Beović
Marko Vavpotič

Pozdravljeni ga. predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Beović in predsednik sindikata Fides Damjan Polh!

Sem mlad zdravnik, član Fidesa (trenutno še), sin medicinske sestre in ekonomista. Res je, Vlada RS trenutno ne izpolnjuje svojih obljub in tega ne odobravam. V tem segmentu stavke vem, da smo enotni vsi zdravniki. In se strinjamo, da je Fides dolžan pritisniti na vlado, da pristopimo k oblikovanju zdravstvenega stebra. Skubnega stebra z ostalimi deležniki v zdravstvenem sistemu. Brez katerih zdravstvo ne obstaja. Prav tako smo se dolžni zavzemati, da izboljšamo pogoje dela v zdravstvenem sistemu, dostopnost do zdravstvene oskrbe, kakovost ... Kar pa je več kot očitno v drugem planu naše stavke?!

Ali imate občutek, da se z načinom stavke zavzemamo za bolnike??? Jaz osebno ne. Res je, Vlada RS nas vleče za nos. Za nos vleče in zavlačuje s celotnim JS. Anomalije so povzročene povsod, ne samo pri vas starejših zdravnikih. Prav tako se strinjam, da je področje zdravstva specifično in ga je nemogoče primerjati z drugimi poklici. Kdo v JS stavka tako "radikalno" kot mi? Nihče. Čeprav je škoda, ki jo mi povzročamo, največja. Povzročamo jo državljanom, ki za nastale razmere niso nič krivi. In ta škoda se nanaša na njihovo zdravje, pravico do zdravstvene oskrbe ...

Zdravniki nenadoma, zaradi stavke, ne zdravimo več vseh obolelih. Že obubožan zdravstveni sistem namerno še bolj dušimo, nastrada pacient. Kako lahko trdimo, da se zavzemamo za pacienta in da stavkamo tako, da pacient ne nastrada? Manj specialističnih ambulant, manj operativnih posegov na dnevni ravni (manjši redni operativni program, odpoved programa za skrajševanje čakalnih vrst) ... Že tukaj vemo, da je/bo slabša dostopnost do diagnostike, zdravljenja ... Če v "normalno" delujočem sistemu pacient s karcinomom ledvice čaka na operativni poseg 2-3 mesece, bo sedaj še več! Zakaj? Zaradi Vlade RS? Neposredno je odgovornost na nas, izvajalcih. In kriv je način izvajanja stavke.

/
/
Sašo Bizjak

Zakaj ne izpostavimo resnične problematike zdravstvenega sistema. Na primer zakonodaje pri opravljanju tako imenovane pripravljenosti. Kjer ti ne pripada obvezen počitek (prost dan), ko si aktiviran. Tako lahko kirurg preživi v operacijski dvorani od 22h zvečer do 4 ure zjutraj. In bo moral, po obstoječi zakonodaji, priti drug dan v službo! Razen če koristiš dopust.

Vlada nam želi vsem JS vzeti dopust. Tako nam po dopolnjenem 50. letu ne bi več pripadalo 5 dni. Temveč po 55 le 3 dni. Nedopustno. Kje so resnično rezerve?!

Kot povedo starejši kolegi, je bilo število dni dopusta, ki ga imamo zdravniki, kompenzacija za plačilo pri preteklih pogajanjih. Kot vemo vsi zdravniki, ki se občasno sevamo, prejmemo dodaten dopust. Za vse zdravnike velja po kolektivni pogodbi 9 dni, ne glede koliko se sevaš. Ali je to res pravično? Če se osebno sevam zelo dosti v primerjavi z drugimi kolegi, kakšna je to kompenzacija za denar? :) Dobiva isto "plačilo" oz. dni dopusta. Tako se na primer na področju kirurgije, kardiovaskularne kirurgije, ipd., skoraj nikoli ali nikoli. Vsi prejmemo isto število dni dopusta iz naslova dopusta za delo pri virih ionizirajočega sevanja. Neverjetno potratno do zdravstvenega sistema, saj se dodeli 9 dni dopusta vsem, ki se lahko občasno sevajo na delovnem mestu. Ne glede na to, koliko so se sevali oz. bili izpostavljeni sevanju.

