Sporni naftni posli Petrola s hrvaškim generalom

Lahko Petrolovi naftni posli s hrvaškim generalom Ivanom Čermakom ogrozijo tudi položaj predsednice uprave Nade Drobne Popovič?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 27. 10. 2023, 05:55


20230421-01230318
Kaj se je Petrol pod vodstvom Nade Drobne Popovič (na fotografiji) dogovoril s hrvaškim generalom?
STA

V predmestju Zadra, petega največjega mesta na Hrvaškem, se nahaja pristanišče Gaženica. Tam je tudi skladišče naftnih derivatov, ki je bilo vrsto let v lasti hrvaške naftne družbe Crodux. Ustanovil jo je nekdanji hrvaški general Ivan Čermak in jo leta 2021 prodal slovenskemu Petrolu. Toda v svojih rokah je obdržal skladišče, s katerim očitno zelo dobro služi – in to prav na račun Petrola.

V uredništvu necenzurirano.si smo tako v zadnjih tednih pridobili informacije o nenavadnih poslih med Čermakom in Petrolom. Slovenski naftni trgovec, ki ga vodi Nada Drobne Popovič, namreč zdaj zmogljivosti skladišča pri Zadru najema. Toda najemnina, ki jo mora plačevati Petrol, se je v zadnjih dveh letih močno podražila. Tudi zato, ker naj bi Petrol s tem denarjem nekdanjemu generalu pomagal financirati obnovo skladišča.

Zakaj Petrol torej ni kupil skladišča? In kakšne dogovore sploh ima s Čermakom?

Nekdanji Tuđmanov svetovalec, ki je moral v Haag

Nekdanji general je že vrsto let ena od najvplivnejših oseb v hrvaških energetskih in političnih krogih. Med vojno na Hrvaškem je bil kratek čas minister za industrijo in gospodarstvo. Bil je svetovalec in zaupnik pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Leta 1995 je bil poveljnik kninskega korpusa med operacijo Nevihta. Skupaj z Antejem Gotovino, najbolj znanim hrvaškim generalom, je sedel na zatožni klopi sodišča za vojne zločine na področju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Oba sta bila pravnomočno oproščena obtožb.

Ivan Čermak (na fotografiji), nekdanji svetovalec pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana, se je z naftnim poslom ukvarjal že v času hrvaške vojne.
Ivan Čermak (na fotografiji), nekdanji svetovalec pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tudjmana, se je z naftnim poslom ukvarjal že v času hrvaške vojne.
Crodux

Že v 90. letih prejšnjega stoletja se je Čermak začel ukvarjati s trgovanjem z naftnimi derivati, ki jih je preprodajal v srbski del Bosne in Hercegovine. Leta 2007 je svoje podjetje Tifon za 150 milijonov evrov prodal madžarskemu Molu. Nato je ustanovil družbo Crodux, ki je šest let pozneje od avstrijskega OMV odkupila verigo bencinskih servisov na Hrvaškem. Do leta 2019, ko se je Čermak o prodaji začel pogovarjati s Petrolom, jih je imela skupaj v lasti 93.

Takrat je upravo Petrola še vodil Tomaž Berločnik, ki ga je jeseni 2019 na položaju zamenjala dotedanja prva nadzornica Nada Drobne Popovič. Ta je slabi dve leti pozneje zaključila posel. Toda hitro se je izkazalo, da je Petrol v nasprotju s prvotnimi načrti kupil le Croduxove bencinske servise, ne pa tudi ostale energetske infrastrukture. V tej je najpomembnejše prav skladišče pri Zadru, eno od treh, ki jih Petrol uporablja na Hrvaškem. Čermak ga je namreč prenesel na svoje novo podjetje Delta Terminali.

Preberite še:
Je počilo med prvo damo Petrola in Darijem Južno?

Ko najemnina za skladišče skoči v nebo

Petrol, ki je na Hrvaškem drugi najmočnejši igralec na trgu bencinskih servisov, tako ni postal lastnik, ampak le najemnik skladišča. "S prevzemom Croduxa smo od podjetja Delta Terminali v najem prevzeli skladišče v Zadru," so nam potrdili v Petrolu. Po naših informacijah je Petrol še leta 2021, ko je dokončal prevzem Croduxa, za najem plačeval približno tri evre na kvadratni meter. Če je imel v skladišču takrat najetih za približno 60.000 kvadratnih metrov zmogljivosti, to pomeni, da ga je to vsak mesec stalo 180.000 evrov, letno torej dobra dva milijona evrov.

Toda kmalu zatem se je najem močno podražil. Po novi pogodbi, ki jo je sklenil s Čermakom, mu tako Petrol za kvadratni meter mesečno plačuje že okrog pet evrov, torej skoraj dvakrat toliko. Ob enakih količinah tako Petrol najem zmogljivosti pri Zadru letno stane že skoraj štiri milijone evrov. To je skoraj dva milijona evrov več kot pred tem.

Luka Zadar je bila nekoč v lasti slovenskega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Dva, vendar je še pred njegovim stečajem v nenavadnih okoliščinah dobila nove lastnike.
Luka Zadar je bila nekoč v lasti slovenskega cerkvenega finančnega holdinga Zvon Dva, vendar je še pred njegovim stečajem v nenavadnih okoliščinah dobila nove lastnike.
Luka Zadar

Da je Čermak močno podražil najem, razkrivajo tudi bilance hrvaškega podjetja Delta Terminali, na katerega je prenesel terminal in skladišče v Gaženici. To podjetje je ustanovil julija 2021. V petih mesecih tistega leta je doseglo nekaj več kot milijon evrov prihodkov. Lani je imelo že več kot pet milijonov evrov prihodkov. V enkrat daljšem obdobju je torej ustvarilo petkrat več prometa – v veliki meri tudi na račun Petrola.

