Zloglasna Lipa spet dela, starši 17 let čakajo na pravico

Nekdanja diskoteka Lipa, kjer je leta 2005 prišlo do tragične smrti treh deklet, je spet prizorišče zabav. Zakaj jih državnim inšpektoratom kljub serijskim kršitvam vseh mogočih predpisov ne uspe preprečiti?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 21. 12. 2022, 05:55


Necenzurirano prenos
Konec leta 2005 se je zgodila tragedija v Lipi. Njen nekdanji lastnik Robert Zavašnik je v Spodnjih Pirničah znova odprl lokal.
STA

Nekdanja diskoteka Lipa v Spodnjih Pirničah, kjer je zaradi neustreznega varovanja na predbožični večer leta 2005 prišlo do tragične smrti treh mladih deklet, je spet prizorišče zabav. 

Ob serijskih kršitvah vseh možnih predpisov jih prirejajo sorodniki Roberta Tomasa Zavašnika, nekdanjega lastnika Lipe, ki je bil po nesreči zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsojen na pet let zapora. Kazni nikoli ni odslužil, saj je pobegnil na Hrvaško. Ko je zastarala, se je v Slovenijo vrnil kot svoboden človek, od takrat pa se nemoteno loteva novih poslov. Medtem svojci umrlih deklet zaman čakajo na pravico. Leta 2006 so proti Zavašniku vložili tožbo. Šest let pozneje jim je višje sodišče pravnomočno prisodilo 226.000 evrov odškodnine. Tega denarja do danes niso videli, saj Zavašnik uradno nima več premoženja.

Da nekdanja Lipa ponovno obratuje, le da zdaj pod imenom Club Seven, nas je v zadnjih tednih opozorilo več bralcev. V prihajajočem vikendu, točno ob 17. obletnici tragične nesreče, bodo tako Spodnje Pirniče prizorišče večdnevne zabave z elektronsko plesno glasbo.

Nov Zavašnikov lokal se imenuje Seven.
Nov Zavašnikov lokal se imenuje Seven.
Bobo

Že konec oktobra je nekdanjo Lipo obiskalo večje število državnih inšpektorjev v spremstvu policije. V 14 dneh so opravili dve skupni akciji nadzora zaradi suma serijske kršitve številnih predpisov. 

Kako je torej mogoče, da klub nemoteno deluje naprej? 

Kaj so pred meseci ugotovili inšpektorji

Na inšpektoratu za delo so tako potrdili, da so skupaj z ostalimi organi v okviru Regijske koordinacije inšpektorjev Ljubljana med 31. oktobrom in 14. novembrom sodelovali v dveh skupnih koordiniranih akcijah nadzora v prostorih nekdanje diskoteke Lipa. V tem času je v klubu gostovala narodnozabavna skupina Mladi Gamsi, nekaj dni pred tem pa so v Spodnjjih Pirničah izvedli še tekmovanje mladih DJ-ev v techno glasbi. Oba dogodka so oglaševali na družbenih omrežjih.

Kaj so ugotovili? Kot so pojasnili na inšpektoratu za delo, iz njihovega nadzora izhaja sum zaposlovanja na črno, zaradi česar so zadevo že odstopili finančni upravi (Furs). S klubom sicer upravlja Zavod Nikoris, ki ga je konec leta 2013, pol leta preden se je Zavašnik vrnil v Slovenijo, ustanovila njegova mati Milena Zavašnik. Ta je kmalu po tragediji v Lipi in številnim sodnim postopkom, ki so sledili, formalno prevzela družinske posle. Postala je ustanoviteljica številnih podjetij in zavodov, ki jih je iz ozadja dejansko vodil njen sin. Štirje od teh so že končali v stečaju.

A sumi dela na črno so očitno le vrh ledene gore nepravilnosti. Na tržnem inšpektoratu so nam namreč pojasnili, da zoper Zavod Nikoris vodijo več postopkov zaradi več kršitev, povezanih s poslovanjem gostinskega obrata Club Seven. "Izvajalec gostinske dejavnosti nima urejenega obratovalnega časa za gostinski obrat, saj ni niti prijavil obratovalnega časa niti ni pridobil soglasja za podaljšani obratovalni čas pri pristojnem organu občine Medvode," so nam sporočili iz pisarne glavne tržne inšpektorice Andreje But.  

Zabave v nekdanji Lipi na družbenih omrežjih oglašuje tudi turistično društvo, ki ga je ustanovila Milena Zavašnik.
Zabave v nekdanji Lipi na družbenih omrežjih oglašuje tudi turistično društvo, ki ga je ustanovila Milena Zavašnik.
Facebook

Gre sicer za kršitve, ki se v Spodnjih Pirničah ponavljajo že skoraj desetletje:

-       Že lani je inšpektorat za okolje in prostor pod drobnogled vzel nelegalni avtokamp, ki tam deluje na najboljšem kmetijskem zemljišču.

-       Inšpektorat za kmetijstvo je zato uvedel postopek zaradi nenamenske rabe kmetijske površine.

-       Leto dni pred tem je gradbeni inšpektor zahteval odstranitev šestih mobilnih hiš v "vasi Lipa". 

-       Tržni inšpektorat je prepovedal poslovanje kampa. Kljub temu je družina Zavašnik makadamsko parkirišče ob kampu začela utrjevati s tlakovci. Še pred nekaj meseci je kamp oglaševala kot odlično lokacijo za zimovanje kamperjev, čolnov in prikolic.

-       Tudi policija je inšpekcijske službe večkrat obvestila o različnih kršitvah.

Bežanje pred upniki – in starši umrlih deklet

17 let po tragediji starši umrlih deklet še vedno čakajo dosojene odškodnine. Izplačila so odvisna tudi od prodaje posestva, ki je uradno v lasti Franca Zavašnika, na njem pa je po zadnjih podatkih vpisanih več kot 20 hipotek v višini od nekaj tisoč evrov do 350.000 evrov. Skupno naj bi imeli člani družine za skoraj 600.000 evrov dolgov, med upniki pa so tudi starši pokojnih deklet. Toda pred njimi bosta na vrsti za poplačilo še najmanj dva večja upnika: DBS Leasing in B2 Kapital, ki imata na nepremičninah vpisanih za več kot pol milijona evrov hipotek. 

Na posestvu so postavili mobilne hiške.
Na posestvu so postavili mobilne hiške.
Facebook

Do zdaj dražbe niso bile uspešne – zadnja je bila predvidena za 1. junij, ko so prostore nekdanje Lipe obiskali tudi sodni izvršitelj in upniki v spremstvu policistov. Kdaj je na pogorišču diskoteke Lipa začel delovati Club Seven, ni natančno znano. Po dostopnih podatkih pa so se prve zabave začele že leta 2016. K bankrotu članov družine Zavašnik so veliko pripomogli tudi postopki inšpekcijskih organov in posledično nastali dolgovi do države. To pomeni, da so se spretno izogibali obveznostim in posle enostavno prenašali na nova podjetja. 

Načrte jim bodo očitno naposled prekrižali upniki. Zavod Elanca, ki je upravljal z "letoviščem" in je v lasti Milene Zavašnik, je v začetku letošnjega leta na zahtevo Fursa končal v stečaju. Stečajni upravitelj ni mogel ugotovil, v čigavi lasti so mobilne hiške, saj o tem ni nobene dokumentacije. Gre za montažne hiške, ki jih ni mogoče premakniti "brez temeljitega posega v njihovo konstrukcijo", kar pomeni, da bi bile v takem primeru ničvredne. Ob tem pa so ga obvestili, da jih je že zarubila družba, ki se ukvarja z izterjavo dolgov.