Zamenjava na vrhu Petrola: Nada Drobne Popović odhaja

Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je predčasno odstopila s položaja.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 22. 11. 2023, 14:35


nada drobne popovic bobo
Nada Drobne Popović se po štirih letih poslavlja od vodenja Petrola.
Bobo

Nadzorni svet družbe Petrol je na današnji seji soglasno sprejel sklep o predčasnem prenehanju mandata predsednice uprave Nade Drobne Popović. Na njeno mesto je imenoval dosedanjega člana uprave Saša Bergerja, ki bo novo funkcijo začel opravljati z jutrišnjim dnem.

V družbi z namenom primopredaje poslov ostaja do konca letošnjega leta. Do menjave na čelu družbe je sicer prišlo zato, ker z nadzorniki nimajo več enakega pogleda na vodenje družbe. Tako velika družba pa to po njenem mora imeti in v takšni situaciji je prav, da se umakne ona, je dejala. Več informacij ni želela razkriti. 

Gre za epilog že več mesecev trajajočih soglasij med Nado Drobne Popović in nekaterimi največjimi lastniki Petrola na čelu z Darijem Južno, ki obvladuje dobrih deset odstotkov delnic družbe. Do teh je prvič prišlo že lani spomladi. Neuradno zaradi nekaterih poslovnih odločitev, predvsem na Hrvaškem, kjer je Petrol leta 2021 od nekdanjega hrvaškega generala Ivana Čermaka prevzel verigo bencinskih servisov Crodux.

Preberite še:
Je počilo med prvo damo Petrola in Darijem Južno?

Zamenjava zaradi poslov na Hrvaškem?

Kot smo poročali konec junija, naj bi bila ena od teh odločitev nakup cistern na Hrvaškem. Petrol in Crodux sta namreč do takrat cisterne najemala – in to pri podjetju Energospektar v lasti znanega zagrebškega podjetnika Milodraga Gadža. Dolgoletna praksa se je po prevzemu spremenila. Po tem, ko so pogodbo z Energospektrom razdrli, želijo v Petrolu zdaj odkupiti cisterne, ki bi jih nato sami dajali v najem.Temu sprva niso bili naklonjeni nekateri nadzorniki, a so tej odločitvi prižgali zeleno luč.

Le mesec dni pozneje so nadzorniki prevetrili upravo Petrola. Zapustiti jo je moral Jože Bajuk, vanjo pa so imenovali Marka Ninčevića in Saša Bergerja. Prvi je nekdanji direktor družbe Lisca, ki je v lasti Južne, drugi pa je nekdanji predsednik uprave S&T Slovenija in nadzornik Petrola, ki je imel pomembno vlogo pri zamenjavi Tomaža Berločnika, ki je konec leta 2019 na čelo naftne družbe pripeljala Nada Drobne Popović. Čeprav je oba uradno predlagala Nada Drobne Popović, je bilo jasno, da je s prevetritvijo uprave tudi sama dobila "rumeni karton".

/
/
Marko Vavpotič

Spremembe v upravi so namreč močno okrnile tudi pristojnosti predsednice, ki je bila zadolžena le še za področje naftnih derivatov, vsa ostala področja pa sta prevzela Ninčević in Berger. Člani uprave Petrola so še Matija Bitenc, Jože Smolič in delavski direktor Zoran Gračner.

Kako posluje Petrol

V zadnjih mesecih so tako večkrat krožile govorice o odhodu Nade Drobne Popović. Oktobra smo poročali o nenavadnih poslih med Petrolom in Čermakom, ki je po prodaji Croduxa ostal lastnik skladišča pri Zadru, zanj pa je Petrolu močno podražil najemnino. "Petrol se je, tako kot številna druga podjetja, v letu 2023 soočil z inflacijskimi pritiski, ki so vplivali na splošno rast cen storitev, vključno z najemninami," so nam takrat v družbi odgovorili na več vprašanj o najemu skladišča pri Zadru.

Preberite še:
Sporni naftni posli Petrola s hrvaškim generalom

Največja lastnika Petrola je država, ki prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in ostalih podjetij obvladuje približno tretjino delnic, a v sedanjih razmerjih v družbi praktično nima upravljavskega vpliva. Prvi nadzornik Žlak je tako nekdanji direktor SDH iz obdobja tretje vlade Janeza Janše. Ob podjetjih Darija Južne sta najpomembnejša zasebna lastnika še slovaško-češka finančna skupina J&T in hrvaški pokojninski skladi. 

Skupina Petrol je sicer v prvih devetih mesecih leta ob nižjih cenah naftnih derivatov ter zmanjšanem obsegu trgovanja z elektriko in zemeljskim plinom ustvarila 5,2 milijarde evrov prihodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je povečala za skoraj štirikrat na 95 milijonov evrov, pri čemer je imel Petrol lani težave zaradi zamrznitve cen energentov, njegova hčerinska družba Geoplin pa je bila v stiski zaradi prekinitve pogodbe z ruskim Gazpromom. Leta 2021 pa je Petrol v prvih devetih mesecih ustvaril 86,8 milijona evrov čistega dobička.