Zaradi Prekmurja od države prek Mira Senice zahtevajo 120 milijonov

Za velikimi načrti britanskega podjetja Ascent Resources o črpanju plina v Prekmurju so ostale želje špekulantov po hitrem zaslužku na račun naše države. Kdo v Sloveniji jim pri tem pomaga?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 1. 3. 2021, 05:55


20200813-01018736
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok ne izključuje možnosti poravnave med državo in britanskim podjetjem Ascent Resources. Pred dvema tednoma ga je vlada v tej zadevi imenovala za koordinatorja.
STA

Britansko podjetje Ascent Resources je imelo pred leti velike načrte s črpanjem plina v Prekmurju. Ti se niso uresničili, ker skupaj s slovenskim partnerjem, podjetjem Geoenergo v lasti Petrola, nikoli ni dobilo dovoljenja za pridobivanje plina z metodo hidravličnega lomljenja (fracking v angl.) na polju v Petišovcih. Britanci zato že od lani grozijo z vložitvijo tožbe na arbitražnem sodišču. Zdaj po naših informacijah od slovenske države zahtevajo 120 milijonov evrov odškodnine. 

Medtem v strogi tajnosti že tečejo pogovori o možni poravnavi. Rok za dogovor je 19. marec. Po naših informacijah Britanci, ki jih zastopa odvetnik Miro Senica, v zadnjih tednih pritiskajo za sklenitev dogovora. Tožbo zaradi domnevne ekonomske škode in izpada načrtovanih prihodkov so pripravljeni umakniti, če bi jim naša država izplačala okrog 25 milijonov evrov. Priložnost za zaslužek na račun slovenske države so že zaslutili tudi špekulanti, ki zaradi informacij o možni poravnavi v zadnjih mesecih kupujejo večje pakete delnic podjetja Ascent Resources.

Uradnih informacij o pogovorih med državo in Britanci ni mogoče dobiti. "Ker pogajanja z iskanjem možnosti za sporazumno rešitev spora, ki so zaupne narave, še tečejo, vam na vaša vprašanja glede višine, datuma vložitve zahtevka, pričakovanega datuma odločitve ter ravnanj Republike Slovenije v tej fazi postopka ne moremo odgovoriti," so nam pojasnili na državnem odvetništvu, ki v zadevi zastopa Republiko Slovenijo.

Britanci so za pravno pomoč najeli odvetniško pisarno Mira Senice.
Britanci so za pravno pomoč najeli odvetniško pisarno Mira Senice.
STA

Preberite še:
Govoril o "sovjetskih vazalih", lobiral pa za "fracking" v Pomurju

Zakaj slovenska vlada ne zavrne poravnave?

Toda v zakulisju je že nekaj tednov burno. Kot smo neuradno izvedeli, predlogu poravnave odločno nasprotuje mednarodna odvetniška družba Clifford Chance, ki jo je državno odvetništvo najelo za pomoč v zadevi. V pravnem mnenju so možnosti Britancev za uspeh na arbitražnem sodišču ocenili kot slabe. Po oceni tujih odvetnikov jim namreč ni uspelo dokazati očitanih kršitev pogodbe o energetski listini in investicijskega sporazuma z Veliko Britanijo, ki so podlaga za vložitev tožbe. Enakega mnenja so tudi uradniki iz posebne medresorske skupine, ki za državno odvetništvo pripravlja strokovne podlage iz okoljske in rudarske zakonodaje, mednarodnega prava in drugih področij.

Kljub temu iz slovenske vlade v zadnjem času prihajajo signali, ki možne poravnave ne izključujejo. 11. februarja je tako vlada Janeza Janše imenovala koordinatorja, ki ji mora poročati o dogajanju. To je postal Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in nekdanji prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). O tem vlada ni obvestila javnosti.

Družba Ascent Resources po dogovoru s slovenskimi partnerji pripada do 75 odstotkov prihodkov, ustvarjenih s črpanjem plina na območju Murske depresije v Petišovcih.
Družba Ascent Resources po dogovoru s slovenskimi partnerji pripada do 75 odstotkov prihodkov, ustvarjenih s črpanjem plina na območju Murske depresije v Petišovcih.
Slovenski-plin.si

Košorok pogovorov z Britanci ni želel komentirati, a možnosti poravnave vnaprej ne izključuje. Zakaj ne, če ima Slovenija na mizi mnenje mednarodne odvetniške družbe, ki jo močno odsvetuje? "Postopek je še v teku. Na naši strani ga vodi državno odvetništvo. Slovenija je najela domače in tuje strokovnjake, ki delajo na zadevi. V vsakem primeru pa je treba pred odločitvijo preučiti tudi možne mednarodne posledice," nam je dejal Košorok. Njegove besede bi lahko potrjevale neuradne informacije, da je v ozadju tudi močan diplomatski pritisk. Kakšno je njegovo osebno stališče do dogovora z Britanci, Košorok ni želel razkriti.

Preberite še:
Preverjajo sume nepravilnosti pri dovoljenjih za črpanje plina v Prekmurju

Neznani financerji in špekulanti, ki kupujejo delnice 

Še leto dni nazaj se je zdelo, da so Britanci v izgubljenem položaju. Vrednost delnic Ascent Resources je zaradi neuspeha pri pridobivanju dovoljenj za črpanje plina v Prekmurju dosegla dno. Zamenjalo se je vodstvo podjetja, ki nekaj časa ni imelo denarja niti za vložitev tožbe proti Sloveniji. 

