Zdaj tudi uradno: češki lastnik POP TV pri Janši

Pet dni po obisku uradni podatki potrjujejo obisk češkega milijarderja Petra Kellnerja pri predsedniku vlade Janezu Janši.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 8. 12. 2020, 10:30


Janez Janša
Janez Janša se je dobil s Petrom Kellnerjem, novim lastnikom POP TV, najbolj gledane domače komercialne televizije.
STA

Kabinet predsednika vlade je v register lobističnih stikov, ki se vodijo pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), prijavil lobistični stik s predstavnikom skupine PPF Group, ki je v lasti Petra Kellnerja. PPF Group je pred mesecem dni postala lastnica medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji, s tem pa je v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo.

Preberite še:
Janša želi nadzor še nad POP TV

Še minuli teden, ko smo razkrili informacijo o obisku Petra Kellnerja, v kabinetu predsednika vlade tega niso želeli komentirati. Po naših informacijah je bil Kellner v naši državi le nekaj ur. Pozor, v Slovenijo je z zasebnim letalom znamke boeing pripotoval iz Budimpešte, razkrivajo naši podatki. Še isti večer se je vrnil v Prago.

Češka skupina PPF je v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja.
Češka skupina PPF je v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja.
PPF Group

Da se je Janša na vsak način želel sestati s Kellnerjem, se je že nekaj časa govorilo v domačih diplomatskih krogih. Janša namreč že od prevzema oblasti ne skriva svojega nezadovoljstva z uredniško politiko POP TV. Uradno je Janšev kabinet lobistični stik obrazložil kot "pogovor o načrtih za politično in gospodarsko stabilizacijo regije Zahodnega Balkana v pripravah na predsedovanje EU".

PPF Group, ki deluje v desetih panogah, je solastnik več velikih telekomunikacijskih podjetij v regiji. Med drugim O2 Czech Republic, Telenor CEE in Cetin. Deluje na Nizozemskem, Češkem, Slovaškem, Madžarske, Bolgarije in Srbije. Vedno slabše poslovanje Telekoma Slovenije in hiter tehnološki razvoj v panogi bo brez dvoma v prihodnosti postavilo vprašanje, kdaj se bo naš nacionalni operater spet znašel na prodajnih policah. Ali sta Kellner in Janša govorila o tem, uradno ni mogoče izvedeti. Z nakupom Telekoma Slovenije bi PPF Group postal največji igralec na slovenskem trgu in zaokrožil položaj v regiji.