Preberite še:
Kaj je Petrol kupil od hrvaškega generala iz operacije Nevihta

Petrol ni kupil skladišča, financira pa njegovo prenovo

"Petrol se je, tako kot številna druga podjetja, v letu 2023 soočil z inflacijskimi pritiski, ki so vplivali na splošno rast cen storitev, vključno z najemninami," so nam v družbi včeraj odgovorili na več vprašanj o najemu skladišča pri Zadru.

A zgodba ima še eno, bolj nenavadno plat. Po naših informacijah je imel Čermak s tem skladiščem nemalo težav. Bilo naj bi v precej slabem stanju, na kar naj bi ga opozarjali tudi inšpektorji. Manjkala naj bi tudi ustrezna protipožarna zaščita. Na vse to naj bi predstavnike Petrola opozorili tudi strokovnjaki, ki so opravili okoljski skrbni pregled prevzema Croduxa.

Čermak je bil tako pripravljen vložiti denar v obnovo skladišča, a le pod pogojem, da se podraži najemnina. Ne le, da se Petrol ob nakupu Croduxa s Čermakom ni dogovoril za nekajletno fiksno ceno za najem skladišča. Očitno je takoj pristal celo na višjo ceno, s čimer je Čermaku dejansko pomagal financirati prenovo skladišča.

/
/
Bobo

Preberite še:
Boj za Petrol in njegove milijone

So Nadi Drobne Popovič šteti meseci v Petrolu?

To sicer ni edini hrvaški posel sedanje Petrolove uprave, ki je v zadnjih mesecih zbudil nemalo pozornosti. Že junija letos smo razkrili napetosti v Petrolu zaradi namere uprave, da okrepi logistično dejavnost na Hrvaškem. Pred tem sta namreč Petrol in Crodux cisterne najemala – in to pri podjetju Energospektar v lasti znanega zagrebškega podjetnika Milodraga Gadža. Uprava se je to odločila spremeniti. Pogodbo z Energospektrom je razdrla, Petrol pa je odkupil cisterne, ki jih zdaj sam daje v najem.

Šlo je za eno od odločitev, zaradi katere naj bi se ohladili odnosi med Nado Drobne Popovič in Darijem Južno, lastnikom dobrih desetih odstotkov delnic Petrola, ki ima še od časa zadnje vlade Janeza Janše največji vpliv tudi v nadzornem svetu družbe.

Le mesec dni pozneje je prišlo do sprememb v upravi Petrola. Iz nje je odšel Jože Bajuk, vanjo pa sta prišla Marko Ninčević, pred tem direktor Lisce, ki je v lasti Darija Južne, in Sašo Berger, ki je bil član nadzornega sveta Petrola v času Berločnikove zamenjave z Nado Drobne Popovič. To je odprlo špekulacije, da bo morala oditi slednja. Sploh po tem, ko ji je nadzorni svet močno skrčil pristojnosti, saj pod Nado Drobne Popovič znotraj uprave po novem spada le še področje naftnih derivatov.

Po objavi članka so nam s Petrola poslali naslednje pojasnilo:

Naslov članka nakazuje, da naj bi družba Petrol na Hrvaškem sklepala domnevno sporne posle, vendar takšne trditve ne odražajo realnosti in niso podkrepljene z dokazi. Zato menimo, da je naslov zavajajoč.

Avtorja se v članku med drugim sprašujeta, zakaj Petrol skladišča naftnih derivatov v Zadru ni kupil, temveč ga najema. Izpostavljamo, da Petrolu to vprašanje, s strani avtorjev ni bilo nikoli postavljeno. Pojasnjujemo, da je bil najem skladišča edina izvedljiva in poslovno smiselna opcija.

V članku je nadalje omenjeno, da naj bi po združitvi Petrola z družbo Crodux Derivati Dva, ko je bila sklenjena nova dolgoročna pogodba o najemu skladišča naftnih derivatov Gaženica (Zadar), cena najema "poskočila v nebo". To ne drži, pogodba o najemu skladišča naftnih derivatov, ki je bila podpisana junija 2022 (takrat je Petrol sicer že bil lastnik družbe Crodux Derivati dva d.o.o., vendar družba pravno še ni bila pripojena Petrolu d.o.o.), je določila 22 % višjo ceno najema za kubični meter skladišča. Cena za najem se je kasneje še malenkostno spreminjala, vendar le za uskladitev z inflacijo, kar je določeno v tej isti pogodbi.

Naj pojasnimo, da je ta cena popolnoma primerljiva s tržnimi cenami za najem skladišč v regiji JV Evrope. Petrol plačuje primerljive cene tudi v drugih skladiščih, ki jih najema v regiji, kot so Ploče, Žitnjak in Barič. Najemanje teh skladišč nam na drugi strani omogoča zniževanje stroškov sekundarne logistike, izboljšuje zanesljivost oskrbe in zmanjšuje odvisnost od lokalnih ponudnikov. Obmorsko skladišče v Zadru ima strateško vlogo, ker Petrolu daje dodatno zanesljivost pri oskrbi več kot 200 prodajnih mest na hrvaškem trgu.

Avtorja v članku navajata še, da se cena najema plačuje za kvadratni meter, kar ne drži. Plačuje se za prostornino, torej po kubičnem metru.

Članek omenja še razdrtje pogodbe s hrvaškim logističnim podjetjem Energospektar. Piše, da naj bi Petrol odkupil cisterne in jih zdaj sam dajal v najem. Ta navedba ne drži. Petrol odkupa cistern ni izvedel in jih ne daje v najem.