Toda potem je prišlo do preobrata. Lani spomladi je podjetju Ascent Resources s tremi milijoni evrov za vložitev tožbe na pomoč priskočil neznani financer, ki ga Britanci do danes niso razkrili. Nato je podjetje najelo odvetniško pisarno iz Londona, ki je julija lani slovensko vlado obvestilo o nameravani vložitvi tožbe. Oktobra so iz Ascent Resources sporočili, da so se začeli z Republiko Slovenijo neposredno pogajati o sporazumni rešitvi spora. V istem času so v podjetje začeli vstopati novi lastniki. Večji paket delnic je tako recimo kupila družba Spreadex, ki se ukvarja s športnimi stavami. Tudi ostali delničarji so ugotavljali, da je šlo za špekulantski nakup. Edina možnost, da novi delničarji zaslužijo s svojim vložkom, je dogovor o poravnavi v Sloveniji.

Vrednost delnice Ascent Resources se je v zadnjih mesecih močno zvišala. V prvi vrsti zaradi napovedi večdesetmilijonske tožbe proti Sloveniji.
Vrednost delnice Ascent Resources se je v zadnjih mesecih močno zvišala. V prvi vrsti zaradi napovedi večdesetmilijonske tožbe proti Sloveniji.
Ascent Resources

V vmesnem času so se zahteve Britancev močno povečale. Na isti dan, ko je vlada za koordinatorja imenovala Košoroka, torej 11. februarja, je od podjetja Ascent Resources prejela novo oceno škode. Po naročilu Odvetniške družbe Senica sta jo opravila ekonomista Aleš Ahčan in Mitja Slevec iz podjetja CSA svetovanje, ki je v zadnjem letu ustvarilo za 115.000 evrov poslov z javnimi naročniki, največ s Kontrolo zračnega prometa in HSE (še v času, ko ga je vodil Stojan Nikolić). Ahčan in Slevec sta v dokumentu z oznako "zaupno" ugotovila, da so imeli Britanci z naložbo v Sloveniji okrog 50 milijonov evrov stroškov, utrpeli pa so še za približno 70 milijonov izgubljenih dobičkov. Skupaj so torej imeli za 120 milijonov evrov škode.

Preberite še:
Razjarjeni vlagatelji iz Londona grozijo slovenskemu ministru

Kako so izračunali 120 milijonov evrov škode? 

Košorok zanika, da bi za britansko ponudbo vedel še pred uradnim imenovanjem, kot trdijo naši viri. A potrdil je, da je bil v stiku z Mirom Senico. "Zdelo se mi je korektno, da ga obvestim o imenovanju na položaj koordinatorja. O tem sem obvestil tako državno odvetništvo kot ministra Jerneja Vrtovca," je poudaril Košorok. Že nekaj dni po tem, ko so Britanci vladi poslali oceno škode, so posamezniki na britanskih spletnih forumih očitno vedeli nekaj več. Pisali so, da je Ascent Resources na dobri poti do sklenitve poravnave v Sloveniji, ki bo podjetju prinesla okrog 20 milijonov funtov, torej okrog 23 milijonov evrov. To pa je zelo blizu številki iz predloga Mira Senice.  

Naši viri ocenjujejo, da želijo Britanci z napihnjenimi vrednotenji škode povečati pritisk na slovensko stran. Ahčan in Slevec sta namreč v njuni oceni upoštevala pričakovane prihodke Ascent Resources v Petišovcih za naslednjih dvajset let, čeprav to podjetje sploh ne bi bilo imetnik koncesije, ampak bi jo imel njegov partner - podjetje Geoenergo v lasti Petrola. To je pogodbo o sodelovanju sklenilo s podjetjem Ascent Slovenia, ki je registrirano na Malti, njegov lastnik pa je britanski Ascent Resources.

Zaradi uvedbe izrednega nadzora nad pridobivanjem dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih se je leta 2018 tedanji minister za okolje Jure Leben znašel na udaru uprave in jeznih delničarjev britanske družbe Ascent Resources.
Zaradi uvedbe izrednega nadzora nad pridobivanjem dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih se je leta 2018 tedanji minister za okolje Jure Leben znašel na udaru uprave in jeznih delničarjev britanske družbe Ascent Resources.
STA

Po naših informacijah Britanci še vedno niso predložili jasnih dokazov, koliko denarja so sploh vložili v oživljanje plinskih vrtin v Pomurju. V vsakem primeru bodo to morali storiti na arbitražnem sodišču. Njihov glavni argument v tožbi naj bi bilo domnevno politično vmešavanje slovenske vlade v postopke na agenciji za okolje. Kot je znano, se je nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben že novembra 2018 znašel na udaru uprave podjetja Ascent Resources, ker je uvedel izredni nadzor nad pridobivanjem dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih. Agencija za okolje je sicer že nekaj mesecev pred tem izdala preliminarno mnenje, da bi morali Geoenergo in Britanci pred tem opraviti presojo vplivov na okolje. Njeno odločitev pa je lani potrdilo tudi upravno sodišče. 

Preberite še:
Britancem Lebnovi prižgali rdečo luč v Petišovcih