Zakonca Musar predčasno poplačala 400.000 evrov kredita

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar sta predlani najela 10-letno posojilo, ki pa sta ga v manj kot dveh letih že poplačala.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 17. 4. 2023, 16:55


Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar je v začetku letošnjega leta poplačala posojilo.
Marko Vavpotič/M24

Le nekaj tednov po tem, ko je postala prva predsednica republike v zgodovini Slovenije, je Nataši Pirc Musar uspel nov podvig.

Podjetje Ruska dača, ki ga ima v lasti skupaj s soprogom Alešem Musarjem, je namreč konec januarja predčasno poplačalo 431.000 evrov posojila, ki ga je leta 2021 najelo za nakup zemljišča v Zgornjih Gameljnah. Gre za približno 3.000 kvadratnih metrov veliko parcelo na območju nekdanje tovarne Rašica, ki jo je podjetju prodala zdaj že nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka. Na njem želita zakonca Musar zgraditi gostinsko-nastanitveni objekt z 12 sobami. Kot je nedavno poročal časnik Finance, je podjetje Ruska dača že vložilo pobudo za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za to območje.

Po prvotni pogodbi bi moralo podjetje Ruska dača posojilo poplačati v slabih desetih letih – do novembra 2030. Vrnilo ga je že po dveh letih. Odgovor na vprašanje, kako mu je to uspelo, se zelo verjetno skriva v ljubljanskih Mostah. Tam je Aleš Musar konec lanskega leta sklenil posel kariere. Prodal je svoj delež v podjetju, ki ima v lasti 24.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče nekdanje tovarne gradbenih strojev SCT Strojegradnja. Za to je na bančni račun v Nemčiji prejel skoraj tri milijone evrov kupnine.

Aleš Musar ni zgolj vodil štaba Nataše Pirc Musar, ampak je bil tudi največji financer njene kampanje.
Aleš Musar ni zgolj vodil štaba Nataše Pirc Musar, ampak je bil tudi največji financer njene kampanje.
necenzurirano.si

Zakonca Musar v Ruski dači gostita dogodke, ki se jih udeležujejo tudi znane osebe iz gospodarstva in politike.
Zakonca Musar v Ruski dači gostita dogodke, ki se jih udeležujejo tudi znane osebe iz gospodarstva in politike.
m24

Preberite še:
Aleš Musar na račun v Nemčiji dobil tri milijone evrov #dokumenti

Denar v Nemčijo in nazaj v Slovenijo

Del tega denarja je očitno prišel tudi do podjetja Ruska Dača, v katerem ima Musar 84-odstotni lastniški delež. Temu je namreč banka že nekaj tednov pozneje dovolila izbris hipoteke. Konec februarja pa je Nataša Pirc Musar obvestila komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) obvestila, da je "odsvojila obveznosti", večje od 10.000 evrov.

"Predsednica republike redno in nemudoma KPK-ju prijavlja spremembe premoženjskega stanja. Te so javno objavljene in pojasnjene na spletni strani KPK," so nam sporočili iz urada predsednice republike. Iz premoženjske kartice, ki jo je Nataša Pirc Musar javno objavila lani poleti, sicer ni mogoče razbrati, da bi takrat imela kakršne koli obveznosti. Razkrila je, da ima za 30.000 evrov prihrankov in za 243.000 evrov finančnih naložb, ob tem pa je še solastnica družinske hiše v Radomljah in več podjetij.

Takrat je premoženjsko kartico objavil tudi Aleš Musar, a v njej nikoli ni neposredno razkril, da je solastnik zemljišča v Mostah, ki mu je takoj po predsedniških volitvah prineslo milijone evrov. Še lani poleti je poslovnež, ki je obogatel v številnih privatizacijskih zgodbah v Sloveniji in na Balkanu, medijem pojasnjeval, da je lastnik družinske hiše, sedem let starega avtomobila znamke peugeot, 100.000 evrov vrednega starodobnika in nemške družbe Aulon, ki ima v lasti tudi Rusko dačo. Navedel je še, da ima za 800.000 evrov finančnih naložb in dobrih 10 tisočakov na banki. 

Ob Kavčičevi ulici v Ljubljani so zemljišča, ki so Alešu Musarju in njegovim poslovnim partnerjem prinesla več kot deset milijonov evrov.
Ob Kavčičevi ulici v Ljubljani so zemljišča, ki so Alešu Musarju in njegovim poslovnim partnerjem prinesla več kot deset milijonov evrov.
Google Maps

Preberite še:
Kupec Musarjevega zemljišča iz omrežja ruskega oligarha

Ob Ruski dači bi zgradila hotel

Musar je solastnik zemljišča postal pred 16 leti s poceni nakupom tovarne SCT Strojegradnja. Ko jo je pozneje skupaj s Markom Koničem in Rokom Habincem poslal v likvidacijo, je delo izgubilo 127 ljudi. Na vprašanje Financ, ali bo v Gameljnah zrasel hotel, je Musar prejšnji mesec odgovoril, da načrti glede gradnje še niso dokončni, prav tako še ni znano, kdaj bi se gradnja sploh začela. 

"Za zdaj je pomembno, da se sprejme OPPN, ki bo omogočal nadaljnji razvoj območja, ki ga želimo voditi skupaj s preostalimi lastniki zemljišč," je dejal Musar. Iz predloženih načrtov pa je razvidno, da bi ob Ruski dači zrasel paviljon s steklenimi stenami, gostinskim lokalom in rastlinjakom v pritličju, nad njim pa bi bile nastanitvene sobe.