Oče kot ekonomist in vodja podjetja v času službovanja ne more verjeti tej radodarnosti. In, ker imam mamo medicinsko sestro, sem pogledal kolektivno pogodbo za medicinske sestre. Kjer imajo opredeljeno občasno delo pri virih ionizirajočega sevanja kot 3 do 9 dni dodatnega dopusta, odvisno od količine sevanja. Kar je z vidika dodeljevanja najbolj pravično. Po drugi strani pa absurd zdravstvenega sistema, da imamo različne kolektivne pogodbe na tem področju. Zato je potrebno steber tvoriti skupaj! Delamo v istih timih. Drug ob drugem.

Predsednik Fidesa Damjan Polh.
Predsednik Fidesa Damjan Polh.
Jure Klobčar

Umik soglasij

Soglasja za nadurno delo osebno nisem umaknil. Čeprav sem bil pozvan, da bi ga moral solidarnostno. Nekateri kolegi so ga in še sami ne vedo, zakaj. Zakaj ga nisem? Zato, ker sem način dela sprejel skupaj z odločitvijo za poklic zdravnika. Že v času študija in prej izveš ter sprejmeš, da boš delo opravljal zjutraj, popoldan, zvečer, nedelje, praznike. V najrazličnejših oblikah dela. Tudi pred izbiro specializacije se pozanimaš, kakšna bo oblika dela. Osebno naredim štiri dežurstva mesečno. Štiri dopoldneve sem prost in jih lahko v dopoldanskem času preživim z otroci. Prav tako opravim kakšne obveznosti, ki jih drugače ne bi mogel.

Danes predstavljamo nadurno delo (dežurstvo) kot največjo grozo sveta. Dejstvo je, da je naš zdravstveni sistem tako zastavljen. Tako določeni oddelki zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo. Dragi kolegi, prosim nehajmo. Vsi vemo, se ponekod v ustanovah na določenih oddelkih "pretepajo" za število dežurstev. Drugod so resnično preobremenjeni zaradi pomanjkanja kadra in jih enostavno ne zmorejo oddelati kvalitetno in varno. Tam potrebujejo pomoč in na tem je potrebno delati - opozarjati. In vsak delavec ima pravico umakniti soglasje. Mnogi so ga že pred stavko. In izvajajo NZV po "evropski direktivi". Hočete reči, da naj sedaj umaknem soglasje samo zato, da se bo sistem še bolj zrušil? Oz. naj ga umaknem, čeprav se je na našem oddelku kadrovski plan delal na podlagi potrebnega kadra, za opravljanje NZV kot dežurstva (24ur). S tem smo vsi takrat prisotni soglašali.

/
/
Sašo Radej

Pomanjkanje kadra

Dejstvo je, da so si nekateri oddelki glede števila kadra opomogli v primerjavi s preteklimi leti. Tudi med ustanovami so razlike. Zato bodo nekatere umik soglasij preživele lažje, druge težje, ali ne. Nekatere specializacije so zelo zaželene, druge ne. Kot primer vam lahko povem, da sem kot iskalec specializacije na področju kirurgije še ne dolgo nazaj dobil odgovor: "Nas je v Sloveniji že preveč." Ne želim izpostaviti, na področju katere specializacije, pa vendar je bilo res. Kaj pomaga, če ima kirurški oddelek ogromno kirurgov in (pre)malo delovišč, da bi bil kader primerno izkoriščen (na primer: operacijskih dvoran).

Kaj dela tukaj Zbornica? Vodi statistiko, potrebe??? Glede na število delovišč? Občutek imam, da ne.

Stavka naj mine v duhu iskanja rešitev. Ne v škodo pacienta, kar se na žalost trenutno dogaja. Ne kvarimo si dodatno svojega ugleda v družbi po nepotrebnem. Pot, katero ste nekateri izbrali pri stavki, ni pot, po kateri bi želeli hoditi vsi zdravniki, zato razum v roke.

LP

Mlad zdravnik